A favor de la llibertat d'expressió i la Democràcia a la Universitat de Barcelona

A favor de la llibertat d'expressió i la Democràcia a la Universitat de Barcelona

Creada
3 de abril de 2019
Dirigida a
Rector (Universitat de Barcelona) y 1 otro/a
Firmas: 535Próximo objetivo: 1000
Apoyar ahora

Por qué es importante esta petición

Iniciada por UBxRepública - Montalegre

Barcelona, 3 d’abril de 2019

El proppassat divendres 29 de març, a les 16h de la tarda, els professors que encara ens trobàvem als despatxos de la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona vam ser requerits per tal que traguéssim els llaços grocs, estelades i altra simbologia suposadament subversiva que decorés les nostres finestres. Els companys que no eren al despatx van descobrir el dilluns dia 1 d’abril al matí que personal de la universitat hi havia entrat per enretirar tot aquest material.

La causa d’aquesta intervenció és el “REQUERIMIENTO URGENTE ACTA Nº 8” de la Junta Electoral de Zona de Barcelona (JEZB). “Requeriment” que només vam conèixer gràcies al fet que un dels professors presents va demanar explícitament a l’administradora de centre que li fos enviada la notificació, cosa que va fer amb diligència.

El text de l’ordre de la JEZB diu textualment:

“…apreciándose de la documentación aportada la presencia de esteladas colgadas en la fachada del edificio público integrante de la Universidad, de conformidad con la doctrina establecida por la Junta Electoral Central en su acuerdo 55/2019, ordena requerir al rector de la universidad de Barcelona [sic] para que, en el plazo máximo de 24 horas, proceda a la inmediata retirada de las banderas esteladas…”

Voldríem fer notar, en primer lloc, que la resolució només parla de “banderas esteladas” malgrat els denunciants, el grup “Joves per la Defensa de la Constitució, S’HA ACABAT!”, denunciaven tot tipus de pintades i, fins i tot, el cartell d’actes com les I Jornades “Ciències socials, marxisme i acció política”, entre d’altres.

 

Els sotasignants,

No entenem d’on prové la decisió i l’ordre d’enretirar els plàstics grocs i tal vegada caldria demanar  explicacions a qui es va extralimitar en l’actuació.

Tampoc no entenem per què no s’enviava abans un correu electrònic informant del requeriment i advertint de les accions que el deganat, suposem que per ordre del rector, endegava la tarda del divendres, encara que només fos per simple cortesia.

Entenem encara menys en quin lloc queda l’autonomia de les facultats dins l’organigrama de la Universitat.

Atès que aquell mateix dia des de les 9 i fins les 13:30 va tenir lloc un Consell de Govern, ens sorprèn extraordinàriament que el Rector no trobés el moment per a comunicar la ingerència d’aquest tribunal d’excepció i preventiu en que s’està convertint la Junta Electoral.

 

Per tot plegat, us volem comunicar que des d’avui “redecorarem” la facultat amb els plàstics grocs retirats, que, volem insistir, no són patrimoni de cap partit polític o campanya electoral sinó dels ciutadans que legítimament trobem indigne i insuportable que conciutadans estiguin empresonats o constrets a l’exili per haver defensat un posicionament polític. Resulta també força dolorós veure que la Universitat, que hauria de ser el baluard de la nostra llibertat de pensament, no hagi defensat amb prou fermesa aquesta llibertat, que és precisament, l’essència de la seva existència.

 

LIBERTAS PERFUNDET OMNIA LUCE

Apoyar ahora
Firmas: 535Próximo objetivo: 1000
Apoyar ahora

Destinatarios de la petición

  • Rector Universitat de Barcelona
  • Degà Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona