Doğrulanmış başarı

TBMM'de bulunan tüm siyasi parti gruplarından mevsimlik tarım işçilerinin ve çocuklarının sorunlarını her yönüyle ele alıp çözecek bir Meclis Araştırma Komisyonu kurmalarını talep ediyoruz.

Bu kampanya 26.355 destekçi ile değişim yarattı!

TÜİK çocuk işgücü anketi verilerine göre, Türkiye’de çocuk işçi sayısı 1 milyona yaklaştı. Araştırma sonuçları, 2006-2012 yılları arasında çocuk işçiliğinin artarak devam ettiğini, çalışan çocukların 400 bin ile yüzde 45’inin tarım, yüzde 24’ünün sanayi ve yüzde 31’inin hizmet sektöründe olduğunu ortaya koyuyor.

Kamunun izleme, denetleme ve kayıt altına alma mekanizmalarının işlemediği durumlarda, çocuk işçiliğinin Türkiye’de ciddi bir sosyal afet haline dönüşmüş olduğunu görüyoruz.

Boyundan büyük, ağır işlerde çalışan çocuklar, temel haklarından mahrum kalıyor. Ailelerinin içine çekildiği yoksulluk döngüsünden çıkamayan bu çocukların haklarına kavuşması için Türkiye, kanunlar düzenleyip uluslararası anlaşmalara taraf olmasına rağmen verdiği taahhütleri uygulamıyor ve  kanundışı çocuk işçiliğine göz yumuyor.

Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıldır. Bu, 18 yaşına kadar her çocuğun eğitimini eksiksiz bir şekilde sürdürmesi gerektiği anlamına gelir. Oysa mevsimlik tarım işçilerinin çocukları her yıl eğitim döneminin en az yarısını evlerinden uzakta, çok olumsuz koşullarda ağır ve tehlikeli bir şekilde çalışarak geçirmektedirler.

Biz aşağıda imzası olan kişi ve kuruluşlar Hayata Destek Derneği’nin mevsimlik tarımda çocuk isçiliğinin önlenmesi amacıyla başlattığı Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil (http://buiscocukoyuncagidegil.com) kampanyasını destekliyoruz.

Çocuk haklarına duyarlı, tüm kişi ve kuruluşları mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi kampanyasına imza ve destek vermeye çağırıyoruz.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan tüm siyasi parti gruplarından mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve çocuklarının sorunlarını her yönüyle ele alıp çözecek bir Meclis Araştırma Komisyonu kurmalarını talep ediyoruz.

Çünkü, bu iş çocuk oyuncağı değil!

Kampanyamıza katılın, 20 Kasım 2014 Dünya Çocuk Hakları Günü’ne kadar hedefimiz en az 20.000 imza ve TBMM’de Araştırma Komisyonu’nun kurulması!

Detaylı bilgi için: http://buiscocukoyuncagidegil.com/

facebook.com/cocukoyuncagidegil

İmzacı Kurumlar:

• Adıyaman Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği
  • Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Meslek Topluluğu
  • Batman Kent Konseyi
  • Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
  • Çocuk Bedenime Dokunma İnisiyatifi
  • Çocuk Çalışmaları Birimi
  • Eğitim-Sen
  • Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen)
  • Gündem Çocuk Derneği
  • Hayata Destek Derneği
  • İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi
  • Kadın Çalışmaları Derneği Ankara
  • Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfı
  • Kırmızı Biber Derneği
  • Mazlumder Diyarbakır Şubesi
  • Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
  • Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (Met-Der)
  • Ordu Kadını Güçlendirme Derneği
  • Sosyal İnovasyon Merkezi
  • Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği
  • Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği
  • Türk Psikologlar Derneği
  • Uluslararası Çocuk Merkezi - ICC Bilkent

İmzacı olmak isteyen kurumlar cilgaz@hayatadestek.org ile iletişime geçebilir.

Bugün Hayata Destek Derneği imzanı bekliyor!

Hayata Destek Derneği bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «#BuİşÇocukOyuncağıDeğil demek için komisyon kurmanızı bekliyoruz @TBMMresmi». Hayata Destek Derneği ve imza atan diğer 26.354 kişiye katıl.