0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

Konya'da özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören otizmli öğrenci, öğretmeni tarafından 30 cm uzunluğu ucunda boncuk bulunan bir sopa ile vurulup tekme atılarak  "eğitim amaçlı" şiddete uğradı. Yaşananlar, çocuğun ailesinin sınıftaki güvenlik kamerası görüntülerine ulaşmasının ardından ortaya çıktı. Aile hemen ardından öğretmen hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dava "kasten basit yaralama" suçlamasıyla açılırken öğretmen savunmasında mağdurun otizmli olmasından dolayı sözlü uyarıya cevap vermediğini bu nedenle de elindeki sopa ve ayağı ile " küçük dokunuşlar" yaptığını ifade etti.
Mahkeme heyeti suçun kendini ruh ve bedenen savunamayacak durumda olan kişiye karşı işlendiğini ve olayda kullanılan sopanın saldırı ve savunmaya elverişli olduğunu, silah kategorisine girdiğini aynı zamanda uyarıcı değil şiddete yönelik kasti şiddet kullanıldığını belirleyen heyet önce 240 gün adli para cezası vermiştir. Ardından heyet öğretmen hakkında "iyi hal indirimi" uygulayıp cezayı 200 gün adli para cezası olmak üzere 4 bin lira adli para cezasına indirip hükmün açıklanıp geri bırakılmasına karar vermiştir.

"Küçük dokunuşlar" değil şiddet! İyi hal değil adil yargılama!

Otizmli çocukların her biri birbirinden farklı özelliklere sahip olmakla beraber özgün ve yaşamın her alanını kapsayacak eğitim hakkına sahiptirler. Ve bu eğitim tıpkı diğer bütün çocuklar gibi güvenli, eşit, kötü muameleden uzak bir ortamda gerçekleşmelidir. Otizmli çocuklara şiddet uygulayan öğretmen nezdinde alınan bu karar, hem otizmli çocukların uğradığı şiddeti görünmez ve meşru kılmış hem de yargılama süreci vatandaşlardaki adalet duygusunu derinden sarsmıştır.
Otizmli çocukların bulundukları her ortamda iletişim kurmalarını, günlük hayata eşit katılımları, daha iyi anlamalarını ve de en önemlisi kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri adına fazlasıyla önemli olan eğitim sürecinde şiddetin hiçbir türünün "eğitim amaçlı" olamayacağını yineliyoruz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın denetiminde eğitim veren özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışan ve çalışacak olan öğretmenlerin 'şiddete eğilim testine' tabi tutulmasının gerekliliğini bize hatırlatan bu davada otizmli öğrencine şiddet uygulayan öğretmenin yeniden adil bir şekilde yargılanmasını talep ediyoruz.

Bugün Eşit Haklar İçin İzleme Derneği imzanı bekliyor!

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Adalet Bakanlığı : Engeliler İçin Adalet: Otizmli Öğrencisine Şiddet Uygulayan Öğretmen Yeniden Yargılansın». Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve imza atan diğer 4.526 kişiye katıl.