Petition updateChange the Law on responsibility of MinistersΜε το Συνταγματικό "έκτρωμα" του άρθρου Σ86 περί ευθύνης υπουργών, μη τρέφετε φρούδες ελπίδες..
Δημήτριος ΑντωνόπουλοςGreece
Oct 3, 2025

  Το άρθρο 86 του Συντάγματος της Ελλάδας παρέχει στον υπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης ειδικό προνόμιο όσον αφορά την ποινική ευθύνη για αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους: μόνο η Βουλή έχει το δικαίωμα να κινήσει ποινική δίωξη και όχι τα τακτικά δικαστήρια ή ο εισαγγελέας.

  Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, αλλά όχι άμεσα του Συντάγματος, όταν υπάρχει ειδική συνταγματική διάταξη όπως το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών.

 Όταν ο υπουργός κατηγορείται ότι καταχράστηκε κοινοτικά κονδύλια κατά την άσκηση των καθηκόντων του, η διαδικασία δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 86 απαιτεί απόφαση της ελληνικής Βουλής προτού παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ή στον εισαγγελέα.

  Υπεροχή Ενωσιακού Δικαίου.

  Το ενωσιακό δίκαιο έχει, κατά κανόνα, υπεροχή σε σχέση με κάθε εθνικό κανόνα (νόμο, κανονισμό, υπουργική απόφαση). Αλλά σε περιπτώσεις απευθείας σύγκρουσης με το Σύνταγμα, τα εθνικά δικαστήρια τείνουν να εφαρμόζουν τη συνταγματική διάταξη, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα προνομιακής μεταχείρισης υπουργών.

  Στην πράξη, ο Έλληνας δικαστής προσπαθεί να εφαρμόζει την αρχή της σύμφωνης με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνείας του Συντάγματος, αλλά αν υπάρχει σαφής αντίθεση, το Σύνταγμα υπερισχύει έως ότου τροποποιηθεί.

 Ποιος παραπέμπει υπουργό για κοινοτικά κονδύλια;

  Αν ο φερόμενος καταχραστής είναι υπουργός και το αδίκημα συνδέεται με τα καθήκοντά του, χρειάζεται: πρώτα πρόταση παραπομπής από τουλάχιστον 30 βουλευτές, απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και έγκριση της με απόλυτη πλειοψηφία (άρα όποιο κόμμα έχει τουλάχιστον 150 έδρες, μπορεί να παρεμποδίσει την έρευνα). Μόνο μετά την άδεια της Βουλής μπορεί να ασκηθεί δίωξη και να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εφόσον αφορά αδικήματα που πλήττουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας δεν μπορεί να παρακάμψει το Άρθρο 86 του Συντάγματος και να ασκήσει απευθείας δίωξη χωρίς τη διαδικασία της ελληνικής Βουλής.

Έννομο αποτέλεσμα και ερμηνεία.

  Υπάρχει έντονη συζήτηση νομικών και πολιτικών για συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε το ενωσιακό δίκαιο να εφαρμόζεται απρόσκοπτα, και η Βουλή να μην έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τέτοιες διώξεις.

  Μέχρι όμως να αλλάξει το Σύνταγμα, η ελληνική Βουλή έχει τον αποφασιστικό ρόλο για παραπομπή υπουργών, ακόμη και αν εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

  Συμπερασματικά, η Βουλή παραμένει το κεντρικό όργανο για την παραπομπή υπουργού, παρά την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου, εφόσον το αδίκημα αφορά καθήκοντα υπουργικά. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση ή διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές αρχές.

  Η Ευρωπαία Εισαγγελέας κ. Köveci θα οδηγήσει τις εξελίξεις αλλά όχι με τρόπους που πολλοί θα θέλαμε..

 Οι αλαζόνες Υπουργοί γνωρίζουν ότι κρύβονται πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. _

 

https://youtube.com/shorts/WqUee6Yiu4Q?si=AFiL1PHf666CZshu

Copy link
WhatsApp
Facebook
Nextdoor
Email
X