Üsküdar'da ve Kadıköy'de Yabani Hayvan Acil Bakım Üniteleri Acilen Kurulsun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli,
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Sayın Yusuf Kandazoğlu,
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen,
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,

İstanbul'da bahar ve yaz aylarında yardıma muhtaç, hasta, çok fazla yavru yabani kuş vatandaşlar tarafından bulunmaktadır. Bazı belediyeler kedi-köpek bakılan hayvan barınaklarında bakmak istememektedirler. Ataşehir belediye barınağına alınabiliyor ancak tahminimizce orada bir yığılma oluyor ve sonra taşınıyorlar. Bügün yaralı martı için, ALO153 "yardımcı olamadığını" iletmiş. IBB almıyor. Vatandaşlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünü aradıklarında sınırlı sayıda (2-3) şöför, 2-3 araç sayısı ile 50-90 sayısındaki günlük vakalarla baş edememektedirler. Tek bir martı, güvercin, serçe için Kadıköy'den araç Avcılar'a hemen gidemiyor. Arkası brandalı olan bakanlık araçları, sıcaklık sebebiyle kuşların ölümüne sebep olabiliyor. Kuşlar önce çeşitli bölgelerden alınarak, Maslak'ta bekletilmek durumunda olabiliyor. Kuşlar bazen bekleme süreleri ile bir kutu içinde 6-12-24-48 saat sonra varmış olabiliyor. Hiç bir hasta yavru kuş bu süreçten sağ çıkamayacaktır, 2 saatte bir beslenmesi gereken bir yavru veya hasta kuş kaybedilecektir.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü arasında protokol vardır ancak çok fazla vaka geldiğinde, günde 50-90 vaka getirildiğinde bunu karşılayabilecek insan gücü de yoktur. Yaban hayvanlarına, tatile çıkmayan (1-2-3 sayıda) öğrenciler ve bir hoca ve hocanın cebinden maaşla yaşayan bir teknikerle orada yıllardır çözümlenmeye çalışılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün asıl hızla kurtaracağı türlerin şahin, kartal, baykuş, kirpi, tilki, sansar, karaca gibi yırtıcı, yabani türler olması gerekir. Diğer şehir hayatına adapte olmuş olan sokaklarda çok sık görülen, insanlara yakın yaşayan martı, karga, güvercin vakalarının ise öncelikle Kadıköy ve Üsküdar Belediye'lerince çözülmesi mümkün olabilir.

Belediyelerce Kadıköy ve Üsküdar'da 2 "Yabani Hayvan Acil Bakım Ünitesi" kurulabilir, ilk yardımları yapılır ve Bakanlığın memuruna periyodik olarak teslim edilir, İstanbul'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce 5 yıldır planlanan ancak yapılmayan "Yabani Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi" kurulursa oraya nakledilir. Yeni araçlar tahsis edilmelidir, bugün kullanılan araçların uygun olmadığını yıllardır iletiyoruz ancak iyileştirme görülemedi. Memurların ellerinden geleni yapıyor olması ile konuyu lütfen rafa kaldırmayalım.

Bugün vatandaş bir yaralı martı, yaralı şahin bulunca, çözüm olarak "en yakın kliniğe gidin" diye bir cevap verilmek durumunda kalınıyor, hepimiz bu şekilde yanıtlıyoruz. Bunun İstanbul'un en kalabalık ilçesi için sakıncalarını lütfen öngörelim. Merkezi ve kolay ulaşılabilir olduğu için, Kadıköy Moda'da aynı gün 10 martı vakası aynı kliniğe varırsa, klinik kurumunuzdan bir gün gıda, ilaç masrafı isteyecektir, ciddi zaman da harcaması gerekecektir, bunu aynı klinik veya bir gönüllü veteriner hekim 1 ay boyunca yapamaz, böyle bir yeri, zamanı ve e-reçetenin dahil olması ile böyle ekstra bir bütçesi yoktur, saat 19:00'da kapattıktan sonra da hayvanların takibi yapılamaz. Oysaki bu merkezler kurulursa, içine 3 veteriner hekim, 2 tekniker, 2 temizlik elemanı yerleştirilirse, rutin olarak en doğru şekilde yardım edilebilecektir. Vatandaş kendisi getirir, araçlar sadece gece olunca kurtarma merkezine ilk yardımı yapılmış hayvanlarının naklini yapabilir.

Muhtemel merkezlerin ihtiyaçları, projeleri ile ilgili WWF Tr Vakfı size yardımcı olabilir. Bulgaristan Stara Zagora şehrindeki Green Balkans Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ni gezebilir, aynısını yapabilirsiniz. Sonrasında gönüllüler ve sponsorlar dahil olabilir, her kurtarmayı gazeteciler eşliğinde yayınlayabilir, bu farkındalık hareketiyle vatandaşları kurtarma anlamında işbirliği konusunda motive edebilirsiniz.

Tüm köklü, güçlü hayvansever sivil toplum kuruluşlarından da konuyla ilgili alakalarını, takiplerini bekliyoruz. İl hayvanları koruma kurul toplantılarında da bu konunun mutlaka paylaşılması önemlidir. Davet edilmediğimiz için yabani hayvanların adına bir konuşmacı olmamakta ve bu konu yok sayılabilmektedir. Öncelikle, bugüne kadar yabani hayvan büyütmüş, bakmış, onlarla göz göze gelmiş duyarlı tüm kişilerden bu mektubu imzalamalarını ve siz yetkili mercilerin de dikkate almasını ve artık bu merkezleri kurmalarını rica ediyoruz.

Saygılarımla,
Veteriner hekim Nilay Tezsay