İkizköy Akbelen Ormanının Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.
150.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve tarafına İkizköy Çevre Komitesi bu kampanyayı başlattı

Click here for English

17 Temmuz 2022’de İkizköy Akbelen Ormanı Nöbetimizin 1. yılını dolduruyoruz! Hafta sonu mücadelemizin 3. ve nöbetimizin 1. yılını siz dostlarımızla kutlayacağız.

Biz bu özel yıldönümünde sizlerle bir araya gelmek, mücadelemizi değerlendirmek, geleceğini konuşmak için planlar yaparken; yıllardır süren mücadelemizle baş edemeyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) yanıltıcı açıklamalarla kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Çok sayıda tanınmış gazeteci ve televizyoncuyu Kemerköy Termik Santrali’ne götürerek “çevreci” bir tesis işlettikleri yalanını, gerçekleri gizleyen bir takım bilgilerle birlikte medyada dolaşıma sokuyor.

Oysa ki şirket arıtmadan, filtreden bahsedip kamuoyunu yanıltmaya çalışırken halk astım, KOAH, kanser ve diğer kömür kaynaklı hastalıklardan ölüyor. Bırakın temiz havayı, bazen nefes almakta güçlük çekiyoruz. Bu santrallerin tüm baca gazı arıtma tesisleri iyileştirilse bile 2043'e kadar tam 5300 insanın daha ERKEN ÖLÜMÜNE yol açacak!

İşte 3 yıldır mücadelemiz, bir yıldır orman nöbetimiz bu inançla sürüyor!

Akbelen Ormanını da İkizköy'ü de Vermeyeceğiz!

AKBELEN ORMANINI ve ZEYTİNLİKLERİMİZİ VERMEYECEĞİZ!

#AkbelenİçinAdalet  #ZeytinİçinAdalet #İkizköyİçinAdalet

Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan bizler, 40 yıldır ilimizdeki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşıyoruz. 15 kilometre boyunca kesintisiz uzanan kömür madeni en son İkizköy’e dayandı. Milas İkizköy olarak, Yeniköy-İkizköy Linyit Sahası’nın hemen dibinde; Yeniköy Termik Santrali’ne 7 kilometre mesafede yıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyoruz.  Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanımızı ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Akbelen Ormanının kömür madeni için elimizden alınmasına izin vermeyelim!

25 yıl daha uzatılmak isteniyor

Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor.

Kimse bize sormuyor

40 yıl önce Muğla’da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Şimdi, bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimiz sormuyor.

Son 3 yıldır, kömür madenini genişletmek üzere elimizden alınmak istenen Akbelen Ormanımız ile son kalan zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, köyümüz için mücadele ediyoruz.  Buralar da kömüre kurban edilirse  evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız.

Artık doğamızı, yaşam alanlarımızı kömüre feda etmek ve ömrümüzden bir 25 yıl daha vermek istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili söz hakkımızı talep ediyoruz!

ACİLEN VE GEÇ OLMADAN:

• Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 740 dönümlük Akbelen Ormanının kesiminin hemen durdurulmasını;
  • Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı olur kararının iptal edilmesini;
  • Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin mevzuat gereği, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını;
  • Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılması planlarının halka sorulmasını talep ediyoruz.

Geleceğimize, bilimin ışığında, hep birlikte karar verelim!

Biliyoruz ki, eğer gerçekten bilimsel yöntemlerle çevresel etki değerlendirilmesi yapılırsa, kömür santrallerinin ve madenlerin 25 yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi mümkün değildir. Artık tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kömüre dayalı; doğaya, insana, topluma ve ekonomiye zararlı bu elektrik üretim biçimine mahkum değiliz.

Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın.

İkizköy Çevre Komitesi

ikizkoy.direniyor@gmail.com

Daha fazla detaylı bilgi için tıklayınız.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.