Európa értékrendje nem alku tárgya. Ne engedjenek a lengyel és magyar kormány zsarolásának

Európa értékrendje nem alku tárgya. Ne engedjenek a lengyel és magyar kormány zsarolásának

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 75.000.
Bei 75.000 Unterschriften wird diese Petition zu einer der meist gezeichneten Petitionen auf Change.org!

English | Deutsch | Polski | čeština | Ελληνικά | Nederlands | Español | Italiano | Français

Magyarország és Lengyelország kormánya blokkolja az EU költségvetés és a koronavírus-járványból való kilábalást segítő helyreállítási alap elfogadását. Emiatt nem kerülhetnek kifizetésre az eredetileg 2021 elejére tervezett, összesen 750 milliárd euró értékű, sürgetően fontos segélyek az európai országok gazdaságainak és polgárainak. A Varsóból és Budapestről érkezett vétó a gazdasági nehézségek súlyosbításával és Európa válságba taszításával fenyeget.

Magyarország és Lengyelország visszaélnek vétójogukkal, hogy meggátolják a jogállamisági mechanizmus bevezetését. Az Európai Unió biztosítani szeretné, hogy csak azon tagállamok részesülhessenek az EU támogatásaiból, akik tiszteletben tartják a jogállamiság alapelveit. Mind Magyarországot, mind Lengyelországot régóta érik kritikák a hatalommegosztás felszámolása, a szabad sajtó elleni fellépés és a kisebbségek elnyomása miatt.

Amit tesznek, az az Európai Unió megzsarolása. Nem fogadhatunk el egy olyan ultimátumot, amelyben a szolidaritás és a demokrácia közül kell választanunk. Különösen egy, a mostanihoz hasonló gazdasági válsághelyzetben van szükségünk mindkettőre.

Azt üzenjük: elég ebből! Nemcsak egy pénzügyi közösség vagyunk, hanem egy értékközösség is. Európai értékeink nem alku tárgyai. Mindenkinek, aki megsérti az Európai Unió alapjául szolgáló értékeket, pénzügyi szankciókkal kell szembenéznie. Ezt követeli az Európai Parlament. Ezt követeli a Tanács egyértelmű többsége. És ezt követeli az európai polgárok egyértelmű többsége is. 

A csütörtöki (december 10.) csúcstalálkozón az uniós állam- és kormányfők próbálnak majd megoldást találni a költségvetés kapcsán kialakult konfliktusra. A német elnökségnek ezen az ülésen mindenképpen egyértelművé kell tennie, hogy az európai értékek nem alku tárgyai.

Ezért külön felszólítjuk Angela Merkel kancellárt a következőkre:

  • Ne fogadja el Lengyelország és Magyarország zsarolási kísérletét! Ha még többet engedünk Varsónak és Budapestnek, haszontalanná válnak az EU-nak a jogállamiság védelmében tett lépései. Jeleznünk kell uniós polgárainak, hogy Európa megvédi értékrendjét, akkor is, ha azt támadás éri.
  • Szavazzanak a meglévő jogállamisági mechanizmusról! A Parlament és a Tanács hosszas egyezkedést követően közös nevezőre jutott az európai jogállamiság védelmében, amelyet az Európai Parlament és a Tanács egyértelmű többsége támogat. Ha ezt most szavazásra bocsátják, Lengyelország és Magyarország elveszítik nyomásgyakorló eszközüket!
  • Valósítsák meg az EU költségvetést és a koronavírus utáni helyreállítási alapot Lengyelország és Magyarország nélkül! Használják az EU szerződéseiben szereplő alternatív megoldási módokat. Egyértelműen jeleznünk kell Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek, hogy nem áldozzuk fel az európai szolidaritást azért, hogy egyes tagállamok alapjogokat korlátozhassanak.

Angela Merkel kancellár, ne kössön rossz kompromisszumot és tegye egyértelművé, hogy minket nem lehet zsarolni! Európa nem az autokraták bankautomatája. Európa a szolidaritás, a demokrácia, a jogállamiság, és a polgárok jogainak hazája.

Erzsébet Schmuck, Co-Chair Hungarian Green Party

Máté Kanász-Nagy, Co-Chair Hungarian Green Party

Klára DOBREV, MEP S&D

Csaba MOLNÁR, MEP S&D 

Sándor RÓNAI, MEP S&D

Attila ARA-KOVÁCS, MEP S&D

Daniel Freund, MEP Greens/EFA

Dr. Franziska Brantner, MP Greens (Germany)

Sven Giegold, MEP Greens/EFA

Guy Verhofstadt, MEP Renew

Dr. Sergey Lagodinsky, MEP Greens/EFA

Terry Reintke, MEP Greens/EFA

Rasmus Andresen, MEP Greens/EFA

Alexandra Geese, MEP Greens/EFA

Damian Boeselager, MEP Greens/EFA, Volt Europe

Gwendoline Delbos-Corfield, MEP Greens/EFA, Europe Ecologie

Dr. Sylwia Spurek, MEP Greens/EFA

Ramona Strugariu, MEP Renew

Mikulas Peksa, MEP Greens/EFA

Jamila Schäfer, Deputy Chairperson, German Green Party Bündnis90/Die Grünen

Radan Kanev, MEP EPP

Juan Fernando Lopez Aguilar, MEP S&D

Moritz Körner, MEP Renew

Lara Wolters, MEP S&D

Tineke Strik, MEP Greens

Bernard Guetta, MEP Renew

Stelios Kouloglou, MEP GUE/NGL

Klára DOBREV, MEP S&D

Csaba MOLNÁR, MEP S&D 

Sándor RÓNAI, MEP S&D

Attila ARA-KOVÁCS, MEP S&D

Damien Careme, MEP Greens

Ernest Urtasun, MEP Greens

Claude Gruffat, MEP Greens

Monika Vana, MEP Greens

Eleonora Evi, MEP Greens

Karen Melchior, MEP Renew

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 75.000.
Bei 75.000 Unterschriften wird diese Petition zu einer der meist gezeichneten Petitionen auf Change.org!