Crohn hastalığı tedavi yöntemlerini bakanlık artık onaylasın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Kardeşim çok hasta. Bir senedir ilaç tedavisi alıyor. Kullanmadığı ilaç kalmadı. Pentasa 500 mg, İmuran 50 mg, Pulset 40mg, welbutrin xl, lustral ve başka..

Bir çok ilaç kullandı. Bunları göz yaşları içinde yazıyorum. Kardeşim gözlerimin önünde eriyor. Diş eti çekilmesi başladı. Derisi dökülüyor. Vücudu ateşler içinde birşeyler yiyemiyor içemiyor. Psikolojik destek de alıyor ama sadece uyuyor. Bu dönem sondu vizeleri iyiydi ama finalde sınava giremeyecek kadar yataktan kalkamaz oldu.

Gitmediğimiz doktor kalmadı, Doktor Çetin Karaca ilaç tedavisi uyguluyor ve kardeşimin 1 seneden fazladır  kullandığı bu  ilaçlar onu mahvediyor.

Madem bu 3 yöntem var Allah rızası için, onaylayın da  kurtulsun bu hastalıktan mağdur olanlar. Kardeşim  gözlerimizin önünde bitiyor. Diş etlerinde çekilmeler. Snir krizleri. İştah kesilmeleri ama buna ters olan göbek şişmesi . Deri dökülmeleri saç dökülmeleri kızarıklıklar . Nolursunuz bu 3 yöntemi  onaylayın ve bize tedavi için ulaşın. İlaç tedavisinden kardeşim mahvoldu.

Crohn hastalığı (Latince enterocolitis regionalis), kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile kendinı gösterir. Bulaşıcı olduğu kanıtlanamamıştır.

Bir diğer kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ile beraber bu grubun ana öğelerini oluştururlar. Her yıl 100.000 kişiden 5-7'si bu hastalığa yakalanır. Sıklığı kuzeye gidildikçe artar. Onlu, yirmili yaşlarda ve 45 ile 65 yaşları arasında daha çok görülmektedir. Ancak her yaş grubundan insan bu hastalığa yakalanabilir. Hastalığın 3 belirgin tipi vardir. Bunlar inflamatuar crohn, fistülize crohn ve fibrostenoze crohn'dur.

Ulseratif kolit ile benzer ozellikler tasimasi nedeniyle adi gecen hastalik ile Crohn arasinda karar vermeyi guclestiren vakalarda entermediyer (intermediary, ing/intermadiaire, fr: ara) bağırsak rahatsızlığı ifadesiyle adlandirilan bir ara kategori de yaygindir.

Şu anda, hastalığın sebepleri, oluşumu ve gelişimi net olarak bilinmemektedir. Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalğı olarak da sınıflandırılır. Bunun sebebi hastalığın bağışıklık baskılayıcı ilaçlara verdiği olumlu tepkidir.

Crohn hastalığı tedavisinde bazı yeni gelişmeler var. Bunlardan biri Aferez denilen hücreleri kandan temizleme yöntemi. Bu yöntemle Ankara'da 1 yıldır yoğun bakımda yatan ve ilaç tedavilerine yanıt vermeyen hasta, tekrar gündelik hayatına döndü.

Hastanın tedavisini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Törüner gerçekleştirdi.

Hastalığın bir diğer tedavi yöntemi ise "Dışkı Nakli".  FMT yani "fekal mikrobiyota transplantasyonu” sağlıklı biri kişiden elde edilen mikrobiyotanın tedavi amacıyla ve daha çok da “lavman” yoluyla başka birinin kalın bağırsağına nakli manasına geliyor. Bu tedaviyle, bağırsaklardaki patojenik yani hastalık yapan bakterilerin ‘zararsız’ bakterilerle yer değiştirmeleri amaçlıyor.

Hastalığın tedavisinde üçüncü yöntem ise kök hücre İnflamatuvar barsak hastalıklarında kök hücre uygulamalarının etkinliği, kanser ya da hematolojik hastalık nedeniyle Hematopeotik Kök Hücre (HKH) nakli yapılan hastalarda, komorbid olarak bulunan inflamatuvar barsak hastalığında beklenmedik bir remisyon izlenmesiyle anlaşılmıştır. Daha sonra yapılan deneysel hayvan çalışmaları bu gözlemi desteklemiştir. Crohn hastalarında, allojenik uygulamadan çok, otolog uygulamanın daha etkin ve güvenli olduğu görülmüştür. Yapılan ilk klinik araştırmaların birinde, klasik tedaviye yanıtsız 4 Crohn hastasına, otolog hematopoietik kök hücre transplantasyonu yapıldığı ve post-transplant 1 yıllık takip süresinde hastaların remisyonda kaldığı bildirilmiştir.

BAKANLIK CROHN'LA MÜCADELE DE BAŞARI İÇİN BU YÖNTEMLERİN UYGULANMASINI SAĞLAMALI

Türkiye'de bu üç alternatif  yönteminin hastalıkla mücadele de kullanılması durumunda daha etkin ve kalıcı bir tedavi başarısı yakalanabileceği bazı uzmanlarca öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde Crohn tedavisi gören hastalar ve yakınları Bakanlığın bu yöntemler konusunda destek vermesini bekliyor..

Bugün Nur imzanı bekliyor!

Nur Aydin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Crohn hastalığı tedavi yöntemlerini bakanlık artık onaylasın.». Nur ve imza atan diğer 242 kişiye katıl.