Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: ÖSYM Başkanı Prof. DR. Ali DEMİR ve 2 diğer muhatap daha

ÖSYM, Engelli Ayrımcılığına "dur" de! @OSYMbaskanligi #engelsiz sınav istiyoruz

Bu yıl yapılan Yüksek Öğretime Giriş Sınavı'na (YGS) giren Müge Müjgan Turanlı ve Recep Aydeniz, okuyucularının sayısal alandaki soruları doğru şekilde okuyamaması sebebiyle başarısız oldular. Görme ve işitme engeli bulunan Murat Kefeli’nin sınav sorularının bilgisayarda verilmesi talebi konuyla ilgili açmış olduğu davayı kazanmasına rağmen reddedilince, söylenenleri anlayamayacak seviyede işitme kaybı olması dikkate alınmadan okutman yardımıyla sınava alındı.

Bu yıl ilk defa yapılan Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) İngilizce alanında giren Sevda Yılmaz, kendisine İngilizce bilmeyen bir okuyucunun görevlendirilmesi üzerine, sınavı tamamlamadan sınav salonundan ayrıldı. Bu arkadaşlarımız, son dönemde ÖSYM'nin düzenlediği sınavlarda sınav koşulları nedeniyle mağduriyet yaşayan engelli adaylardan yalnızca birkaçı. Halen görme engelli bireylerin sınavda ihtiyaç duyduğu materyallerin sınav salonuna alınmasında güçlüklerle karşılaşılıyor. Her sınav sonrasında ortopedik engelli adayların üst katlarda sınava girmek zorunda kalmalarıyla ilgili haberler medyada yer alıyor.

Engelli adaylara çeşitli mağduriyetler yaşatan ÖSYM bununla da kalmayarak, ÖSYS Tercih Kılavuzu'nda, Görme engelli adayların yalnızca işitme yoluyla bilgiye ulaştıklarını varsayarak; işitmeye dayalı bölümleri seçmelerini tavsiye ediyor.

Biz engelli bireyler, ÖSYM'nin sınav koşullarını engelsiz hale getirmemesi nedeniyle, herkesin yaşadığı sınav ve gelecek kaygısının ötesinde kaygılar yaşıyoruz.

Hayalleriniz çok farklıyken, yapabileceğinize inanmışken ve başarabilmeniz mümkünken, bu tür sorunlarla karşılaşmanız halinde siz ne yapardınız? Bizler, engelli bireyler, taleplerimizi dikkate almayan ÖSYM'yi göreve çağırıyoruz! Ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açan uygulamalarından vazgeçmesini talep ediyoruz! Geleceğimizin dış etkenlere bağlı olmasını kabul etmiyoruz!

Bize destek verin… Engelli tiplerinin tanınması, engelli adaylara alternatif çözümler sunulması, okutmanlık görevini yapan personelin eğitimi, çözüm odaklı çalışmalar yapılırken engelli bireylerin de sürece dahil edilmesi için…

Eşitsizliğin giderilmesi, adaletli çözümlerin sunulması, özgür ve engelsiz bir gelecek için…

Ayrımcılığa son verip yapılan yanlışa "DUR!" demek için…

Bize destek verin!

Eğitimde Görme Engelliler Derneği

www.egitimdegormeengelliler.org

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • ÖSYM Başkanı
    Prof. DR. Ali DEMİR
  • ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı
  • ÖSYM Özel Kalem Müdürlüğü

Eğitimde Görme Engelliler Derneği bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 1.389 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Eğitimde Görme Engelliler Derneği imzanı bekliyor!

Eğitimde Görme Engelliler Derneği bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «ÖSYM, Engelli Ayrımcılığına "dur" de! @OSYMbaskanligi #engelsiz sınav istiyoruz». Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve imza atan diğer 1.388 kişiye katıl.