Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: T. C. Adalet Bakanlığı Adalet Bakanı ve 2 diğer muhatap daha

22 yıldır tutuklu olarak yargılanan İLHAN ÇOMAK serbest bırakılsın! /

1994 yılında henüz İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken, çok işkenceli, çok acılı on altı günlük bir gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevi’ne kondu. Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde gerçekleşti. En nihayetinde bu işkenceli sorgularla düzenlenmiş yalan yanlış tutanaklara dayanılarak ve buna rağmen somut hiçbir delil olmadan, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay cezasını onayınca AİHM’ye başvurdu. AİHM 2007 yılında aldığı kararla adil yargılanmadığına ve yargılanmasının yenilenmesine hükmetti… Bu arada 2005 yılında çıkan yeni Ceza Kanunu’na dayanarak avukatının kanunen lehine olan hükümlerinin uygulanması gerektiğinden hareketle yaptığı başvuru, yerel mahkemede reddedilse de Yargıtay dosyasını usulden bozdu, 2007 yılında. İstanbul’a, duruşmalara gidip gelmeye başladı bu yüzden. Duruşmalarda kendisi ve avukatının, AİHM’nin tespit ettiği ihlal kararı gereği ‘yargılanmasının’ yenilenmesini içeren talepleri her seferinde mevzuatta yeri olmadığından hareketle reddedildi. 2013 Ocak ayında mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararından sonra tekrar eski cezaya hükmetti. Dosyası Yargıtay’a gitti.

Bu arada 2013 yılının Nisan ayında çıkan 4. Yargı Paketi’nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılamanın yolu açıldı. Avukatının yaptığı başvuru, yasaya rağmen mahkemece reddedildi. Neyse ki bir üst mahkeme başvuruyu kabul etti. 19 Aralık’ta İstanbul 9.ÖYM 'de ilk duruşmaya çıkan İlhan Çomak'ın tahliye talebini reddedildi ve bir sonraki duruşmanın 11 Mart 14 tarihinde görülmesine karar verdi.

Yerel mahkemenin tahliye talebini red etmesinden dolayı avukatlar, İlhan Çomak'ın tutuksuz yargılanması gerektiği, serbest bırakılmasının önünde herhangi yasal bir engel olmadığı gerekçesiyle 6 Şubat 2014'te AYM'ye başvuruda bulundu.

11 Mart tarihine ertelenen duruşma ÖYM'lerin kaldırılması nedeniyle ertelendi. 8 Mayıs 2014 tarihinde avukatların İlhan'ın serbest bırakılması için Nöbetçi Mahkemeye sunduğu dilekçenin sonucunda İlhan Çomak'ın tutuksuz yargılanma başvurusu İstanbul 4.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından red edildi. 05 Eylül 2014 tarihine ertelenen duruşmada, Mahkeme heyeti, avukatların ve Çomak’ın tahliye talebini reddetti ve dosyayı bir önceki Mahkeme olan 9.ACM iadesine karar verdi. 9. ACM (Ağır Ceza Mahkemesi) ise yetkisizlik gerekçesiyle dosyayı Yargıtay’a yolladı. Yargıtay nihayetinde 4.ACM dosya ya bakmasına karar verdi.

02.07.2015 yeniden duruşması oldu fakat bu sefer de ana dosyası gelmediği ve dosya incelenemediğinden 6 ay sonra 22 Aralık 2015 tarihine ertelendi. 22 Aralık 2015 tarihine ertelenen duruşması da aynı gerekçe ile 12 Nisan 2016 tarihine ertelendi. İlhan’ın avukatları bu duruşmada 20 yılı aşkın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliye talebinde bulundular, ancak mahkeme, ‘delil karartma’ şüphesiyle tutukluluğunun devamına karar verdi. 1 Haziran 2016 tarihine ertelenen son duruşma da sanıkların dinlenmesi gerekçesiyle 13 Temmuz 2016 tarihine ertelendi.

İlhan’la aynı hukuki statüde olup şu an dışarıda olan Aziz Yıldırım, Balyoz davası sanıkları, Salih Mirzabeyoğlu hepsi de İlhan gibi dosyaları Yargıtay tarafından onanmış hüküm giymiş kişiler olduğu halde, yeniden yargılama kararının kabulüyle mahkemeye çıkmaksızın cezaevinden salıverilen kişiler. Yeniden yargılama yasasının yürürlüğe girmesi üç yılı bulmasına rağmen İlhan Çomak hala tutuklu yargılanıyor ve sudan sebeplerle duruşmalar çok ileri tarihlere atılıyor.

Mahkemeler ısrarla İlhan’ı tahliye etmiyor. Sebebi ise basit: AİHM’in askeri hakimin varlığı nedeniyle adil bulmadığı eski hüküm. Mahkemeler önceki verilen bu hükmü AİHM’e rağmen geçerli görmeye devam ediyor. Mahkeme AİHM'in kararını aslında yerine getirmiyor çünkü yaşanan yeniden yargılama değil yargılamanın tekrarıdır. Mahkemenin ısrarla önceki hüküm geçerli görmesi yeniden yargılama hükmünü ortadan kaldırıyor. Hükümlüyse nasıl tekrar yargılanıyor, tutukluysa 22 yılı aşkındır cezaevinde olan biri hangi yasayla tutuklu yargılanıyor ?

Türk hukuk tarihinde bir ilki ifade eden, yaklaşık çeyrek asırdır tutuklu yargılanan İlhan Çomak'ın bir sonraki duruşması 13 Temmuz 2016 tarihinde Çağlayan Adliyesi 4.ACM'de saat:13:'da olacak.

İlhan Çomak serbest bırakılsın!

_____________________________________________________

ENGLISH:

Dear Sirs / Madam;

RE: Free writer and poet İLHAN ÇOMAK who is on trial for the last 22 years in Turkey!

Media coverage in Turkey has been occupied by the intense discussion over re-trial issues in recent days. One of the people who have suffered from this is Ilhan Çomak, who has been kept under detention for the last 22 years waiting to hear the verdict in the court case against him. He is a writer and poet of three published poetry books during his detained 22 years.
He was arrested in 1994 when he was just a student at the geography department of Science and Letters Faculty of Istanbul University. He was kept under police detention for 16 days and tortured severely. Following the police detention he was taken to the court and sent to Istanbul Bayrampasa prison. His trial took place at State Security Court with an indictment based on statements prepared by the police during the torture. He was sentenced for life in 2000 based on the fabricated statements prepared by the police and without any concrete evidence for the alleged crime. He has taken his case to European Court of Human Rights following the Appeal Court’s decision to uphold State Security Court’s decision. In 2007 ECHR delivered its judgment on his application and declared that he did not have a fair trial and therefore he had to be re-trialed. In 2005 his lawyers had applied to the court for him to benefit from the changes made to the Turkish Penal Code. Although the local court had refused their application, in 2007 the Appeal Court overturned the decision on procedural basis. He started to attend the trials in Istanbul following this decision. His and his lawyer’s requests for the re-trial, on the basis of the ECHR decision, were continuously denied by the court with the excuse that there is no ground for re-trial under the rules and regulations of that time. In January 2013 the local court delivered its decision and upheld the previous decision for the life in prison. The case file has been referred to the Appeal Court again.

In April 2013 the government passed the 4th Legislative Package which opened the way for the re-trial of 220 case files pending before the Council of Europe’s Committee of Ministers. His lawyers’ application for re-trial was refused by the local court despite the new law. However his application was later accepted by the upper courts. His first trial took place on 19th December 2013 and was postponed until 11 March 2014. The trial was postponed once more until the 5th Sep 2014 and then again until 02.07.2015. This time it was once more postponed until 22.12.2015. The reason given by the court was that they received the main file that morning and they needed time to investigate. The trial held on 22.12.2015 was postponed again due to the same reason; and the following two more trials were postponed until 13 July 2016.

İlhan Çomak has been in prison for almost 22 years now. He already served 2/3 of his prison sentences.

He has been under trial for the last 22 years. Although his re-trial has started, his request to be released while pending trial has been refused. The Court committee also rejected Comak's and his solicitors' demand for his release at the court hearing dated 1st of June 2016.

We expect justice to take place and hear the verdict for his release. According to new law İlhan Çomak should be freed!

_______________________________________________________

DEUTSCH:

Für die Freilassung von Ilhan Comak der seit 22 Jahren auf sein Urteil wartet

Im Jahre 1994 war Ilhan Comak noch Student der Geografie an der Fakultät für Literaturwissenschaften der Universität Istanbul als er im Anschluss an eine sechzehntägige Untersuchungshaft unter schmerzvoller Folter ins Bayrampasa Gefängnis in Istanbul kam. Das Staatssicherheitsgericht fiel das Urteil auf der Basis seiner Aussagen, die unter Folterbedingungen erzwungen wurden. Obwohl seine Aussage unter stärksten Folterbedingung entstand und auf falschen Belegen beruhte, wurde er im Jahre 2000 auf lebenslange Haftstrafe verurteilt. Als der Oberste Gerichtshof die lebenslange Haftstrafe bestätigte, klagte er am Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte. 2007 entschied der Europäische Gerichtshof für Menschenrechte, dass das Verfahren rechtmäßig problematisch einzustufen sei und dass sein Verfahren erneut gesehen werden sollte.

Im Jahre 2005 gingen seine Anwälte noch einmal vor Gericht um von den Änderungen im Türkischen Strafgesetzbuch profitieren zu können. Obwohl das Ortsgericht diese Forderungen ablehnte, widerrief das Berufungsgericht 2007 diese Entscheidung auf prozessualer Grundlage. Aus diesem Grund musste er regelmäßig zur Anhörung nach Istanbul reisen. Die Forderung ein neues Verfahren einzuberufen mit Hinblick auf die Entscheidung des Europäischen Gerichtshofes für Menschenrechte wurde jedes Mal abgelehnt. Im Januar 2013 entschied das Gericht, dass das Urteil des Obersten Gerichtshofes auf lebenslange Haftstrafe nochmals zu bestätigten sei. Seine Akte wurde dann dem Berufungsgericht vorgelegt.

In der Zwischenzeit ermöglichte das 4. Gesetzespaket vom April 2013, dass 220 Akten die dem Ministerausschuss des Europäischen Rates vorlagen ein neues Verfahren bekommen sollten. Trotz des neuen Gesetzes wurde sein Antrag vom Ortsgericht abgelehnt, später jedoch von höheren Gerichten angenommen. In der ersten Anhörung am 19. Dezember vor dem Obersten Strafgerichtshof in Istanbul (9. ÖYM) wurde der Antrag auf Freilassung abgelehnt und die zweite Anhörung wurde auf den 11. März 2014 gelegt.

Da das Gericht seine Freilassung ablehnte, beantragten die Anwälte von Ilhan Çomak am 6. Februar 2014 vor dem Verfassungsgericht die Freisetzung während des Verfahrens. Sie führten auf, dass keinerlei gesetzliche Hindernisse dieser Forderung entgegenstünden. Die geplante Anhörung am 11. März wurde ein weiteres Mal verschoben, sodass am 8. Mai 2014 der Antrag auf Freisetzung während des Verfahrens vom 4. Strafgerichtshof abgelehnt wurde. Bei der Folgeanhörung am 5. September 2014 entschied das Gericht Ilhan Comak’s Akte dem 9. Strafgerichtshofs vorzulegen. Dieser jedoch leitete das Verfahren weiter an den Obersten Gerichtshof. Der Oberste Gerichtshof entschied, dass das Verfahren vom 4. Strafgerichtshof gesehen werden solle.

Am 02. 07. 2015 fand eine erneute Anhörung statt, welche jedoch auf den 22. Dezember 2015 verschoben wurde, mit der Begründung, dass die Hauptakte fehlen würde und die Unterlagen noch nicht ausreichend geprüft worden seien.

Aziz Yildirim, die Angeklagten des ‚Balyoz’-Verfahren, sowie Salih Mirzabeyoglu haben den gleichen rechtlichen Status wie Ilhan. Die Verfahren aller, genau so wie Ilhan’s Verfahren auch, wurden vom Obersten Gerichtshof bestätigt. Obwohl all diese Personen mit einer Strafe verurteilt wurden, wurde ihrem Antrag auf neue Anhörung stattgegeben und sie wurden alle für die Zeit während des Verfahrens freigesetzt. Ilhan ist rechtlich gesehen in der gleichen Situation und liefert somit die selben Bedingungen für eine neue Anhörung und Freisetzung während des Verfahrens. Während die anderen draußen sind, ist er jedoch immer noch im Gefängnis. Der einzige Unterschied zwischen Ilhan und den anderen ist, dass er aufgrund seiner Identität in der Kategorie ‚kurdische Verfahren’ angeklagt ist.

Die Gerichte bestehen darauf Ilhan nicht freizulassen. Der Grund ist ganz einfach: Das alte Urteil, welches von Seiten des Europäischen Gerichtshofes für Menschenrechte mit der Begründung, dass das Urteil von einem Militär-Richter gefällt wurde als ungerecht eingestuft wurde. Die Gerichte betrachten das alte Urteil, welches unter ungerechten Bedingungen gefällt wurde, als Grundlage; trotz der Ablehnung von Seiten des Europäischen Gerichtshofes für Menschenrechte. Wenn doch aber das alte Urteil immer noch als Basis dient und für durchlässig, sowie rechtmäßig erachtet wird, weshalb wurde einer neuen Anhörung des Verfahrens stattgegeben?

Wir rufen alle auf am 22. Dezember vor dem Istanbul Caglayan Gerichtsgebäude in Solidarität mit Ilhan Comak, der seit fast einem Vierteljahrhundert in Haft sitzt und sein Verfahren in der Art und Weise ein Novum in der Türkischen Rechtsgeschichte darstellt, unserer Stimme Kraft zu schenken und zahlreich zu erscheinen. Ilhan Comak ist seit fast 22 Jahren im Gefängnis und sein Verfahren wird immer wieder neu eröffnet. Nach dem aktuellen Gesetz, welches die Richtlinien langer Untersuchungshaft klärt, hat Ilhan bereits 4 Mal eine ‚lange Untersuchungshaft’ abgesessen.

Wir fordern die sofortige Freilassung von Ilhan Comak!

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • T. C. Adalet Bakanlığı
    Adalet Bakanı
  • Adalet Bakanı , T. C. Adalet Bakanlığı
    Bekir BOZDAĞ
  • Adalet Bakanı

İlhan Çomak bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 7.563 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün İlhan imzanı bekliyor!

İlhan Çomak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ: 22 yıldır tutuklu olarak yargılanan İLHAN ÇOMAK serbest bırakılsın! /Free İLHAN ÇOMAK who is on trial for the last 22 years in Turkey!». İlhan ve imza atan diğer 7.562 kişiye katıl.