มีผู้สนับสนุน 0 คน ขออีกให้ถึง 150,000 คน!

[English version below]

วันนี้ ผมเห็นภาพที่น่าเศร้ามากๆ ในโซเชียลมีเดีย เป็นภาพฟิล์ม X-ray ของแม่อุรังอุตังที่มีกระสุนปืนลม 74 นัดอยู่ในตัว และภาพศพของลูกอุรังอุตัง ทั้งสองหนีออกมาจากป่าที่อำเภอซูบูลูสซาลาม จังหวัดอาเจะห์ ที่ผมอาศัยอยู่

เป็นภาพที่โหดร้ายมากสำหรับคนรักสัตว์ทุกคน การทำทารุณกรรมสัตว์เกิดขึ้นที่นี่ตลอดเวลา และครั้งนี้เป็นการออกล่าอุรังอุตังครั้งที่ 2 ที่เกิดขึ้นในอาเจะห์ ไม่นับครั้งอื่นๆ ที่เกิดขึ้นในกาลิมันตัล

ผมนึกไม่ออกจริงๆ ว่าพวกที่ชอบล่าสัตว์เที่ยวยิงปืนลมใส่อุรังอุตัง เค้าคิดอะไรอยู่ พวกเขาไม่เห็นหรือว่าลูกอุรังอุตังร้องระงมด้วยความกลัว? เขายังมีสติดีอยู่หรือเปล่าถึงกล้าทำอะไรแบบนี้? ผมไม่อยากเห็นความโหดร้าย ไร้มนุษยธรรม ไม่แคร์ว่าการกระทำของตัวเองจะทำให้สัตว์ป่าสูญพันธุ์ เราต้องหยุดการกระทำแบบนี้ได้แล้ว

กระสุนปืนอัดลมคือ ฝันร้ายของสัตว์ทุกชนิดไม่ว่าจะเป็นนก ลิง กวาง ฯลฯ ปืนอัดลมหาง่าย ใครๆ จะซื้อก็ได้ เด็กบางคนซื้อปืนอัดลมมายิงนกเพื่อความสนุกของตัวเองด้วยซ้ำไป

ผมรู้ว่าเจ้า ‘โฮป’ (ชื่อที่ตั้งโดยกลุ่มคนที่เข้าช่วยเหลือแม่อุรังอุตัง) ที่ขณะนี้อยู่ในภาวะโคม่า กำลังต่อสู้อย่างหนัก แม้เราไม่สามารถช่วยลูกของโฮปไว้ได้ แต่โฮปกำลังบอกเราว่าจากนี้ไม่ควรมีสัตว์ตัวใดที่ควรต้องตกเป็นเหยื่อของการทารุณกรรมโดยมนุษย์อีกต่อไป

ปืนลมควรถูกจำกัดการซื้อและการเข้าถึง และผู้ที่ทำผิดในครั้งนี้ต้องรับผิดชอบในสิ่งที่ตัวเองทำ เพื่อไม่ให้เป็นเยี่ยงอย่าง

ได้โปรดช่วยกันลงชื่อสนับสนุนและเเชร์แคมเปญน้ีเพื่อไม่ให้มีการล่าสัตว์เกิดขึ้นอีกไม่ว่าจะที่ไหนก็ตาม

Today I saw the most heartbreaking picture in social media: an orangutan mother with 74 airsoft gun bullets all over her bodies, and her drooping to death baby when evacuated from a plantation in Subulussalam, Aceh, a province where I live.

Those pictures broke my heart and animal lovers. We’re all furious, because animal cruelty occurs repeatedly. This is the second shooting of orangutan in Aceh. And there are also cases happened in Kalimantan, where orangutan becomes the shooting target of irresponsible people.

I cannot imagine what were these people, who cast airsoft bullets all over the orangutan’s body, thinking. Can’t they see the baby who cries in fear? Where was their conscience when they did this? I don’t want the people of Indonesia to be a cruel person, who's ignorant about the lives of our endangered animals. We have to stop this animal cruelty.

Airsoft gun is a phantom to animals; birds, monkeys, deers, a weapon that wanders around and can be possessed by anyone. Even kids use it to shoot birds for fun. People can buy them freely and there’s no one overseeing its usage. People use it to hunt, or just to fool around.

I now know that HOPE, the name that is given by the saviour for the orangutan mother, is fighting in her critical time. Maybe we can’t save her baby, but ‘Hope’ is still fighting for her life. Through ‘Hope’ we convey these messages to the Head of the Indonesian Police Forces Tito Karnavian so there will be no more victim of animal cruelty.

We have to stop the free selling of airsoft gun, or any other equipment that endangers the lives of animals. Oversee its usage strictly. We demand the perpetrator to be severely punished, setting an example for others to not repeat the same mistake towards innocent animals.

Please support and share this petition to stop the shooting being repeated.

Bahagia กำลังรอให้คุณช่วย

Bahagia Saputra อยากให้คุณช่วยสนับสนุนแคมเปญ«ลงโทษคนที่ทำร้ายแม่ลูกอุรังอุตังด้วยกระสุน 74 นัด» คุณสามารถร่วมกับ Bahagia และผู้สนับสนุนคนอื่นๆ อีก 98,738 คน ได้แล้วตอนนี้เลย