Bursa Karacabey Dereleri Zehir Akıyor. Toplu Balık Ölümleri Var.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Karacabey dereleri zehir akıyor.

Derelerin kenarına kurulan fabrikaların zehirli suları tarlamızın verimini düşürdü, hayvanlarımızı öldürdü.

Her yıl birkaç kez derelerimizde binlerce balığın toplu ölümlerini görerek kahroluyoruz.

Fabrikalar, balıkları öldüren çok zehirli sularını, resmi görevlilerin tatilde olduğu hafta sonu ve bayram tatillerinde derelere boşaltıyor. Ancak bu fabrikaları denetleyen, balıklar topluca öldüğünde anında örnek alıp sorumları cezalandıran ve bunu halka açıklayan tek bir kamu görevlisi bile bulamıyoruz.

Alınan örnekler nedense hep temiz çıkıyor. O halde balıklar neden ölüyor?  Toplu ölen balıkları birçok kişi toplayıp yiyor. Sağlık Bakanlığı nerede?  Tarım Bakanlığı nerede? Bu derelerin temiz akmasından sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nerede? Derelerimizi kirleten işletmelere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren Belediyeler nederede?

Bunlar görevini yapmadığı için şikayetçiyiz. Karadere, maya fabrikası ve diğer fabrikaların sularıyla dayanılmaz kötü kokular saçarak akıyor. Susurluk Çayı şeker fabrikası, diğer fabrikalar ve bor işletmesinin atıklarıyla zehirleniyor. Her yıl “Artık temiz akacak” sözü verilen Nilüfer Çayı, Bursa sanayisinin kirliliğiyle lağım gibi akıyor. Bu sularla sulanan tarlalarımızda eski veriminden artık eser kalmadı. Dereden su içen hayvanlarımız ölüyor.

Susurluk çayından, Uluabat gölünden, Nilüfer çayından ve Manyas gölünden doğan Karadere’den gelen kirli ve kimyasal atıklar (kocaçay) Çapraz çayda birleşerek Marmara Denizi’ne boşalmadan önce Karacabey Dalyan ve su basar Longoz Ormanlarımızı kirleterek zarar veriyor. Karacabey’in Yeniköy turistik sahilindeki denizlerimizde kolibasil oranı her geçen yıl yükseliyor.

Karacabey halkı olarak, yanı başımızda akan deremizin suyunu kullanmak varken sulama suyuna muhtaç kalmak istemiyoruz. Derelerimizin geçmişte olduğu gibi duru ve temiz akmasını istiyoruz.

Derelerimizden, hafta sonu, bayram demeden her gün örnekler alınarak analiz edilmesini, kirletenlerin bulunarak ağır cezalandırılmasını istiyoruz. Tarlamızı hayvanlarımızı temiz akacak deremizden sulamak istiyoruz.

Toplu balık ölümlerini artık görmek istemiyoruz. Balıklar topluca öldüğünde resmi yetkililerinin, “Balıklar başka yerde ölüp buraya sürüklendi”  söylemini duymak istemiyoruz.

Balık ölümleri varsa ilk bir iki saat içinde örnek alınmasını ve sonuçların görünen gerçeği yansıtır olmasını, kirlettiği için cezalandırılan hatta üretimi durdurulan fabrikaları görmek istiyoruz. Görevini yerine getirmeyen devlet kurumlarını Valiliğimize şikayet ediyor, şikayet ediyor, derelerimizin temiz ve duru akması için Valiliğimizin bu kurumları bir araya getirip  taleplerimizi yerine getirilmelerini bekliyoruz.