Dünya mirasımız 'Antik Roma Su Yolu'nu parçalayan taş ocağı kapatılsın!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 10.000.

1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’, hukuk dışı bir şekilde taş ocağı tarafından tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor.

İstanbul Kuzey Ormanları dahilindeki Çatalca - Kalfaköy’de bulunan Burhanettin Soğancılar İR:72635 Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı, 1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’ üzerinde kurulmuş olup, faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne antik su taşıma sistemine dair yapılara geri dönüşü olmayan zararlar vermiştir.

Bu hukuk dışı durum belgelenmiş olmasına rağmen, ocak halen aktif ve yıkıma devam ediyor.

Bu fevkalade vahim durum Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da tespit edidi ve ‘6.06.2020/5152 Tarihli ve Nolu T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı' ile bölge koruma altına alındı. Ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, maden sahası içinde kalan su yolunun başka noktalarında da kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini tespit etti ve suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Ancak ocak halen aktif ve gerek iş makinalarıyla gerek patlayıcı kullanılarak tarih mirasımız anbean yok ediliyor.

Antik mühendisliğin 7 harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılan bu çok önemli tarih mirasına darbe vuran, orman ekosistemini tahrip eden, yasalara tamamen aykırı bu ocak derhal kapatılmalı ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne tarihi eserlere verilen zarardan ötürü ilgili kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılmalıdır.

NOT: Söz konusu taş ocağının tam adı “BURHANETTİN SOĞANCILAR İR:72635 NUMARALI IV. GRUP KUVARSİT VE KUVARS KUMU OCAĞI’dır.