Pétition fermée

За включване на делото "Яневагейт" в независимата проверка на прокуратурата

Cette pétition avait 1 414 signataires

Записите на разговори между магистрати известни като "Яневагейт" очертаха мрачна картина на корупция, зависимости, недопустима намеса на изпълнителната в съдебната власт и етични нарушения от страна на висши магистрати. Висшият съдебен съвет отказа да направи проверка по същество, а образуваната от прокуратурата проверка се проточи във времето без видим резултат.

Скандалът "Яневагейт" бе цитиран и в последния мониторингов доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (CVM) със следния коментар: "с оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин."

Ето защо настояваме предварителната проверка образувана от българската прокуратура по случая "Яневагейт" да влезе в списъка на делата, които ще бъдат обект на независимата проверка, подготвяна от Европейската комисия с участието на прокурори от страни на ЕС.

Считаме, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.

С уважение,

Биволъ compte sur vous aujourd'hui

Биволъ a besoin de votre aide pour sa pétition “Европейската комисия: За включване на делото "Яневагейт" в независимата проверка на прокуратурата”. Rejoignez Биволъ et 1 413 signataires.