Alamos Gold Kaz Dağları'ndan Tahliye Edilsin!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 25.000.

Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi, Kazdağları, özellikle altın madenciliği projelerinin tehdidi altındadır.

Bölgenin neredeyse her yanı ruhsatlandırılmış, yerli ve yabancı şirketlere satılmış durumdadır. Halihazırda TÜMAD Holding Lapseki’de üretime başlamıştır. Daha sonraki en ileri aşamadaki proje ise yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik olan Alamos Gold’a ait Kirazlı Altın Madeni Projesi’dir. Alamos Gold’un yine Kazdağları’nda Ağı Dağı ve Çamyurt projeleri bulunmaktadır. Gelen tepkiler üzerine Çamyurt projesi şimdilik geri çekilmiştir. Bu projeler dışında daha onlarca proje bulunmaktadır. Cengiz Holding’e satılan Halilağa Projesi ile ilgili olarak da civar köylerde çeşitli gelişmelerin olduğu gözlemlenmektedir.

Bilindiği gibi 2019’un ikinci yarısında Kirazlı Altın Madeni Projesi için Tarım ve Orman Bakanlığı marifetiyle 347 bin 815 ağacın kesilme görüntülerinin kamuoyuna yansıması sonucu gelişen tepkiler ülke çapına yayılmıştı. Kazdağları’nın savunusu için başlatılan çadırlı nöbet ise, 300 gündür Çanakkale’de Kirazlı Balaban mevkiinde sürdürülmektedir.

Şirketin çalışmalarının gözlenmesi ve olası orman katliamının engellenmesi için sürdürülen çadırlı nöbet eylemine karşı itibarsızlaştırma girişimleri olmuş ve ormanda “yasal olmayan konaklama” iddiasıyla defalarca para cezaları kesilmiştir. Son aşamada da Kovid-19 bahanesiyle İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına dayanarak alanın tahliyesi istenmiştir. Bu karara Çanakkale’deki STK’lar ve alanda bulunanlar itirazlarını yapmış ve tahliye kararının mesnetsiz olduğunu belirtilerek alanda kalınmaya devam edileceği ifade edilmiş, buna rağmen nöbettekilere toplam 57 bin 240 liralık idari para cezası kesilmiştir. Alanı tahliye etmesi gerekenler yaşam savunucuları değil, ruhsatı 13 Ekim 2019 tarihinde dolduğu ve yenilenmediği halde Kirazlı’yı işgal etmeye devam eden Alamos Gold’dur.

Taleplerimiz:

1. Kazdağları’ndaki tüm altın madenciliği projelerinden acilen vazgeçilmeli, tüm ruhsatlar ve tahsisler iptal edilmelidir.

2. Maden Yasası ve Yönetmeliği çevre ve ekoloji örgütleri, ilgili odaların ve baroların katılımıyla açık, demokratik katılımcı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Altın madenlerinde kullanılan siyanürlü liç yöntemi, halk sağlığına bir tehdit oluşturduğu için yasaklanmalıdır.

3. Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik), Çanakkale Kirazlı’dan acilen tahliye edilmeli, şirketin tüm projeleri iptal edilmelidir.

4. Benzer projelerle başka şirketlerinin Kirazlı’ya göz dikmemesi ve ekosistemin tahribatının giderilebilmesi için Kirazlı Altın Madeni Projesi nedeniyle traşlanmış olan alan ekolojik yöntemlerle rehabilite edilmelidir.

5. Kirazlı ve çevresinde ve Kazdağları’nın diğer bölgelerinde ihtiyaç duyulan su, yol, gölet gibi alt yapı düzenlemeleri maden şirketleri eliyle değil, kamu eliyle yerine getirilmelidir. Kumarlar Köyü’nün su kaynakları ve meraları köylüye bırakılmalıdır.

6. Yöre halkının iş ve istihdam talebi, maden şirketleri üzerinden değil, yöreye uygun, ekolojik tarımı ve turizmi önceleyen projeler üzerinden kamu tarafından karşılanmalı, bölgede tarımsal üretim kooperatifleri özendirilmeli ve desteklenmelidir.

7. Yaşam savunucularına kesilen tüm cezalar iptal edilmelidir.

Bilinmelidir ki; Kazdağları’nı korumaya ve savunmaya devam edeceğiz. Onlar ormandan gidene kadar Kirazlı’yı terk etmeyeceğiz. Kovid-19 krizinin fırsata dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz.
Bir kez daha yineliyoruz:

“Alamos Gold Kazdağları’ndan Acilen Tahliye Edilsin”.
#AlamosuTahliyeEt , #KazdağlarıHepimizin , #KazdağlarıEvimiz