Adaların atları Adalar'da yaşasın!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 50.000.

Ruam yok, fayton yok, ama atlar hâlâ hapiste ölüyor!

Please click here for English.

Adalar'da daha önce fayton taşımacılığında kullanılan atlar, Adalar'da yaşamalı, hayatın bir parçası olarak burada korunmalı. Bunun önündeki en önemli engel, İstanbul Valiliği’nin atların adada yaşamasına uygun herhangi bir alan göstermemesi. Mevcut ahır alanları yıkıldı. Karantina hapsi altında yaşam mücadelesi veren ada atları kötü niyetli kişilere verilebilir!

Kampanyamıza ve çabalarımıza rağmen, 25 Mart'ta Burgazada ahırları, 27 Mart'ta Heybeliada ahırları yıkıldı. Atların adada yaşayacak yer gösterilmesine ihtiyaç var.

Ruam hastalığı gerekçesiyle 20 Aralık 2019’da ilan edilen 3 aylık "faytona at bağlama yasağı" ("karantina") süresince hareketsiz bırakılan onlarca at bu yüzden hayatını kaybetti. Yasaklar 3 ay daha uzatılarak 19 Haziran'da son buldu, ama at ölümleri bitmedi. Eylül 2020 itibarıyla, resmî rakamlar arasındaki farka göre 397 at can verdi. Adaya kaçak getirilmiş atların da dahil edildiği tahminlere göre ise, en az 717 at öldü! (Kaynak: tıklayın.) Bu ölümler engellenebilirdi.

İBB tarafından her biri için 4.000 TL ödenerek satın alınan atlar 5 Haziran 2020'den itibaren ücretsiz olarak ada dışına gönderildi. İzleme çalışması yaparak nereye, ne zaman, kaç at gittiğini kaydettik. Listemiz için tıklayın.

Eylül 2020 itibarıyla yaklaşık 800 at ada dışına gönderildi. Gönderildikleri kimi yerlerde yerel belediyeler tarafından dağıtıldılar, kimi yerlerde atları alanlar başkalarına sattı: Çoğu yerde, hangi atın kimde olduğu kaydedilmedi! Atların "sahiplendirme" adı altına nasıl kaybedildiğini yazdığımız Kayıp Atlar İzleme Raporu için tıklayın.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Valiliği, Adalar ilçesinde, İstanbul’da veya başka yerde atların bakılacağı bir alan göstermiyor. Karantina sırasında ahırlara hapsedilen atların hareket ederek sağlıklarını koruyacağı bir padok alanı, 30.000 kişinin talebine rağmen açılamadı. İBB, bunun sebebinin de Valiliğin arazi  göstermemesi olduğunu söylüyor.

Şu anda yaklaşık 1200 atın resmi sahibi olan İBB Adalar'da at veterineri görevlendirmedi. Atlara tahsis edilen seyis sayısı, hareket alanı yeterli değil. Tarım İlçe Müdürlüğü gereken veteriner denetimini yapmadı, yapmıyor. Bu nedenle "karantina" sürecinde bu kadar çok at öldü. Oysa Heybeliada ve Burgazada'daki atlar sahipleri tarafından bakıldı, daha fazla hareket alanları vardı ve onların hiçbiri ölmedi.

İBB, 12 Mart akşamı, adalarda satın alınan atların şahıslara ve kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına, kooperatiflere hibe edileceği kararını açıkladı. Atların ücretsiz olarak şahıslara sahiplendirilmesi kararı, atların kesilip et olarak satılacakları daha da büyük bir katliama davetiye çıkarıyor.

Atların adada kalması, sağ kalmaları, atla terapi, binicilik eğitimi ve sporu, atla gezinti gibi atların kendi bakım maliyetlerini karşılayabileceği pek çok faaliyete imkân verecektir. Bunların tümü denetlenebilir, uygulanabilir. Adalar, insanla atın bir arada yaşadığı örnek bir yer olabilir.

Ahırlar:.

* Büyükada'da İBB'ye ait İspark ahırlarında tutulan atlar yetersiz bir padok alanına sahip. Bu ahırlara bağımsız gözlemciler giremiyor. Padok (hareket) alanına çıkarılan atlar arasında sağlık sorunları olanları görüyoruz, bunları ahırdaki İBB görevlilerine bildiriyoruz ama durumlarını izleyemiyoruz.

* Burgazada ve Heybeliada’daki ahırlar, atlara başka yer gösterilmediği halde, Valilik kararıyla yıkıldı (23 Mart, 25 Mart). Bu adalarda İBB'ye satılmamış az sayıda atın içinde bulunduğu toplam 3 ahır bırakıldı. Bunlar da her an yıkılabilir.

* Burgazada’daki ahırların bulunduğu bölgede Bizans Dönemi’nden kaldığı rivayet edilen bir sarnıç ve bir de kuyu bulunuyor. Heybeliada’daki ahırların bulunduğu bölgede Osmanlı Dönemi’nden kalma kesme taştan örme bir yol kalıntısı mevcut.

Taleplerimiz:

• Atların adada serbest bırakılmasına, eskiden olduğu gibi ormanda dolaşmasına izin verilsin.
  • İstanbul Valiliği ve Adalar Kaymakamlığı, atların adalarda yaşaması için her üç adada ahır yeri göstersin. Bu yapılmadan, mevcut ahırlar yıkılmasın, uygun koşullarda yenilensin. Atlar evsiz kalmasın.
  • Burgazada ve Heybeliada Ahırlarında arkeolojik yüzey araştırması yapılsın.
  • Adada at sahiplenmek isteyen herkes, atlara adada bakabilsin. Atların atları, İzmir'in fayton atları gibi serum malzemesi olmasın!
  • Sahiplendirme adı altında Adalar ilçesi dışına gönderilen tüm atların durumu derhal denetlensin, uygun şartlara sahip olmayanlar Adalar'a geri getirilsin.

ADALI ATLAR ADALARDA KALSIN, ATLAR HAPİSTE ÖLMESİN!!!

adalarinatlari@gmail.com

13 Mart 2020 (güncellenmektedir)