Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve 1 diğer muhatap daha

Urfa Siverek’te çıkan kemiklerin takipçisi olacağız!

Urfa’nın Siverek ilçesinde imara açılan bir arazide yapılan temel kazısı sırasında işçiler çok sayıda insan kemiği ile karşılaşmış, bu durumu emniyete bildirmişlerdir. Olay Savcılığa intikal etmiş, yapılan kazıda 30’a yakın iskelet ortaya çıkmış, bunlar Savcılık tarafından incelenmek üzere götürülmüştür.

Bu kazıdan ancak 2-3 gün sonra haberi olan İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi, 4 Eylül 2013 tarihinde görgü tanıklarıyla birlikte suç duyurusu dilekçesiyle Savcılığa başvurmuştur. İHD Urfa Şube kendilerinde 1992-1997 yılları arasında bu bölgede gerçekleşen 35’e yakın gözaltında kayıba dair başvuru olduğunu belirtmiş, bu kayıp ailelerinden DNA örneği alınarak çıkan kemiklerle karşılaştırma yapılmasını ve cenazelerin ailelere teslim edilmesini talep etmiştir. Savcılık görüşmede olayın takipçisi olacağı sözünü vermiştir. İHD Şube Başkanı Cemal Babaoğlu 5 Eylül tarihinde kazı yerinde yaptıkları incelemede yerden 70 cm derinlikte, gözle görülebilir şekilde pek çok kemiğin halen kazı alanında bulunduğunu açıklamıştır. Mezarlık olarak kullanılmayan bu bölgede çıkan kemikler toplu bir mezarın varlığına işaret etmektedir.

Bizler bu soruşturmanın derinleştirilip hakikatlerin bir an önce açığa çıkartılmasını talep ediyoruz. Bunun için:

• Alanda kapsamlı kazılar yapılana kadar tüm inşaat çalışmalarının durdulmasını,

• Kazıların delilleri yok eden inşaat makineleri ve kepçe ile değil, arkeolojik yöntemlerle bağımsız adli tıp uzmanlarının ve arkeologların gözetiminde yapılmasını,

• Soruşturmanın gidişatı hakkında kayıp yakınlarının ve toplumun düzenli ve şeffaf biçimde bilgilendirilmesini,

• Sorumluların bir an önce ortaya çıkartılmasını ve dönemin başbakanı Tansu Çiller dahil, Urfa valisi, emniyet müdürü ile cumhuriyet başsavcısının görevini etkin şekilde yapmadığı için ayrıca soruşturma kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • Adalet Bakanı
    Sadullah Ergin
  • Başbakan
    Recep Tayyip Erdoğan

İHD İstanbul Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 2.804 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün İHD İstanbul imzanı bekliyor!

İHD İstanbul Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Adalet Bakanı ve Başbakan'a : Urfa Siverek'te çıkan insan kemiklerine ilişkin soruşturma derinleştirilsin». İHD İstanbul ve imza atan diğer 2.803 kişiye katıl.