Petición cerrada

Οι πολίτες απαιτούν δράσεις ενάντια στη #διαφθορά και τα μυστικά που κρύβονται από την #Ελβετία

Esta petición ha conseguido 32.008 firmas


Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να υπογράψουν την αναφορά #TruthCH (#αλήθειαCH) ζητώντας τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις UE δράσεις ενάντια στη διαφθορά και τα μυστικά που #κρύβονται από την #Ελβετία

English   Français   Castellano    Italiano   Portugues   Deutsch 

Other languages

                                               #αλήθειαCH (#TruthCH)

                         ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τα τελευταία έτη, οι ειδήσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, έχουν ιδιαίτερα συχνές αναφορές για φορολογικούς παραδείσους, κακές τραπεζικές πρακτικές, ξέπλυμα χρήματος αλλά και κρούσματα διαφθοράς πολιτικών προσώπων.

Όλες αυτές οι ιστορίες είναι πλέον εξαιρετικά συνήθεις και γνώριμες. Έχει πλέον παρέλθει ο καιρός όπου ο κόσμος ενδιαφέρονταν για τις πικάντικες λεπτομέρειες πίσω από την κάθε υπόθεση.

Τώρα είναι η ώρα να γίνει επιτέλους κάτι για το συγκεκριμένο θέμα.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο: Το μέλλον της ίδιας της Δημοκρατίας.

Πλέον έχουμε καταλάβει ότι το σύστημα των “φορολογικών παραδείσων” μεταφέρει το βάρος του κόστους που απαιτείται για τις αναγκαίες κρατικές λειτουργίες στους απλούς πολίτες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Παρεμβαίνει ευθέως στην εύρυθμη διακυβέρνηση και τα συστήματα αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης.

Είναι πρακτικά αδύνατο για τους πολιτικούς και τους δημόσιους αξιωματούχους να εργαστούν για το κοινό καλό όταν πλέον είναι πανεύκολο να πλουτίσουν κατά τη θητεία τους σε πόστα εξουσίας και στη συνέχεια να κρύψουν τα παράνομα κέρδη τους σε κάποια offshore.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ

Αυτή η πρακτική διαιωνίζεται απ' τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 75 μέρη όπου επικρατεί καθεστώς οικονομικής μυστικότητας. Αυτά τα μέρη χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαφθορά πολιτικών προσώπων και η φοροαποφυγή, ενώ εκτείνονται απ' την Ανδόρα, Βρετανικές Παρθένες Νήσους έως τη νήσο Μαν, τη Σιγκαπούρη και το Βανουάτου.

Όταν όμως πρόκειται να βοηθηθούν τα ΠΕΠ (Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα) ώστε να μεταφέρουν τεράστια ποσά παράνομου πλουτισμού στο εξωτερικό, όπου εκεί θα τα κρύψουν και θα τα διαχειρίζονται εξ' αποστάσεως, η Ελβετία αποτελεί πραγματικά την “πρωτεύουσα” των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων.

Το ότι τα Ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξυπηρετούν τα ΠΕΠ, δεν είναι κάτι καινούριο. Για τουλάχιστον διακόσια χρόνια, η Ελβετία και το αδερφό κρατίδιο του Λιχτενστάϊν σε ρόλο συνεταίρου, αποτελούν τους φορολογικούς παράδεισους πρώτης επιλογής για τους διεφθαρμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους και δικτάτορες που θέλουν να κρύψουν τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο τους.

Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, αλλά ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του '70, τα Ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επιτύχει να παγκοσμιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρο το πλανήτη, εξυπηρετώντας διεφθαρμένα ΠΕΠ σε όλες τις ηπείρους.

Δυστυχώς η Ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα διάφορα Ελβετικά καντόνια, απ' ότι φαίνεται έχουν συμμετάσχει πλήρως στην ανάπτυξη αυτής της ημι-εγκληματικής και απόλυτα ανήθικης βιομηχανίας.

Σήμερα η συγκεκριμένη “βιομηχανία”, έχει φθάσει να έχει μεγέθη της τάξεως των πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, διευκολύνοντας τις συναλλαγές μεταξύ διεφθαρμένων επιχειρηματιών, πολιτικών και ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Όλα αυτά γίνονται υπό την κάλυψη νόμων περι “απορρήτου” οι οποίοι πρακτικά συγκαλύπτουν εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα συνεπακόλουθα και αναρίθμητα κρούσματα με μίζες και δωροδοκίες καθώς και ο ιδιωτικός πλουτισμός εις βάρος των δημόσιων ταμείων, αποτελούν μια πραγματική μάστιγα για την ανθρωπότητα. Οι πολιτικές κατευθύνονται για να εξυπηρετούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Επιτρέπεται σε αυτά τα συμφέροντα να επιτυγχάνουν δυσανάλογα επίπεδα επιρροής στην εξουσία σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν και τις θεσμικές υποχρεώσεις που έχουν. Υποβαθμίζουν τη δημοκρατία σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον αυτών, άνθρωποι όπως ο Hervé Falciani, αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αντί να προστατεύονται, μόνο και μόνο επειδή κατέχουν δεδομένα εκατοντάδων Ελβετικών λογαριασμών από ΠΕΠ στην Ευρώπη αλλά και πολλές άλλες χώρες. Οι πληροφορίες που μπορούν να παρέχουν τέτοια πρόσωπα δεν αξιοποιούνται και έτσι οι προαναφερόμενες, σοβαρά εγκληματικές ενέργειες μένουν στο απυρόβλητο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Αν θέλουμε οι ενέργειες μας να έχουν σοβαρό αντίκτυπο όσον αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς των ΠΕΠ, το πρώτο στάδιο των ενεργειών μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ηγέτιδα χώρα αυτής της ομάδας, που σήμερα είναι η Ελβετία Μέσα από συγκεκριμένες και συντονισμένες δράσεις των πολιτών της Ευρώπης, όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης και όλων των εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων. 

Αυτό οδηγεί στην ακόλουθη έκκληση για δράση: 

 

                                               #αλήθειαCH (#TruthCH)

                ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Εμείς, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανησυχούμε βαθύτατα για την πραγματικότητα που συμβάλλει στην έλλειψη διαφάνειας και εντιμότητας στην πολιτική, και απαιτούμε από όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και από κάθε μία εθνική ή τοπική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να:

- Τον ορισμό μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη η οποία θα ερευνήσει το πως η Ελβετία, οι Ελβετικές τράπεζες και λοιποί διαχειριστές του πλούτου, καθώς και άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, έχουν συνεισφέρει στην συγκάλυψη της διαφθοράς, την φοροαποφυγή, την χειροτέρευση των δημοσιονομικών μεγεθών, της διακυβέρνησης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

- Την έρευνα όλων των λογαριασμών και κρυφών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι Ευρωπαίοι ΠΕΠ (Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα), ιδιαίτερα στην Ελβετία, αλλά και σε άλλους φορολογικούς παράδεισους.

- Την ποινική δίωξη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον των πολιτικών και αξιωματούχων (και των οικογενειών τους) που αποδεικνύεται ότι κατέχουν παρανόμως αποκτηθέντα ή αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία, τόσο στην Ελβετία, όσο και σε άλλους φορολογικούς παράδεισους.

- Την ποινική δίωξη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια έναντι κάθε προσώπου, αξιωματούχου, επισήμου ή μη, κάθε εθνικότητας, ο οποίος έχει πλουτίσει παράνομα από Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία στόχευαν την καταπολέμηση της φτώχειας και στην ανάπτυξη σε άλλες χώρες.

-Την ποινική δίωξη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια έναντι όλων των τραπεζιτών, διαχειριστών πλούτου, συμβούλων και κάθε δημόσιου αξιωματούχου της Ελβετίας ή άλλης χώρας που συνεργάστηκε ή συνωμότησε με αυτούς, μέσω των πράξεών τους, προκειμένου να εξαπατήσουν τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, ή που τους βοήθησαν στην απόκρυψη στην Ελβετία, ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.

- Την κατεπείγουσα δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου για την ανταμοιβή, προσωπική προστασία και παροχή ασύλου σε κάθε πρόσωπο καθώς και στην οικογένειά του, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του εγκλήματος σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.

-Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, πρόσωπα διορισμένα απ' τους πολιτικούς και εκλεγμένοι αξιωματούχοι της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων όλων των Ευρωπαϊκών θεσμών, να υποχρεούνται δια νόμου να δηλώνουν ενόρκως ότι ούτε αυτοί, ούτε άλλα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα, διαθέτουν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία ή κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία, Λιχτενστάϊν, Σιγκαπούρη ή σε άλλο μέρος του κόσμου.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν επείγουσα σημασία για πολλές χώρες, θα θέλαμε πολύ να  συντονίσουμε μια τέτοια ανάγκη μαζί, παρακαλούμε στείλτε μας e-mail: 

TransparencyNowEU [at] gmail [dot] com

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

επικοινωνήστε με e-mail:

TransparencyNowEU [at] gmail [dot] com

Blog http://wp.me/P3nQ68-3

Fan page http://goo.gl/ADUKN

Twitter @TransparencyEU #TruthCH #αλήθειαCH

 #TransparencyNow! #anticorruption

English - - Français - - Castellano - -  Italiano

Portugues - - Deutsch - - Other languagesHoy: #TruthCH cuenta con tu ayuda

#TruthCH TransparencyNow! EU necesita tu ayuda con esta petición «Οι πολίτες απαιτούν δράσεις ενάντια στη #διαφθορά και τα μυστικά που κρύβονται από την #Ελβετία». Únete a #TruthCH y 32.007 personas que ya han firmado.