Acil Çağrı: Muğla'da yaşayanlara hava kalitesine uygun maske ve sağlık ekipmanı dağıtılsın

Acil Çağrı: Muğla'da yaşayanlara hava kalitesine uygun maske ve sağlık ekipmanı dağıtılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.
2.500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın yerel basında yer bulma ihtimali artar.
Muğla Valiliği ve tarafına Zeynep Gündüzyeli bu kampanyayı başlattı

Gökova’nın orman köylerinde yaşayanlar olarak bir haftadır hem ormanlarımız, hem ciğerlerimiz yanıyor. Çoluk, çocuk, yaşlılar, hepimiz nefes almakta güçlük çekiyoruz ama evlerimizi, köylerimizi ormanlarımızı korumak için buradayız. Sağlık Bakanlığı şu an alandaki hava kirliliği başta olmak üzere olası sağlık riskleri ile ilgili tamamen sessiz. Muğla Valiliğinin de konuyla ilgili hiçbir çalışması yok. Halkı, mevcut ortamda olası sağlık problemlerinden nasıl korunacakları, ne tür önlemler alınması gerektiği gibi konularda bilgilendirmiyor. Havadaki zehirli gaz ve partikül miktarı konusunda hiçbir takip ve açıklama mevcut değil. Gereken sağlık koruma ekipmanları sağlanmıyor.  

Yetkililer, Muğla’da yaşayanlar olarak temiz hava solumamız için gerekli önlemleri acilen alsınlar; bizlere ihtiyacımız olan tipte maskeleri çok geç olmadan dağıtsınlar! 

Muğla bölgesi için yalnızca bir çevre felaketinin değil, aynı zamanda bir sağlık felaketinin içinden geçiyoruz. Üzerimize kül yağıyor, havada kesif bir yanık kokusu var; yangınların dumanları birbirine karışıyor. Kül bulutları yüzünden güneş bile görünmüyor ve bizler tüm bunların ortasında nefes almaya çalışıyoruz. Genzimiz yanıyor; başımız ağrıyor; öksürüyoruz. Birkaç farklı yönde çıkan yangınlardan dolayı ciddi oranda hava kirliliğine maruz kalan bizler, Muğla Valiliği ve Sağlık Bakanlığı’ndan acilen gerekli önlemleri almalarını ve bu sağlık felaketinden en az zararla çıkabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz aktif karbon maskeleri ile koruyucu diğer ekipmanın, risk grubu olan kişiler başta olmak üzere hepimize bir an önce sağlanmasını talep ediyoruz. 

Günlerdir Marmaris, Köyceğiz, Milas, Aydın’da devam eden ve maalesef her gün yenilerinin eklendiği yangınlardan kaynaklanan yüksek oranda toz, duman, kirletici gazlar ve külün etkisi altındayız. Nefes alamıyoruz. Köylerimizde kalma sebebimiz sadece evlerimizi, bağ-bahçemizi, hayvanlarımızı korumak ya da gidecek yerimizin olmaması değil! Aynı zamanda devam eden yangınlarda destek sağlamak veya olası başka orman yangınlarına da anında müdahale edebilmek için nöbetteyiz. Mevcut hava kirliliğinden ötürü dışarı çıkmamız zorlaştı, aramızda risk grubunda olan hamileler, yaşlılar, çocuklar ve solunum yolu hastalığı olanlar var; yüksek sıcaklık, rüzgar ve yoğun hava kirliliği ciddi sıkıntılara yol açmaya başladı ve giderek artacak!

Kırsaldaki söndürülmesi güç yangınlardan kaynaklanan hava kirliliğinin insan sağlığına verdiği zararın diğer tüm kirletici kaynaklardan çok daha fazla olduğu ortaya kondu. Dünya Sağlık Örgütü, dumandan kaynaklanan en büyük sağlık tehdidinin kanserojen ince toz olduğunu açıkladı. 

Muğla Valiliğini ve İl Sağlık Müdürlüğünü, bölgemizdeki güncel sağlık risklerini en aza indirmek için gerekli önlemlerin bir an önce alınması adına harekete geçmeye çağırıyoruz! Yerleşim alanlarımıza, aktif karbon maskeleri veya bilimsel olarak ispatlanmış, duruma en uygun teçhizatın acil dağıtımı sağlanmalı, sağlık riskleri ve alınacak önlemler açıklanmalı. 

Bizler orman köyleri halkıyız ve evimizi, ormanımızı koruyabilmek için buradayız. Muğla Valiliği ve Sağlık Bakanlığından bizlerin sağlığını korumak için acil eylem bekliyoruz.

Ek bilgi:

Temiz Hava Hakkı tarafından yayınlanan Orman Yangınlarından Kaynaklanan Hava Kirliliği Bilgi Notu

Kaliforniya’da önüne geçilemeyen orman yangınlarından kaynaklanan dumanın insan sağlığına etkisi üzerinde yapılan bir araştırma ve hakkında The Guardian'da yayınlanan makale.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan, iklim krizi etkilerinin artmasıyla şiddeti ve seyri artan önüne geçilemeyen orman yangınlarının sağlık boyutu ile ilgili makale.

ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından yayınlanan, yangınlar kaynaklı dumanın insan sağlığı üzerine etkisine dair bir makalede parçacık kirliliğine maruz kalmanın kanser ve erken ölümle doğrudan ilişkisi ortaya konuyor.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.
2.500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın yerel basında yer bulma ihtimali artar.