Başarı

Bu kampanya 44.909 destekçi ile değişim yarattı!

Anadolu motiflerine can veren 87 yaşındaki takı sanatçısı Nurhan Acun, 50 yıldır emek verdiği Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki atölyesinden tahliye edilmesin!

Nurhan Acun 1957’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari Bölümü’nden mezun oldu. Takı sanatına el işi bakır takılar yaparak 1969’da başladı. Ünlü firmalara bakır takılar imal etti. Yurt içinde ve dışında fuarlara katıldı.

- 1983’te Avrupa Konseyi’nin XVIII. Anadolu Medeniyetleri Sergisi’ne, İstanbul
Arkeoloji Müzesi’nin isteği üzerine müze koleksiyonundaki takıların bazılarının
imitasyonlarını başarı ile hazırladı. Bu imitasyonları İstanbul Arkeoloji, İbrahim Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı, Ankara Anadolu Medeniyetleri ve Efes Müzelerinde satışa sunuldu.

- 1985’de Wichita, Kansas, USA’daki Book and Art Fair’in karma sergisine davet edildi. Anadolu Medeniyetleri’nin takılarını ve özgün çalışmalarını sergiledi.

- 1996’da California’da Saddleback College’in takı atölyesinde ‘kakma’ metodu üzerine yaptığı gösteride Osmanlı çini motiflerini tanıttı.

- 2001 de’ Kültür Bakanlığı Takı Yarışması’nda Karagöz- Hacivat Kompozisyonu
Özel Ödülü aldı.

- 2001-2002 senelerinde Selçuk Efes Müzesindeki “Anadolu’dan Esintiler” takı sergisi beğeniyle izlendi.

- 2002’de Avustralya-Türkiye Kültür Enstitüsü’nün davetlisi olarak Melbourne’da
düzenlenen takı sergileri coşkuyla karşılandı.

- 2003’te Ayasofya Müzesi Sergi Salonu’nda “Osmanlı’ya Özgü Motiflerle Çağdaş Takı ve Obje Sergisi’ne katıldı.

- 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Ulusal Takı Yarışması’nda 435 eser arasında “Galata Kulesi ve İstanbul Laleleri” isimli kompozisyonu, Özel Takı Ödülü aldı.

- 2006’da Polatlı Belediyesinin Frig Medeniyetleriyle ilgili takı yarışmasında, “Frig
Kralı’nın Keçileri Hayat Ağacında” isimli kemer tokası eseri mansiyon’a layık görüldü.

EMEĞİN VE BİLGELİĞİN SEMBOLÜ NURHAN ACUN, TARİHİMİZİ , KÜLTÜRÜMÜZÜ VE SANATIMIZI YAŞATIYOR.

87 yaşındaki büyük usta, 50 yıldır takı tasarlıyor. 38 yıldır Beyoğlu Santa Maria
Kilisesine ait atölyede antik dönemden bugüne eser vermiş tüm uygarlıkların eserlerinden esinlenerek takılar tasarlıyor ve yapıyor.

Takılarında ilham aldığı kaynaklar; Anadolu Medeniyetleri, Tunç Çağı, Hititliler,
Selçuklular, Roma – Bizans medeniyetleri ve Osmanlı dönemi. Beyoğlu Postacılar Sokak’ta kendi kurduğu Eller Sanat Galerisi’nde ürettiği eserlerle yurt içi ve yurt dışında ilgi gördü takdirle karşılandı.

1980 yılında tuttuğu dükkan, son 20 yıldır aynı zamanda da evi olmuş. Bu mekan, onun için bir dükkandan öte bir yuva .Gündüzleri galerisini gezmeye gelen turistleri ağırlıyor, akşamları ise dükkanın asma katında resim yapıyor, dinleniyor. Atölyesi, İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesinin önemli sanat ve kültür mekanlarından biridir.

NURHAN ACUN 50 YILDIR EMEK VERDİĞİ SANAT GALERİSİNDEN ÇIKARILMAK İSTENİYOR, SANATEVİNİN SAHİBİ SANTA MARİA KİLİSESİ TARAFINDAN MAHKEMEYE VERİLDİ VE MAHKEME ,NURHAN ACUN’UN TAHLİYESİNE KARAR VERDİ.

Nurhan Acun, son zamanlarda kiracısı olduğu Santa Maria Kilisesi ile davalık
olduğunu ve dükkandan çıkartılmak istendiği için tedirgin olduğunu söylüyor:

"Dükkanlar dolarla kiraya veriliyor. Benden de yüksek bir kira istediler. Ben de direndim. Çünkü bu dükkanda onlarca yıllık emeğim var. Hayatın yarısı gibi. Zaten ömrümün sonuna gelmişim, biraz daha bekleseler olmaz mı?" diyor.

Santa Maria Kilisesi papazı ise Nurhan Acun’a bir huzurevine yerleşmesini tavsiye
ediyor. Oysa sanatın ve üretmenin yaşı yoktur. İnsanoğlu son nefesine kadar çalışmalı, kendisi meyvesinden yiyemeyeceğini bilse de ağaç dikmeli, sonraki nesillere kültürümüzü aktarmalı, karşılık beklemeden iyilik yapmalı, hayatta sevginin, paylaşmanın maddiyattan daha önemli olduğunu bilmelidir.

Tanıdığımız en sevecen, en güzel yürekli, en bilge insanlardan Nurhan Acun, işte böyle bir insan.

MÜZE GİBİ FAALİYET VEREN ELLER SANAT GALERİSİ TAHLİYE EDİLMESİN!

SİZLERİ, SANAT GALERİSİNDE KİRACI OLAN KÜLTÜR ÇINARI NURHAN ACUN’A
DESTEK VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ!

Bugün Ahmet imzanı bekliyor!

Ahmet Tunuslu bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Anadolu motiflerine can veren 87 yaşındaki sanatçı Nurhan Acun atölyesinden çıkarılmasın! @BeyogluBld @TCKulturTurizm @VATIKANBE». Ahmet ve imza atan diğer 44.908 kişiye katıl.