Defensors del Guapinol: més de dos anys en presó preventiva per defensar l’aigua

Defensors del Guapinol: més de dos anys en presó preventiva per defensar l’aigua

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 200!
Con 200 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas
Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ha iniciado esta petición dirigida a ADMINISTRACIONES PÚBLICAS y

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kelvin Alejandro Romero, Arnold Javier Alemán, Ever Alexander Cedillo, Daniel Márquez i Jeremías Martínez Díaz són activistes mediambientals membres del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCP) que s’enfronten des de fa anys a la posada en funcionament d’una mina d’òxid de ferro al Parc Nacional “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras”, a Hondures. 
 
Els vuit activistes es troben en presó preventiva des de fa més de dos anys, a l’espera de judici, acusats d’incendi agreujat i privació injusta de llibertat. Tot i que al març de 2021 el Comité contra les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides va instar l'estat d'Hondures a posar en llibertat els vuit activistes i va definir la seva detenció com "il·legal i arbitrària", el passat mes de juliol, el Ministeri Públic va demanar ampliar sis mesos més la presó preventiva. 

El projecte miner al qual s’oposa el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa està impulsat per la multinacional Inversiones Los Pinares, anteriorment Emco Mining. Se situa en una zona protegida des de 2011 i retallada l’any següent per acomodar-hi l’explotació minera d’Emco. Es tem que la construcció i posada en marxa de la mina pugui afectar greument l’entorn i els rius de la zona -concretament els rius San Pedro i Guapinol.

Al 2018, després que Inversiones Los Pinares posés en marxa els treballs de construcció d’una carretera per accedir a la muntanya de Botaderos, l’aigua del riu Guapinol va enfangar-se i va deixar de ser utilitzable per a la comunitat que duu el mateix nom. L’agost d’aquell any es va muntar un campament per bloquejar la carretera, que va durar aproximadament dos mesos i va ser violentament desallotjat. Els càrrecs presentats contra els vuit activistes tenen a veure amb incidents que es van produir en el marc d’aquest campament. 

Criminalització, violència i repressió a Hondures
Tal com expliquen des del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa, el codi penal hondureny no preveu presó preventiva per als delictes dels quals s’acusa als vuit defensors privats de llibertat. En aquest sentit, l’organització denuncia una “clara violació del degut procés”, que a més es va consolidar en l’audiència del 18 de desembre de 2020 quan, de nou, es va denegar la petició de llibertat per als activistes. 

Segons els membres de l’organització mediambientalista, en el marc de tot el procediment, el Ministeri Públic i el poder judicial s’han posicionat a favor de l’empresa minera i han facilitat la criminalització dels activistes, tant dels vuit que estan empresonats com de cinc dirigents més sobre els quals pesa una interlocutòria de processament. Per aquest motiu, els considera perseguits polítics.

Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures. En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a l’Estat d’Hondures:

  • Que posi en llibertat els defensors de l’aigua de Guapinol, empresonats des de fa més de dos anys i pendents de judici.
  • Que retiri els càrrecs contra totes les persones defensores de l’aigua del municipi de Tocoa.
  • Que garanteixi la protecció i la integritat física de les persones que integren el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa. 
  • Que respecti la decisió de la Cumbre Municipal del Agua i el Cabildo Abierto Municipal com espai de consulta on es va declarar el municipi lliure de mineria, amb una oposició clara a les concessions mineres d’Inversiones Los Pinares i Ecotek.
  • Que garanteixi el dret a les expressions legítimes i democràtiques d’oposició als projectes que poden afectar els entorns i els recursos naturals de les comunitats.
0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 200!
Con 200 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas