Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: AB Parlamentosu ve 2 diğer muhatap daha

AB Ülkelerine: #Erasmus Programını Kurtarın!

Erasmus tehlikede mi? Evet!

1987’den beri 33 ülkeden 2.2 milyon öğrenciye bambaşka dünyaların kapısını açan Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı Erasmus tehlikede! Eğer Avrupa Birliği Erasmus bütçesini kısıtlama kararını geri çekmezse bundan sonra Erasmus yalnızca maddi imkanı yeterli olan öğrencilerin katılabileceği bir “ayrıcalık” olacak.

Pek çok şanslı öğrenci gibi Erasmus hayalimi gerçekleştirdiğimde 19 yaşındaydım. Hayata karşı meraklı, farklı kültürleri ve farklı insanları gözlemlemeye aç, hevesli bir gençtim. Erasmus değişim programı sayesinde Yunanistan’a gittim, kendi ailemin maddi imkanlarıyla bunun gerçekleşmesi olanaksızdı.

Bir düşünsenize, evinden binlerce kilometre uzakta, bir öğrenci yurdu mutfağında farklı uluslardan bir düzine öğrenci aynı anda yemek pişiriyor. Herkes birbirinin eksiğini tamamlıyor. Eksikler, bazen bir bilgi, bazen kültürel bir detay, bazen de yalnızca dost özlemi oluyor. Böyle bir dayanışmanın ve alışverişin karşılıksız, canı gönülden yapıldığını düşünün. Öğrenci değişiminin ilk gününden itibaren “ailem” olan Erasmus kardeşlerim sayesinde, herkesin “insan” olduğu özgür bir dünyaya inandım.

Doğduğu andan beri aynı ülke sınırlarında yaşamış biri için üniversite yıllarında Erasmus’a katılarak farklı kültürlere şahit olmak, “başkalarının” sofralarında ağırlanmak, farklı yaşam şekillerine dâhil olmak, kendini hayatı boyunca bir daha yaşayamayacağı bir anın içerisinde bulmak bir öğrenciye sunulacak en büyük nimetlerden bir tanesi.

Bu imkana Erasmus hibesi ile sahip olan biri olarak bu sistemin ve bursların ne kadar önemli olduğunun farklındayım.

Şimdi ise Erasmus “herkesin” elde edebileceği bir hak olmaktan çıkıp bir ayrıcalık olma yolunda hızla ilerliyor ve bunu durdurmak bizlerin elinde!

Avrupa Bütçe Komisyonu sözcüsünün yakın zamanda yaptığı açıklama, öğrencileri bu deneyimi yaşamaktan alıkoymaya yönelik. Bu yıl içinde öğrenci giderlerinin %70’ini karşılayan komisyon, kalan %30’luk kısmın ödemesini yapmayan bazı ülkeler yüzünden aksayacağını söylüyor. Her ne kadar geçici çözüm için destek bulunmuş olsa da bu ancak kısa süreli bir çözüm. Bu durum sınırların ötesinde yaşanacak onca deneyime ve kültür ortaklığına engel koyuyor. Yaklaşık 5 yıldır gündemde olan bu kısıtlama düşüncesi şimdi düşünce olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Oysa Erasmus Öğrenci Değişim Programı yalnızca, giderlerini kendi karşılayabilecek öğrencilere değil, eşit bir sistemle eğitim gören tüm bireylere hitap etmeli.

Ben Erasmus deneyimini ve “başka bir dünya”yı tanıma şansını yakalamış biri olarak gelecek nesillerin bundan yoksun bırakılmasına engel olmak için Avrupa Birliği Komisyonu’na, özellikle de Erasmus’a bütçe ayırmak konusunda isteksiz olan ülkelere yönelik başlattığım kampanyada sizlerin gücüne inanıyor ve desteklerinizi bekliyorum.

Kampanyayı imzalayarak gelecek nesillere kültürel renklere açık bir gelecek sunmak sizin elinizde.

İmzalarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Spanish version

Italian version

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • AB Parlamentosu
  • Avrupa Konseyi
  • Avrupa Komisyonu

Mesut ESEN bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 27.892 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Mesut imzanı bekliyor!

Mesut ESEN bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «AB Ülkelerine: #Erasmus Programını Kurtarın!». Mesut ve imza atan diğer 27.891 kişiye katıl.