Petition updateAntalya Phaselis Antik Kentini Koru! #DreamOfPhaseliseHayır #SayNoDreamOfPhaselisPhaselis’in 180 dönümlük alanının özel bir şirkete tahsis işlemi mahkeme tarafından durduruldu

Melike VergiliAntalya, Türkiye
Apr 11, 2015
Sevgili Phaselis Destekçileri,
Sizlerle güzel bir haberi paylaşmaktan mutluluk duyarız :) Basın metinini okumadan önce imzaların teslimi için başvurduğumuz bakanlıklardan "görüşme talebinizi alıyoruz fakat seçim dolayısı ile ne zaman randevu verebiliriz bilemiyoruz..." yanıtını alalı bir haftadan fazla oldu.Olumlu veya olumsuz geri dönüş henüz sağlayamadığımızı sizinle paylaşmak isteriz.
İmzalarımız bugün 93 bine yaklaşmış bulunmaktadır ve her geçen gün daha fazla sesimizi duyurmaktayız ve çoğaldıkça daha güçlü olacağımıza karşı inancımız daha da artmaktadır.
Nefesimize, nesillerimize, değerlerimize sahip çıkan ve gerektiğinde kabullenmeyen bizler geleceği de tekrar inşaa etmekteyiz. Ülkemizin her yerinde bir doğa parçası için mücadeleler sürmekte... İzliyor,takip ediyor ve destekliyoruz.Yarın için mücedelemiz sona ermeyecektir. Taa ki, yaşadığımız bu toprakları güvence altına alana dek.
Her zaman söylediğimiz gibi; Haklı olan her mücadelenin yanındayız.
Bilginin,iyiliğin ve sevginin ışığı üzerinizden eksik olmasın...
Phaselis'le ilgili kampanyamız burada sürüyor: https://www.change.org/p/antalya-phaselis-antik-kentini-koru-dreamofphaselisehay%C4%B1r-save-phaselis-ancient-city-saynodreamofphaselis
https://www.facebook.com/phaselisinisiyatifi
https://twitter.com/phaselisins
phaselisinisiyatifi@gmail.com
PHASELİS ANTİK KENTİ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİDİR
BASINA VE KAMUYONA
Phaselis Antik Kenti’ne ilişkin güzel bir haberi daha paylaşmanın sevincini yaşıyoruz. Daha önce Antalya 2. İdare mahkemesi tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edilen projeyle ilgili bir kararda Antalya 1. İdare mahkemesinden geldi. Orman ve Su Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Phaselis’in 180 dönümlük alanının özel bir şirkete tahsis işlemi mahkeme tarafından durduruldu. Mahkeme 2014/1800 e sayılı kararında “Dava dilekçesi ve eklerinin incelenmesinden dava konusu işlemin tahsis işlemi olup alanın özelliği dikkate alındığında başlayacak olan inşai faaliyetleri telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle olayın niteliği ve davanın durumuna göre mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 Sayılı Yasanın 27.maddesi uyarınca dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, 13/03/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” gerekçesi yer aldı.
Davacılar olarak belirtmek isteriz ki, ne bölge halkı ne de Antalya kamuoyu, Phaselis Antik Kenti koruma alanı sınırlarında ya da etki alanı civarında, herhangi bir yapılaşma projesi görmek istemiyor. Söz konusu otel projesi, paha biçilmez değerdeki tarihi mirasımızı tehlikeye atarak kamu vicdanını yaralamış, Antalya'nın, ülkemizin ve hatta bütün dünyadan Phaselis'i bilen ve seven duyarlı insanların haklı tepkisini çekmiştir.
Dava sürecinde, Akdeniz Üniversitesi'nin bölgede yaptığı teknik çalışmalar sonucu, tam da otel yapılmak üzere tahsis edilen alanda daha önce saptanamamış çok sayıda antik kalıntıya ulaşılmıştır. Bunun sonucu olarak, mevcut arkeolojik SİT sınırlarının, bu alanı da içine alacak şekilde genişleyeceği varsayılabilir. Uluslararası antlaşmalarla korumaya söz vermiş olduğumuz Phaselis'in arkeolojik çalışmalarla değerlendirilmesinin bölgemiz turizmine katkısı, buranın Milli park olarak korunması otel projelerinden çok daha önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Alanda çalışma yapan bilim adamları en son bölgede 24 liken taksonu saptamış ve bu türlerden birinin Antalya’da daha önce bulunmadığını dile getirmişlerdir. Leprocaulon microscopicum (Vill.) Gams liken taksonu Antalya ili için ilk kez kayıt edilmiştir ve korunmalıdır.
İhtiyacımız olan şey, sahip olduğumuz doğal, kültürel ve tarihi değerlerimizi korumak ve geliştirmektir. Turistler bir bölgeye yalnızca orada oteller olduğu için gitmezler. Aynı zamanda bir bölgenin zenginliği sadece gelen turist sayısıyla, o bölgenin getirdiği gelirle ölçülemez. Milli parklar, doğal sit alanları tabiat alanları, azami ölçüde korunmalıdır. Oysa ülkemizde koruma değil, vahşi bir imara açma, turizme açma, enerji yapılarına açma süreci yaşanmaktadır. Bu açma süreci, doğal alan rezervlerimizin can çekişmesine yol açmış ve son safhaya getirmiştir.
10 yıla yakın bir süre boyunca, Beydağları Sahil Milli Parkı'nın sınırları değiştirilmiş, proje için gerekli alanlar turizme tahsis edilmiş, süreçler tersine işletilerek, usulsüz bir şekilde uzun dönem planları değiştirilmiş, imar planları projeye göre yeniden düzenlenmiştir.
Davayla ilgili merciler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nı, Phaselis’te olduğu gibi, ormanlık ve Milli Park alanlarının tahsis etmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak sonuna kadar korumak için bütün dünyaya söz vermiş olduğumuz tarih mirasımız Phaselis'le ilgili bu kararın, diğer tahsis alanlarına ilişkin uyarıcı görev yapmasını temenni ediyoruz.
Phaselis Antik Kenti ve etkileşim alanı içinde adı ne olursa olsun, hangi şirkete veya kuruma ait olursa olsun, HİÇBİR ŞEKİLDE bir yapılaşmaya izin verilmemelidir.
Davacılar:
KEMER ESNAFLARI VE TURİZMCİLERİ DERNEĞİ
DOĞA DOSTLARI SPOR DERNEĞİ
ÇIRALIYI SEVENLER DERNEĞİ
SS.ULUPINAR ÇEVRE KORUMLA VE GELİŞTİRME VE İŞL. KOOPERATİFİ
SAMİ ADALETLİ -BİLAL AKTAN - AHMET KAYA-TAHİR ŞİMŞEK-ALİ KARA-ERDAL ELGİNÖZ -TUĞBA PINAR GÜNAL -ELİF ARIĞ GUTTSTADT -BEDİA TÜLÜLER -MUHARREM BİRHAN ERKUTLU -BÜŞRA KOÇ -YILMAZ VURAL
Copy link
WhatsApp
Facebook
Nextdoor
Email
X