Doğrulanmış başarı

Engelli kartlarına uygulanan günlük biniş kotası kaldırılsın

Bu kampanya 201 destekçi ile değişim yarattı!

Gelişen Türkiye’nin güzelleşen şehirleri için ekonomide, demokraside ve insan haklarında olduğu gibi şehircilikte ve toplu taşıma ağı teknolojisinde de ilerlememiz gerekir. Bu amaca ulaşmak için milletimizin her bir bireyi yaşadığı sokakta, mahallede, ilçede ve ilde özgürce seyahat edebilmeli; sınırlara, kotalara ve engellere takılmamalıdır. Çünkü aynı şehirde yaşayan tüm insanlar, şehrin her yerinde aynı şartlar altında yaşadığı zaman, şehircilikte tam olarak gelişmiş olacağız. Halkımızın gösterdiği duyarlılığın belediye hizmetleriyle birleştirilmesi gerekir. Bu durum, göremeyen, protezle veya koltuk değneğiyle yürüyen herkes için geçerlidir.  Tüm bu şartlar sağlandığı takdirde bile önümüzde çok büyük bir engel var; bilinç. Eğer engellilerle birlikte yaşama isteğinden habersiz kişilerin; doğru şekilde yapılan kaldırımların geçiş noktalarına parkeden veya engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmekten gocunmayan sürücülerin, engellilerin kullanması gereken özel asansörleri gelişigüzel kullanarak bozulmasına neden olan vatandaşların sahip oldukları “bilinç düzeyi”ni değiştiremezsek, en gelişmiş şehirde yaşamak bile biz engellilere hiçbir fayda sağlayamaz. Ancak bu farkındalığın en başta idari birimlerce gösterilmesi gerekmektedir. Şeyh Edebali'nin vasiyetinde dünyaya sekiz yüzyıl boyunca damgasını vurmuş, özellikle de sosyal devletçilik anlayışı konusunda dünyada halen emsali bulunamayan şanlı Osmanlı İmparatorluğu'nun aziz kurucusu Osman Gazi'ye söylediği "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!" sözü yüzyıllar boyunca olduğu gibi bugün de geçerli olup sosyal devletçiliğin önemini ortaya koymaktadır. Dikkatinizi çekmek istediğim önemli husus Bursa'daki toplu taşıma ulaşım ağında engellilerin son zamanlarda yaşamaya başladığı bir sıkıntıdır. Bilindiği üzere çoğu engelli özellikle maddi kaynaklarının yetersizliğinden dolayı günlük yaşamında toplu taşımayı kullanmaya mahkumdur. Çoğu zaman oturacak yer bulamasa da, "normal" birinden yer istemeye utansa da, uzun süre ayakta gitmek zorunda kalsa da başka çaresi bulunmadığından toplu taşımayı kullanmak zorundadır. Ayrıca toplu ulaşım araçları ve güzergahları çok çeşitli olduğundan gün içinde birden fazla araca binmek durumunda kalabilmektedir. Ama Bursa'da son zamanlarda uygulamaya geçen "Engelliye günde en fazla dört biniş hakkı" uygulaması engellileri tahmin dahi edilemeyecek derecede kısıtlamakta ve onları aktarma yaparak "özgür" ve "rahat" şekilde seyahat etme hakkından mahrum bırakmaktadır. Bunu yapamadığı gün bir mahkum misali evinde kapalı kalmak zorunda kalmaktadır. Engelli kartlarımıza günlük kotalar koyanların evlerimizin camlarına cezaevi parmaklıklarını takmaları da an meselesidir. Ben şahsen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin engelli bir bireyi olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'ın uyguladığı bu kısıtlamalardan utanıyorum. Yüzyıllar boyunca sosyal devletçilikte dünyada rakip tanımamış dedelerimizin torunlarının bu yüz karası uygulamadan bir an önce vazgeçerek engellileri özgürlüğe bir adım olsa dahi yaklaştırmalarını ve tarihin tozlu sayfalarını karıştırdıkça kıvanç duyduğumuz atalarımıza layık şekilde; insanı, vatandaşı ve devleti yaşatacak uygulamalara devam edilmesini bu sayede sosyal devletçilikte torunlarımızın hatta torunlarımızın torunlarının dahi gururla hatırlayacakları seviyelere ulaşmamızı can-ı gönülden diliyorum. İnsanın ve devletin hep bir olarak, birlik olarak yaşaması dileklerimle. Mert Canbek 19 Yaşında bir İnsan, Vatandaş, Engelli ve Öğrenci

Bugün Mert imzanı bekliyor!

Mert Canbek bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Bursa Büyükşehir Belediyesi: Engelli kartlarına uygulanan günlük biniş kotası kaldırılsın». Mert ve imza atan diğer 200 kişiye katıl.