Petition Closed
Petitioning Biletix Bilet Dağıtım Basım ve Ticaret Anonim Şirketi Biletix

@Biletix: #AtlantisSirki bilet satışını durdurun, hayvanlara işkenceye ortak olmayın

Biletix, 25 Ocak 2013 - 10 Şubat 2013 arasında İçerenköy Carrefour'da faaliyete geçecek olan ve hayvanların köleleştirildiği Atlantis Sirki bilet satışını durdurmasını ve bir daha hayvanlara zulmeden, hayvan haklarına aykırı ve hayvan köleliğini meşru kılan hiçbir gösterinin biletlerini satmayacağına dair müşterilerine açıklama yapmasını talep ediyorum. (http://www.biletix.com/etkinlik-grup/12417396/TURKIYE/tr)

Birçok insan, sirklerin, diğer bir tanımla "eğlence" dünyasinin toz pembe olduğunu düşünerek çocuklarını, arkadaşlarını, eşini, dostunu yanına alıp kâh eğleneceği kâh heyecanlanacağı kâh güleceği bir eğlence gösterisine gittigini zannediyor. İki ayağı üzerinde neşeyle (!) danseden ayı, tek bir kırbaç hamlesi ile ip gibi dizilen aslanlar, bisiklete binen "insan kılığına sokulmuş" maymun doğal hayatında da tüm bunlarin hepsini yapmaya can atıyor mu dersiniz? Sirklere giden insanlar ne olup bittiğinden haberdar mı?

Ateşle çevrelenmis bir çemberden atlayan kaplan, iki ayağı üzerinde dans eden fil, üzerine süslü kıyafetler giydirilmiş ve çeşitli akrobatik hareketlerle kalabalığı eğlendiren köpekler bu hareketleri isteyerek mi yapiyor, sizce bu hayvanlar gerçekten mutlu mu? Eğitim esnasında bakıcısını öldüren ya da sirkten kaçıp cinnet geçirirmişcesine kalabalığın arasına dalarak, kendisini izlemek için gelen insanlari ezip geçen filin bu davranışı niye yaptığını hiç düşündünüz mü?(http://www.youtube.com/watch?v=0sx3In6zCwc). Sizce şu videoda gördüğünüz köleleştirilmiş ve işkence görmüş hayvanlar mutlu mu? (http://www.youtube.com/watch?v=sQbeL-Hw00c&feature=youtu.be)

Hayvanların kullanıldığı sirkler, hiçbir zaman mutluluğun, eğlencenin sergilendiği yerler olmadı, olamayacak da. Çünkü, sirklerdeki hayvanlar, vahşi doğadan koparılarak hapsediliyor, insanlarin eğlendirilmesi için akılalmaz işkencelerle, dayakla, açlıkla terbiye edilerek zorla sahneye çıkarılıyor. Her ani zulümle dolu olan, zorlu bir eğitim sürecinin ardından ölene kadar ya da işe yaramayacak hale gelene kadar köleliğe mahkum edilen bu hayvanlar, parlak, albenili, işıltılı gözüken insan kıyafetleriyle ve süslerle donatılıp eğlence sektörüne kazandırılıyor (!). Sirk sahiplerinin izni dışında hiçbir gereksinimleri karşılanmayan bu tutsak hayvanlar, doğal yaşam ortamlarına kıyasla binlerce kat dar alanlarda, asla istedikleri gibi hareket edemeyecekleri kafeslerde tutuluyor. Doğalarına hiçbir şekilde uymayan bir ortamda, çok kısıtlı temel gereksinimleri sağlanarak sadece yaşamalarına izin veriliyor. Bu mahrumiyet nedeniyle de hapsedildikleri dar kafeslerde, kendi etraflarında, sürekli dairesel dönme hareketleri, kafa sallama gibi anormal davranışlar sergiliyorlar(http://www.youtube.com/watch?v=U2KEjdcceng&feature=youtu.be&t=3m39s). Bir parça fıstık ya da meyve sayesinde, öğrendikleri hareketleri, seyirci önünde zorluk çıkarmadan, daha kolay yapmaları ve istenildiği gibi eğitilmeleri için aç bırakılıyorlar. Verilen komutu uygulamamak için direnen ya da hareketleri yapmayi reddeden hayvanlar ise dirençleri kırılsın diye ekstradan dayak, iskence, açlik ve susuzlukla cezalandırılıyor..

Eğitimlerde çivili sopa, dar tasma, ağızlık, kırbaç, elektroşok çubugu, çelik kanca gibi işkence aletleri kullanılarak hayvanlara "vahşi" oldukları unutturulmaya çalışılıyor(http://www.youtube.com/watch?v=l1kmN6p6LKE)ç Bu iğrenç sürece ve süresiz tutsaklığa adapte olmaları için son derece acımasız muamelelere maruz bırakılıyorlar. Bir zamanlar tıpkı köle insanlar gibi "mal" statüsünde olan ve üstlerinden para kazanılan bu tutsak hayvanlar, şiddet dolu eğitimleri esnasında bile tıbbî yardımdan yoksun bırakılıyor; çünkü sirklerde kâr(!) daha önemli. Eğitimde, gösteride ve hatta uyurken bile uğradıkları şiddetin, vücutlarinda açtığı yaralar basit müdahalelerle geçistirilerek bir sonraki gösteriye hazırlanıyorlar. Sirkler, şehirden şehre, ülkeden ülkeye gezdikleri için bu hayvanların, suya, yiyeceğe, doğal ihtiyaçlara erişimleri de bir hayli kısıtlı durumda. Yılın büyük bir kismini nakledilerek geçirdiklerinden kötü hava koşullarından da oldukça etkileniyorlar, ama bu, dayaksız, işkencesiz bir zaman dilimi olduğu için onlara göre bulunmaz bir fırsat. Sirk hayvanları sürekli dayağa, işkenceye ve açlığa maruz bırakıldıkları ve kafes içerisinde sürekli hapsedildikleri ya da çok kısa zincirlerle bağlandıkları için daima stres ve aci içerisinde yaşmaya mahkûmlar.

Sirkler, hayvanlara yapılan zulüm, zorlama ve tutsaklık nedeniyle birer işkence ticarethanesidir. Bu ticarethaneler, aslinda eğlenceyi değil, insanların gözlerini ihtişamli(!) gösterileriyle boyayarak zulmü ve işkenceyi pazarlar. Zorlamayla, işkenceyle, şiddetle eğitilen hayvanlar, zorunlu çalışma sisteminde, cinnetin esiğinde olan toplumun kargaşasinda ufalanan, yaşamayı, gülmeyi unutmuş insanları eğlendirmek için adeta "tüketilecek" mal muamelesi görür. Tutsaklıklarından ölümlerine kadar acı, işkence ve ağır stresle yaşamaya mahkûm edilen bu hayvanların insanlari eğlendirmek için tüm bunlara maruz bırakılmasi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu yüzden "eğlenceli" diye reklamları yapılan sirklere halen gitmek isteyip istemediğinizi sorgulamanız gerekiyor.
Sirklerdeki tutsak hayvanlar,
- Bir zamanlar doğada özgürce ve insandan uzak, insan boyunduruğu olmadan yasamlarını sürdüren mutlu canlılardı.
- Acıyı, eziyeti, sömürüyü insanlarla eşit düzeyde hisseder, psikolojik baskıyı ise katbekat fazla hisseder.
- İnsanlari eğlendirme gibi bir ihtiyaçlari olmadığı gibi insan tarafından kendilerine böyle bir vazife de yüklenemez. Sirklerdeki tutsaklik, işkence, dayak, açlık vb. durumlar kendi iradelerinin dışında ve bir çıkar uğruna onlara uygulanmaktadır.
- Gösterilerde sergiledikleri metazori hareketleri isteyerek öğrenmez, eğiticisinin korkusuyla ve eğitim sürecinde yaşadiklari travmayla yaparlar.

Bu yüzden BU ZALİM SEKTÖRE DESTEK OLMAYIN! Biletix'in biletlerini sattığı Atlantis Sirkine gitmeyin! İhtişamli eğlence dünyasının arkasındakı zulmü, işkenceyi, acıyı, çığlığı görün. Mümkün olduğunca çevrenizdeki insanlari sirk gerçeği konusunda bilgilendirin ki onlar da zulümden kazanç sağlayan bu işkencehanelerin ayakta kalmasına ve sirklerdeki bu zulmün devam ettirilmesine ortak olmasın…

Sirk gerçeklerini görmek için aşağıdaki videolara da bakabilirsiniz:

VEGAN ÖZGÜRLÜK HAREKETİ

Circuses severely exploit and abuse animals and are actually able to fool people into thinking that performing animals are an acceptable form of entertainment. In fact, it is pure torture for the animals. The acts that they are forced to perform are unnatural and demeaning.

Circus animals spend most of their lives being transported in cages on top of trucks. Some circuses travel thousands of miles each year. Sometimes the animals are allowed to spend some time in an exercise cage. The only other times they get to be outside of their cages is to rehearse or perform.

Elephants who in nature love to roam around spend most of the day being chained by a front and a hind leg, barely able to move. Like zoo elephants, circus elephants show a lot of abnormal behaviors like rocking, swaying and nodding. The same is true or course for the other circus animals. Horses, who are very social animals, are separated and kept in tiny pens when they are not performing or rehearsing. Even dogs are usually kept in cages or tied up.As a result of not having a lot of money, circus operations will frequently not give their animals enough water or food, clean their cages properly or give them adequate medical care.

Animal trainers will often use very brutal training methods to establish and maintain the control necessary to make the circus animals perform their tricks. Ex-trainers and other circus employees have spoken up about the use of electric shock devices, sticks with concealed screws or spikes and the severe beatings circus animals have to endure.

"After 25 years of observing and documenting circuses, I know there are no kind animal trainers."

-- Pat Derby
Former animal trainer.

PLEASE SIGN AND SHARE PETITION, SAY NO TO CIRCUSES, SAY NO TO ATLANTIS CIRCUS TICKET SALE IN BILETIX IN TURKEY!

Letter to
Biletix Bilet Dağıtım Basım ve Ticaret Anonim Şirketi Biletix
Biletix, Atlantis Sirki bilet satışını durdursun!

Biletix, 25 Ocak 2013 - 10 Şubat 2013 arasında İçerenköy Carrefour'da faaliyete geçecek olan ve hayvanların köleleştirildiği Atlantis Sirki bilet satışını durdurmasını ve bir daha hayvanlara zulmeden, hayvan haklarına aykırı ve hayvan köleliğini meşru kılan hiçbir gösterinin biletlerini satmayacağına dair müşterilerine açıklama yapmasını, bu zalim sektöre ortak olmamasını talep ediyorum. (http://www.biletix.com/etkinlik-grup/12417396/TURKIYE/tr)