Avcılar Sahili çevre kirliliği sona ersin! Mangal yasaklansın!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Herkese merhaba,

Bu kampanya yıllardır zaman zaman dile getirilmiş ama asla bir çözüme ulaşmamış olan Avcılar sahilindeki ciddi çevre kirliliğiyle, çöplüğe dönmüş sokaklarıyla ilgili artık çözümler üretilmeye başlanmasını amaçlayan bir çağrı kampanyasıdır.

Avcılar Ambarlı-Denizköşkler-Gümüşpala sahillerinde mangal yapılması yasak olduğu halde her köşe başında mangal yakılması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Düşünün ki, yaşadığınız semt denize sıfır sahili gayet elverişli bir bölgede bulunuyor ama siz üzerinize sinen mangal kokuları, nefesinizi kesen mangal dumanı ve adeta çöplüğe çevrilmiş sokaklarda yürümek istemediğinizden yıllardır bu sahillere uğramıyorsunuz bile. Yürümek istiyorsunuz mangal kokularından nefes alamıyorsunuz, bisiklet süreyim diyorsunuz dumandan önünüzü göremiyorsunuz. Mangal dumanı yetmezmiş gibi bir de çok ihtiyaç varmış gibi kayalık kenarlarına konumlanmış çaycılar var ki oraya hiç girmiyorum bile!

Bu ciddi bir problem. Ve bu sorunların bu kadar ihmal edilmesi ve iyileştirme anlamında hiçbir çaba gösterilmemesi beni çok şaşırtıyor. Biliyorum ki, bu durumun sorumlusu yine Avcılar semti sakinleridir. Fakat maalesef bizim devlet anlayışımızda da belediyecilik anlayışımızda da hiçbir zaman çevreye gereken özeni göstermek, doğayı korumak gibi amaçlar yer almadı. İnsanlar tüm bunları artık normalleştirdi. Bir sorun olarak görmüyor, yaptığının doğru olduğunu kabul etmiş ve öyle yaşıyor. Fakat artık değişen bazı şeylerin olduğuna inanarak tekrar bu kampanyayı bu kez ben başlatıyor ve daha geniş kitlelere ulaşmasını umut ediyorum.

Yapılması gereken şeyler çok basit aslında. Belediyenin çevre kirliliğine karşı semt sakinlerini yönlendirmesi ve bilinçlendirmesi gerekiyor. Boş bulduğu her düzlükte mangal yapılamayacağını bunun hem çevreye zararlı olduğunu hem de çevrede yaşayan insanları rahatsız edici olduğunu bilmeleri gerekiyor. Eğer gerekiyorsa, mangal yakmaya elverişli belirli alanlar oluşturulmalı ve yalnıza bu alanlarda mangal yakılmasına izin verilmelidir. Sahil yürüyüş bandında değil! Yürürken mangal dumanından insanın nefesinin kesilmesi normal bir durum değil ve bu durumun artık tepki çekmesi şart.

Bunun yanı sıra bir de çoğu insan kullandıkları yiyecek ambalajlarını, su damacanalarını kısacası bütün çöplerini olduklara yere bırakıp gitmekleri mangalın getirdiği sorunların bir diğer perdesi. Tüm bu görüntüler son derece rahatsız edici görüntüler olmakla birlikte önüne geçip önlem almak da hiç zor değil.

Sokakları çöplük niyetine kullanan, çekirdek kabuğunu yere atan insanlarına yaptırım uygulanması gerekiyor. Bu bilinci kazandırmaya başladığımızda çok sayıda destekçimizin olacağına eminim. Örneğin ben her sabah yürüyüş yapmaya ihtiyaç duyan biriyim. Ama gelin görün ki bu kötü manzaralar karşısında sinirlerim bozulmuş bir halde, rahatlayıp gevşeyememiş üstüne bir de gergin vaziyette yürüyüşümü tamamlayamadan eve geri dönüyorum. Ne yapmalıyım, gidip her insanla ayrı ayrı konuşup bakın sokaklar çöplük değildir lütfen çekirdek kabuğunuzu bir zahmet yere atmaz mısınız mı demeliyim? Yakında bunu da yapacağım çünkü artık dayanılır gibi değil.

Tüm bunların yanı sıra Avcılar sahilde çadır kurmuş yaşayan insanlar var ki bunun izinli olup olmadığını gerçekten çok merak ediyorum. Bu durumla ilgili Avcılar Belediyesi’nin haberdar olmaması mümkün değildir öyle değil mi?

Tüm bunlar bir semti yaşanmaz hale getiren sebepler. Yalnız olmadığımı biliyor, konuyla ilgili gerekli birimlerin ve yetkililerin ne düşündüğünü, herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağını ya da Avcılar semti sakinleri olarak bizim neler yapabileceğimiz konusunda  tavsiyelerde bulunmalarını rica ediyorum. Bu kampanyayı başlatmadan önce konuyla ilgili bulabildiğim ilgili mail adreslerine de mail attım.

-    Sen mi kurtaracaksın dünyayı?

Evet, SEN KURTARACAKSIN! Değişim senden başlayarak yayılacak ve bir bakmışsın onlarca yüzlerce olacaksın. Neleri başardık, bunu neden başaramayalım? Yeter ki kararlı olalım, birbirimize destek olalım ve sesimizi duyurmayı bilelim. Amacımız; yaşadığımız yeri güzelleştirmek, insanları bu konuda bilinçlendirmek ve sürdürülebilirliliğini sağlamak olsun.