Vi köper ej häst från Island förrän Althingi förbjuder blodmärr industrin.

Vi köper ej häst från Island förrän Althingi förbjuder blodmärr industrin.

293 have signed. Let’s get to 500!
Started
Petition to
Althingi in Iceland

Why this petition matters

Vi svenska folket som älskar islandshästar och har gjort hästen till den tredje mest populära hästen i landet vill boycotta köp av hästar från deras ursprungsland Island. Detta på grund av industri där isländska sto som är dräktiga utnyttjas för sitt blod. En industri som är förbjuden i flesta länder på grund av djurskyddslagar. 

Tillåten mängd blod som tas från stoet blir sammanlagt 40 liter eller 5 liter per vecka. Detta gör att hästen måste faktiskt fördubbla sin blodmängd, eller mer, på 2 månader med ett föl i magen. Hon får varken plasma eller annan vätska som ersättning så som görs i till exempel Tyskland, där tillåten mängd är mycket mindre och faktiskt olagligt att dränera blod från dräktiga märrar.

Det är också många brister i hur hästarna behandlas och hur det hela går till. Det har visat sig att det kan verkligen vara traumatiskt för märrarna och de kan lätt bli skadade eftersom på Island är det tillåtet att spänna fast hästar. Det finns filmer där hästar är slagna med käppar för att få in dem in i trälådor där de spänns fasta för själva bloddräneringen. Hästar är i grund och botten klaustrophobiska flyktdjur och flyr när de ska tryckas in i en liten inhägnad, därför slår bönderna hästarna. 

Blodmärrar går inte att använda som ridhästar eller flyttas på transport på grund av sin trauma. Deras liv går ut på en sak, bli dräktiga varje sommar med föl som oftast slaktas för kött, och ge sitt blod. År efter år efter år. 

Islänningar är stolta av sin häst. Många skäms mycket för att denna industri pågår. Den handlar enbart om pengar. Vi tror att det enda sättet att stoppa det här med lag är om vi påverkar export av isländska hästar. 

Köp inte häst från ett land som tillåter djurslaveri! 

 

 

 

 

293 have signed. Let’s get to 500!