Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü demokratik seçimle göreve gelsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 50.000.

12 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilen rektörlük seçimlerinde Prof. Gülay Barbarosoğlu, 403 oyun 348'ini alarak üniversite iradesi tarafından demokratik bir şekilde bu göreve layık görülmüştü. YÖK, meşru seçim sonucunu Cumhurbaşkanlığı'na göndermişti ancak seçilmiş rektör Prof. Gülay Barbarosoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uzun bir süre boyunca göreve atanmamıştı. 29 Ekim 2016 günü çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında rektör atamalarının üniversitelerde seçim gerçekleştirilmeden Cumhurbaşkanı tarafından yapılabileceği belirlenmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde aday dahi olmayan Prof. Mehmed Özkan'ı rektör olarak atamıştı.

2 Ocak 2021 tarihli 2021/16 numaralı karar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni rektör olarak atamıştır. Böylece Prof. Mehmed Özkan gibi Prof. Melih Bulu da üniversitelerin özerkliğinin, akademisyenlerin iradesinin ve liyakatin yok sayıldığı tepeden inme bir karar ile göreve gelmiştir.

Bu uygulama yükseköğretim kurumlarının yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakıp özerkliklerini yok etmektedir. Yeni atanan şahsın kişisel değerlerinden, inancından, politik duruşundan ve akademik geçmişinden bağımsız olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin paydaşları rektörlerini demokratik bir şekilde yapılan oylamalar sonucunda seçmek istemektedir.

Seçim yoluyla belirlenen iradeye saygı duyan, liyakate inanan ve Türkiye'nin hiçbir üniversitesinde benzeri bir anti-demokratik olayın yaşanmaması gerektiği kanısında olan herkesi bu dilekçeyi imzalayıp destek vermeye çağırıyoruz.