Vikipedi: Özgür Ansiklopedi Erişime Açılsın! #WeMissTurkey

Doğrulanmış başarı

Vikipedi: Özgür Ansiklopedi Erişime Açılsın! #WeMissTurkey

Bu kampanya 24 destekçi ile değişim yarattı!
Cumhurbaşkanlığı ve tarafına Hüseyin Yazıcı bu kampanyayı başlattı

Türkiye Wikipedia'ya erişimi kapatmasıyla, herhangi bir sebepten dolayı bunu gerçekleştiren 12 ülkeden biri oldu. Bu diğer ülkeler Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İran, İtalya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan ve Tunus'dur. Fakat bu diğer engellemeler genellikle kısa süreli ve belli başlı makalelere olmuştu.

Örneğin; Nisan 2013'te Pierre-sur-Haute askeri radyo istasyonu hakkındaki bir Vikipedi maddesi, Fransa'daki İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nün dikkatini çekmiş ve maddenin Fransızca Vikipedi'den silinmesi talebi ile Fransa'da yaşayan gönüllü bir Fransızca Vikipedi hizmetlisine baskı uygulanmış; silinen madde daha sonra Fransa dışındaki bir gönüllü tarafından geri getirilmiş ve Fransızca Vikipedi'nin en çok ziyaret edilen maddesi olduğu gibi birçok dile çevrilmiştir.

2013’te yayımlanan bir rapora göre, İran bu tarihte Farsça Wikipedia sitesindeki 800 bin maddeden sadece 963’ünü sansürlüyordu. Söz konusu maddeler, muhalifler, azınlıkların dini inançları ve hükümet tarafından öldürüldüğü belirtilen kişilerin yanı sıra devlet, yetkililer ve polise yönelik eleştirel konularla ilgiliydi.

İtalyanca Wikipedia’nın yazarları, 2011’deki bir yasa tasarısını protesto etmek için siteyi sadece üç günlüğüne bloke etmişti.

Pakistan 31 Mart 2016’da, Wikipedia.org domain’i sadece altı saat boyu tamamen kapalı tuttu.

Rusya'da 2013 ve 2015 yılında Rusça Wikipedia’daki ‘cannabis’le ilgili iki madde nedeniyle kısa süreli sansürler yaşandı.

Özbekistan'da 2007 ve 2008’de Wikipedia kısa süreliğine kapatıldı. 2012’de Özbek Wikipedia kısa süreliğine kapatıldı. Ancak site bu ülkede şu an açık.

Tunus'da Wikimedia 23-27 Kasım 2006, Suriye'de Arapça Wikipedia 30 Nisan 2008-13 Şubat 2009 tarihleri arasında kısa süreliğine erişime engellendi.

Ülkemizde ise yetkililerimizin, söz konusu makalelere ve bilgi kirliliğine karşı tedbir alması doğru olmakla birlikte siteye erişimin tamamen engellenmesi ve içerisinde 40.000.000'i aşkın makale içeren bu bilgi havuzuna hızlıca ulaşmamızı kısıtlamaması gerekir.

40.000.000'i aşkın makale içeren bu bilgi havuzunun erişiminin ''tüm dillerde'' ve ''süresiz'' olarak engellenmesi bilgiye erişim özgürlüğü hakkını büyük ölçüde ihlal ediyor.

Söz konusu içeriklerin engellenmesi koşuluyla Vikipedi: Özgür Ansiklopedi'nin erişime açılması için sen de bu kampanyayı imzala ve paylaş!

Doğrulanmış başarı

Bu kampanya 24 destekçi ile değişim yarattı!

Bu kampanyayı paylaş