Aliağa’da hava kirliliği verilerini bilmek hakkımız!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 35.000.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, termik santrallerin ve ağır sanayinin yoğun olduğu İzmir’e bağlı Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verilerini açıklamasını istiyoruz.

Bakanlık tarafından Haziran 2016 tarihinde Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’de kurulan hava ölçüm istasyonlarının verileri 2,5 yıldır Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın bilgilerinin paylaşıldığı siteye yüklenmiyor.

Bakanlık bünyesinde yayın yapan havaizleme.gov.tr sitesinde 2016 yılının sonundaki verilere göre 249 hava izleme istasyonu bulunuyor. Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’deki istasyonlarının verileri ise, üzerlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu yazmasına rağmen paylaşılmıyor. Konuyla ilgili bakanlığa ulaşan çevreciler ve yaşam savunucularına verilen cevap ise, “Yeni yazılım yükledik. Henüz test ölçümleri yapılıyor” yönünde oldu.

Aliağa’daki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü verilerinin 3 katı.

18 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçen yıl yaptığı basın açıklamasında, Aliağa’daki hava kirliliği seviyesinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır kabul ettiği en yüksek düzeyden 3 kat fazla olduğu belirtilmişti.

Geçen yıl 8-9-10 Mayıs tarihlerinde Aliağa kent merkezinde yapılan 2581 ölçüm sonucuna göre, PM 2,5 düzeyi metreküpte 26,2 mikrogram seviyesinde çıktı. DSÖ’nün PM 2,5 sınır değerine göre ise bu düzeyin metreküpte 10 mikrogramı aşmaması gerekiyor.

Ağır sanayi tesislerinin en yoğun olduğu, iki rafineri, bir petrokimya tesisi, yüzlerce demir çelik tesisi, gübre fabrikası, termik santral, doğalgaz santralleri, sayısız haddehane, gemi söküm tesislerinin bulunduğu Aliağa’da, termik santral ve sanayi bölgesi yakınında hava ölçüm istasyonu kurulmasına rağmen sonuçlarının açıklanmaması, değerlerin sınırın çok üzerinde olduğu için açıklanmadığı şüphesini doğuruyor. İstasyonun kurulduğu yerlerden biri olan Aliağa’da, kanserden ölüm sıklığının diğer yerleşim bölgelerine göre 4 kat daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bilgilerin gizlenmesine ilişkin şüphelerin haklı çıkma olasılığı artıyor.

Hava kirliliği dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de en önemli çevre sağlığı sorunlarından biri. Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında hava kirliliği nedeniyle dünyada 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Türkiye’de ise aynı yıl hava kirliliğinden yaklaşık 32 bin 670 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

İzmir ve çevresini yakından ilgilendiren, Menemen, Aliağa, Bozköy ve Yeni Foça Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonlarının, verilerinin bir an önce halkın görebileceği şekilde ve hava kalitesi izleme ulusal ağında paylaşılmasını talep etmekteyiz.

Aliağa Çevre Platformu
Aliağa ve İzmir çevresinde yaşayan yurttaşlar