Kampanya Kapatıldı

Sınavsız geçiş geri gelsin

Bu kampanya 1.656 destekçiye ulaştı

Yök başkanlığı sınavsız geçişi kaldırmak için bir yasa hazırlayarak meclise sundu. Mecliste alınan kararla  onaylandı ve aralık ayında Cumhurbaşkanı tarafından Kanun hükmünde kararnameyle sınavsız geçiş kaldırıldı.Meslek lisesi öğrencilerinin bir kısmı ygs alt baraj puanı(150) geçemediği için 2 yıllık meslek yüksek okullarına gidemeyecek.Ayrıca (150) alt baraj puanını geçen öğrencilerin çoğunluk olarak sözel alanda başarılı oldukları için ygs 3 ve ygs 4 ağırlıklı bölümleri tercih edebilecek ve kendi alanlarında bir bölümü tercih edemeyecek ve 2. bir mağduriyet yaşayacaklardır.Sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle meteb içi meteb dışı kavramlar geçersiz olacağı için il merkezlerindeki ve marka değeri yüksek olan meslek yüksek okullarına aşırı yüklenme olacak merkeze uzak ilçelerdeki meslek yüksek okullarında büyük boşluklar olacaktır.Tercih dönemi yaz tatilinde yapılacağı için öğrenciler doğru tercih yaptıracak danışman sayısı az olduğu için hatalı tercihlerle öğrenciler boşta kalacaktır.Analizler doğru yapıldığında Türkiye genelinde meslek yüksek okullarının % 40 ı boşta kalacaktır ve bu ekonomik anlamda ülkemizi zora sokacaktır.İzmirde Yök başkan yardımcısı sorulan bir soru üzerine üniversitelerde boş kalan kontenjanlara Suriyeli öğrencileri yerleştireceklerini açıklaması öğrencilerde hayal kırıklığı yaratmıştır.(Bu uygulama geçmişte körfez savaşı döneminde Iraklı öğrencilere de uygulanmıştır.) Sonuç olarak sınavsız geçişin kaldırılması gençlerin motivasyonunu bozmuş kararın aralık ayında onaylanması nedeniyle öğrenciler yeterli hazırlık yapamadan ygs sınavına girmek zorunda kalmışlardır.Mesleki liselerin ders yükü ağırlık olarak mesleki derslerlerden oluştuğu için ygs sınavında öğrencilerin fen lisesi ve Anadolu liseli öğrencilerle aynı sınava sokulması adil değildir.

ÇÖZÜM:

1)Yök sınavsız geçişi kaldırmak istiyorsa bunu zamana yaymalı (3 yıl) şu an 10. sınıfa giden öğrenciler dahil olmak üzere 11 ve 12. sınıflara sınavsız geçiş hakkı tekrardan getirilmeli şu an 9. sınıf öğrencilerine okul değiştirme yada müfredatta seçmeli ders ve kurslara katılarak eksiklerini giderme şansı verilebilir.

2)Sınavsız geçişin geri dönmesi halinde öğrenciler direk tercih döneminde diploma notuyla tercih yapabileceklerdir.Geçen sene 55 tl yatıran bir öğrenci hem Ygs sınavına girmiş oluyordu hemde otomatik olarak sınavsız geçiş hakkından yararlanıyordu.Bu sene öğrenciler 60 tl yatırdıkları için Ygs sınavıyla birlikte aynı zamanda sınavsız geçiştende yararlanabileceklerdir ve son sınıf öğrencilerinin yaşadığı mağduriyet son bulacaktır.

Bugün esat imzanı bekliyor!

esat telatar bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Başbakan: Sınavsız geçiş geri gelsin». esat ve imza atan diğer 1.655 kişiye katıl.