Petition Closed

Тражимо осуду усташтва и геноцида уместо канонизације Степинца

This petition had 1,306 supporters

Усташки план за геноцид Срба гласио је: трећину побити, трећину протерати, трећину претопити у Хрвате покрштавањем у католичку веру.

Алојзије Степинац, надбискуп који је благословио ”Католичку државу” НДХ и хвалио се покрштавањем четврт милиона Срба, треба да буде проглашен за свеца. Српске и светске установе опет ћуте.

То ћутање је део Јасеновачког синдрома да размишљамо онако како су нас усташе научиле геноцидом у Јасеновцу: да ћутимо, себе осуђујемо, непријатеља правдамо и ништа не предузимамо.

Ово је прилика да након седам деценија прекинемо ћутање, спречимо нови заборав жртава, ново прање злочинаца, и ново међународно признање геноциду.

Ово је прилика да Папа Фрања уради оно што Степинац није, и осуди усташки режим и геноцид у НДХ.

Захтевамо:

- Од Ватикана да осуди усташки режим и геноцид уместо канонизације Степинца.

- Од Светог Синода СПЦ и Владе Србије да упуте протестне ноте Ватикану.

- Од Светог Синода СПЦ да покрене иницијативу да сестринске Православне цркве упуте протестне ноте Ватикану.

- Од Владе Републике Србије да покрене иницијативу да Европска унија, Република Хрватска и Република Српска упуте протестне ноте Ватикану.

- Од председника Србије Томислава Николића, Патријарха српског Господина Иринеја, надбискупа београдског монсињора Станислава Хочевара, главног рабина у Србији Исака Асијела, директора центра Симон Визентал Ефраима Зурофа, јеврејских, антифашистичких и хришћанских удружења из читавог света, да се придруже протесту и учине све што је у њиховој моћи да Ватикан престане да игнорише усташки геноцид.

- Од Светог Синода СПЦ и Владе Србије да у случају проглашења Степинца за свеца прекину дипломатске односе са Ватиканом.

- Од Срба, Ватикана и међународне заједнице да се излече од Јасеновачког синдрома и напусте усташки поглед на свет.

Today: Трећа Србија is counting on you

Трећа Србија needs your help with “Ватикан: Тражимо осуду усташтва и геноцида уместо канонизације Степинца”. Join Трећа Србија and 1,305 supporters today.