Adana'da İthal Plastik Atık İstemiyoruz

Adana'da İthal Plastik Atık İstemiyoruz
Bu kampanya neden önemli?

Plastik atıklar doğada hiçbir şekilde çözünmemektedir. Plastik atıkların sadece yüzde dokuzu geri dönüştürülebilir niteliktedir. Greenpeace'in 2016-2018 dünya plastik atık ticareti verileri raporuna göre Türkiye'nin 2016 yılı plastik atık ithalatı aylık 4 bin ton iken, 2018 yılı başında 33 bin tona yükselmiştir.
Çin'in 2018 yılında Avrupa ülkelerinden plastik atık alımını yasaklamasından sonra, Avrupa, çöplerini göndereceği az gelişmiş bir ülke arayışına girmiştir. Türkiye bu atıkları almada ilk sıralara yükselmiştir.
Şu an Türkiye'nin aylık plastik atık ithalatı 42 bin tona çıkmıştır. TÜİK'in en son 2016 yılında yayınladığı veriye göre Türkiye'de tüm çöplerin sadece %1’i geri dönüşüme alınmıştır, kalanı gömülmüş, yakılmış ya da depolanmıştır. Geri dönüştürülmeyen plastikler gelişigüzel çevreye bırakılmakta veya yakılmaktadır.
Geri dönüştürülse bile geri dönüştürülme süreci sonucunda oluşan mikro plastikler sularımıza ve toprağımıza atılmaktadır.
Ve birçok lisanslı geri dönüşüm tesisleri geri dönüşüm süreçleri hakkında şeffaf davranmamaktadır. Yasal olmayan yollarla bunların çevreye, sahil kenarlarına, tarım arazilerine yakın bölgelere döküldüğü tespit edilmiştir.
Avrupa ülkelerinden plastik atıkların para karşılığında alındığı ve Adana civarında yakıldığı bilinmektedir. Bu atıklar plastik geri dönüşüm işletmeleri tarafından alınıp, Adana'da çevreye gelişigüzel dökülmektedir.
Bazı tesislerin Çevre İzin ve Lisans Belgesi olmadan çalıştığı tespit edilmiştir. Lisanssız çalışan 26 tesis geçtiğimiz günlerde yüklü bir para cezasına çarptırılmıştır. Ancak bu bir çözüm değildir. Bu zamana kadar bu tesislerin yasa dışı yollardan faaliyetlerine göz yumulmuştur. Bu tesisler plastik atıkları alıp, Adana ve çevresinde yakıp, bırakarak çevreye çok büyük zarar vermektedir.
Yapılan araştırmalara göre Doğu Akdeniz sahilleri bu plastik atıklardan zehirlenmektedir. Zehirlenen sahiller arasında Yumurtalık/Akyatan, Karataş, İskenderun ve Mersin sahilleri bulunmaktadır. Bu zehirlenme Doğu Akdeniz ile kalmayıp Türkiye'nin denize kıyısı olan bütün şehirlerini etkileyecektir.
Adana'nın havası ve toprağı bu yakılan atıklar yüzünden kirlenmektedir. Atıklar Adana'daki tarım arazilerini ve baraj gölünü kirletmektedir ve kimyasal olarak insan sağlığına zehirli maddeler içermektedir. Yakıldığında zehirli gazlar açığa çıkmakta ve çok büyük bir hava kirliliğine sebep olmaktadır. Yurtdışı haber kaynakları Adana'yı "Avrupa'nın yeni çöp merkezi" olarak tanıtmaktadır. Problem gitgide büyümekte fakat Türkiye'de yeterince bilinmemektedir. Avrupa'daki birinci sınıf dünya ülkelerinin vatandaşlarının yaşam kalitesi bozulmasın, onların toprakları kirlenmesin diye bu çöplerin Adana'da yakılmasına ve çevreye dökülmesine göz yummayacağız! Bu plastik atık alımının önüne geçilmesinin, bu atıkların Adana'da yakılmasının ve sahillere bırakılmasının engellenmesini talep ediyoruz!