Петиција за повлачење проф. Владимира Костића са позиције председника САНУ

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Radomir Baturan started this petition to Српски народ and

Најбезочније, уједно најлукавије и најбруталније, разарање, расељавање и пљачкање Срба извршено је крајем 20. и почетком 21. века. Вучење у туђем јарму није само присутно у Србији, него у свим малим државама чији властодршци, да би дошли на власт и одржали се на њој што дуже, издају националне интересе, а спроводе интересе империје која их је довела да владају својим народом не бранећи им да га пљачкају и у своју корист. САД и ЕУ су помогле злосрећним председницима Србије, Томиславу Николићу и Александру Вучићу, да поцепају сопствену Радикалну странку и створе своју квинслиншку ”Напредну странку” и са њоме преотму власт. Овај потоњи издао је своја два политичка оца па сада издаје и српску темељну земљу Косово и Метохију.

Сву економију и привреду преузели су странци, али прикривеним инжењерингом и просвету, науку, уметност, културу и информисање. Дошли су кадрови Брозове Унутрашње државне безбедности који су преживеле у Србији, на челу са Борисом Тадићем, а потом кадрови из сливника Александра Вучића. Све је опљачкано па је актуелни колонијални управник у Србији прешао на диктаторско узурпирање свега у држави, заснивајући своју апсолутистичку власт на страху и сиромаштву народа. Своју партију је претворио у мафију која дели плен пропорционално и строго поштујући субординацију. Својим подаништвом, корупцијом, лицемерјем и бројем партија председника Србије надмашила је Брозову Комунистичку партију Србије. Колонијални управник пита се за све па и за избор патријарха и председника академије наука и уметности у Србији.

Империје су одредиле главни услов за своју подршку диктатору и његовој власти: признање независности окупираној и отетој колевци српске нације, цркве и државе - самопроглашеном Косову и Метохији, што је противуставно по званичном уставу Србије. Колонијални управник одрађује тај услов, са својим срамотним помагачима, од доласка на власт. Зато је, под лицемерним називом ”унутрашњи дијалог”, расписао ”стални конкурс за издају Косова и Метохије”, како тај процес пунозначно именује проф. Мило Ломпар. Све што је до сада председник Вучић самовољно урадио на ”решавању косовског питања” противуставно је и велеиздајничко. У свим уређеним државама због тога би био смењен. Што није, нека је на част политичким партијама у Србији и њеним грађанима који у њој живе. Ми, држављани Србије у расејању, не делимо ту част јер не учествујемо у политичком животу Србије, али учествујемо у науци, уметности, култури, просвети, информисању и неговању слободарске, родољубиве традиције српског народа. Покрећемо петицију за повлачење господина Владимира Костића са функције председника САНУ јер учествује у антидржавној кампањи отимања свете српске земље Косова и Метохије од српског народа и државе Србије. Како се председнику Вучићу нико од угледних, људски и интелектуално поштених српских интелектуалаца није одазвао на тај његов ”јавни конкурс за издају Косова и Метохије”, ево, три пута се одазвао његов дужник, проф. Владимир Костић, (у првом мандату једном у изборној функцији председника САНУ, а у другом два пута!) и изјавио за јавни информативни сервис Србије следеће:
„Неко овом народу мора да каже да Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама. Бојим се да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које де факто и де јуре није више у нашим рукама. И то неко овом народу мора да каже.”

После пет година (када је Вучићу најпотребније!), опет проф. Владимир Костић јавно саопштава српском народу:
„Косово није наше, то треба што пре схватити.”

У провидном маневрисању и разводњавању суштине свог мишљења из претходних јасних изјава да треба признати самопроглашено Косова за самосталну државу, проф. Костић, у трећем јављању, пред Вучићеву посету Француској, износи 6 тачака које све воде његовом главном мотиву и циљу да Србија призна независност Косова*. Занимљиво је да су сви Вучићеви медији ово пренели, без критичког става.

Оваквим изјавама и поступцима председник САНУ се замерио свим патриотски и национално оријентисаним интелектуалцима Србије, ни мање ни више него њима 93, који га, у отвореном писму, позвају да поднесе оставку. Међу њима је и академик Предраг Пипер који га, у свом јавном обраћању, такође позвао да поднесе оставку овим речима:
”… Будући да су такве изјаве академика Владимира Костића неспојиве с функцијом председника САНУ и да веома штете угледу САНУ једино је исправно решење његова оставка”.

У потпуности се саглашавамо са изјавом и ставовима академика Предрага Пипера. Наше виђење решења косовског питања идентично је са виђењем проблема проф. Мила Ломпара који каже:
”Да укажемо да актуелни аспект косовско метохијске кризе не треба изоловати од његове генезе, да је реч о једном проблему који дуго траје и да ови напори да се он медијски и пропагандно сузи на данашњи тренутак нису ништа друго него да се јавност изманипулише, инструментализује као што се она врло често уцењује различитим облицима егзистенцијалних, социјалних и културних условљавања наших грађана.
У том смислу ми смо овде солидарни са нашим сународницима на Косову и Метохији, али смо солидарни са оним што припада укупном идентитету онога што припада нашем народу.
Сматрамо да је целисходно да се ово питање постави на одлучујући начин у неком другом времену које би више одговарало укупној историјској ситуацији српског народа, а да је на нама данас да чинимо да таква ситуација у будућности настане.”

Будући да су председник Србије и његов председник САНУ завађени са свим поштеним интелектуалцима у Србији, који држе до интегритета своје личности, ево, и ми из српског расејања, позивамо да се проф. Владимир Костић повуче са позиције председника САНУ и чланове, чији је он председник, да се јавно изјасне о његовом лобирању за албанско отимање српске свете земље Косово и Метохија. У супротном, српски народ неће сматрати достојним ни професора Костића за председника САНУ, ни њене чланове да буду то што слове, а ни садашњу Српску академију наука да носи име које има.

Проф. Владимир Костић није се замерио само својим савременицима, него и великим српским покојницима. У својој гордости да баш он мора саопштити српском народу своју и менторову издају, ни он ни његов ментор не хају за вечиту истину да смо ”онолико велики колико је у нама мртвих великих” (Елиот). А сви великани српске науке, уметности и културе бранили су и одбранили српску, за државотворност и културу,  темељну земљу Косово и Метохију.

Ако је и даље за српске песнике-академике ”најскупља српска реч Косово”, позивамо их да се ограде од антисрпских изјава свог председника, како нам и даље не би говорили да смо се ми, српски народ, ’јавност која се наљутила на изјаву човека у чију оданост земљи и народу немамо разлога да сумњамо’, како каже један други песник-академик. Е, ево (име рекав), песниче-академиче, ми доле пописани сумњамо. Ако се нисте ушушкали у евро-апанажу, као онај Свети дуд испред Пећке патријаршије, ”у забораву месечине у Божје невидело”, у истоименој песми трећег песник-академика – молим вас, академици САНУ, изјасните се, а ви председниче Владимире Костићи покајте се и поднесите оставку на месту првог човека Академије. Јер, ’човек који је спреман на велику жртву, велику част и заслужује, човек који је спреман на малу жртву, малу част и заслужује, а човек који није спреман ни на најмању жртву никакву част и не заслужује’, каже Митрофан Хиландарац.

За комплетан текст кликните овде.

0 have signed. Let’s get to 500!