Confirmed victory
Petitioning P&G Türkiye Genel Müdürü Tankut Turnaoğlu (P&G Türkiye Genel Müdürü)

Cinsiyetçi ALO reklamı yayından kaldırılsın

Reklamlarda, özellikle de temizlik ürünleri reklamlarında kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemler kullanılması hepimizin alışageldiği bir konu. Fakat P&G Türkiye'ye ait Alo markasının son reklam filmi bu cinsiyetçiliği yepyeni bir seviyeye taşıdı.

Çamaşırları bembeyaz yapmanın kadının şahsi sorumluluğu; bir eş sahibi olmanınsa ana gayesi olarak yansıtıldığı bu reklam filminde, "çamaşırlar parlak beyaz olmadan evden çıkamayan" ve bu nedeniyle "evde kalan" bir kadının hikayesini neşeli bir Tarkan şarkısı eşliğinde izlemekteyiz. Çamaşırlarla uğraşırken bir yandan da mahallelinin tacizine maruz kalan kadın kahramanımızın kurtarıcısının elinde deterjanla çıkıp gelen bir erkek olması elbette şaşırtıcı değil.

Bu reklam filmi;

• Kadınların en büyük derdi "evde kalmakmış" gibi gösteriyor
  • Ev işlerini kadının asli görevi olarak resmederek toplumsal cinsiyet rollerini körüklüyor
  • Tacizi normalleştiriyor
  • Kadını kapışılacak bir meta olarak gösteriyor
  • Kadının dertlerinin çözümü ve özgürleştiricisi olarak bir erkeği işaret ederek kadını yetersiz gösteriyor

Kadınlar kadar erkekleri de baskı altına alan bu gibi toplumsal cinsiyet kodlarını desteklememek adına P&G Türkiye Genel Müdürü sayın Tankut Turnaoğlu'ndan bu reklam filmi nedeniyle özür dilemesini ve bir an önce filmi yayından kaldırmasını talep ediyoruz.

Şarkı Sözleri:

Hep çamaşırla geçiyor şu hayat

Aşka vaktim yok ki benim

Bembeyaz olsun diye beklerken

Evde kaldım ah dertliyim

Yok mu bi' cankurtaran

Daha kolayını bi' bulan

Parlak beyaz olmadan çıkamam ki

Hiç mi hiç bastırmadan kurtuldum çamaşırdan

Kolay, mükemmel sonuç: Alo

This petition was delivered to:
  • P&G Türkiye Genel Müdürü
    Tankut Turnaoğlu (P&G Türkiye Genel Müdürü)

gozde incegul started this petition with a single signature, and won with 11,616 supporters. Start a petition to change something you care about.