Petition Closed

Görmüyoruz, fakat biz de sizler gibi her gün günlük hayatın bir parçası olan pek çok işimizi hallediyoruz. Banka işlemleri ve bankamatiklerden para çekmek de bunlardan sadece biri.

Ancak belki de en çok yalnız başımıza yapabilmemiz gereken, en kişisel durumlardan da biri aynı zamanda. Bizler, Engelsiz Erişim Derneği üyeleri olarak, görme engellilerin sosyal hayattaki küçük düzenlemelerle engellenmişliklerinden kurtulduklarında yaşantılarını herkes kadar engelsiz sürdürebileceklerini vurguluyor ve bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Şimdi ise hep beraber engelsiz ATM’ler için yola çıktık.

Kurucu ve üyelerinin çoğunluğu görme engellilerden oluşan bir yapı olarak, Engelli bireylerin en az engelli olmayan bireyler kadar eşit ve özgür bir yaşam hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, sizleri sesli ve erişilebilir ATM’lerin yaygınlaştırılması kampanya dizimize destek vermeye çağırıyoruz. Şimdi sıra ziraat bankasında.

Bazen ayrıntıymış gibi gözüken küçük değişimlerin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran veya zorlaştıran sonuçları oluyor. Bizler Engelsiz Erişim Derneği Üyeleri olarak sizleri, temel hak ve özgürlüklerden olan "erişim hakkı" çerçevesinde Ziraat bankasının görme engelliler için sesli ATM’ler kurması talebimiz için imza vermeye davet ediyoruz.

Günümüzde, dünyada büyük bankaların görme engelli müşterilerine sunduğu erişilebilir ATM'ler kullanılıyor. Görme engelliler; tek başlarına bankaların mevcut ATM'lerine taktıkları bir kulaklıkla devreye giren ve ATM ekranındaki bilgileri kullanıcısına seslendiren bir program sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan para çekme ve bakiye inceleme gibi sıkça kullanılan işlemleri güvenli ve erişilebilir bir şekilde yapabiliyorlar. Ülkemize de Yapı Kredi Bankası, İş bankası, Halk Bank ve son olarak da Garanti bankası  gibi bazı bankalar bu tür ATM’leri yaygınlaştırmaya başladılar.

Maalesef Türkiye’nin her tyerinde en çok ATM’si bulunan ve böyle konularda öncü olması gereken bir devlet bankası olan ziraat bankası henüz bu konuda bir adım atmış değil. ATM’lerde “lütfen kartınızı takınız, lütfen kartınızı alınız” gibi anonslar sesli atm anlamına gelmiyor. Sesli ATM Bir kulaklık aparatı yardımıyla devreye giren atm ekran okuyucusunun yapacağınız tüm işlemlerde sizi adım adım yönlendirmesi demek. Bu sistemi kurmak  diğer banka örneklerinden de  anlaşılacağı üzere mümkün ve ciddi maliyetler getirmiyor. Öte yandan birçok görme engeli burs ve kredi işlemleri nedeniyle ziraat bankasını kullanmak durumunda ve maalesef erişilebilir biçimde para çekme olanakları bulunmuyor. O nedenle büyük Bir devlet bankası olarak Ziraat bankası’nın bir an önce harekete geçerek hem erişilebilirlik yönünde kendi üstüne düşen görevi yerine getirmesini, hem de diğer bankalara örnek olmasını bekliyoruz.

Eşit, erişilebilir ve engelsiz bir hizmet almak bir tüketici olarak en doğal hakkımız.

Ziraat Bankasından, görme engelli müşterilerinin ve onları destekleyenlerin, yani bizlerin ATM'lerin seslendirilmesi konusundaki taleplerimizi dikkate alıp bu hizmete hiç vakit geçirmeden başlamasını bekliyoruz. Ayrıca ATM’lerini fiziksel engellilerin de rahatça ulaşabileceği biçimde konumlandırmalarını talep ediyoruz.

Ziraat Bankası, Görme engelli müşterilerini de paralarını kendi başına çekebilme ve bankacılık işlemlerini tek başına yapabilme özgürlüğüne bir an evvel kavuşturmalıdır.

Garanti bankası sürecini birlikte başardık. Haydi şimdi ziraat bankası kampanyamıza katılarak, daha fazla sesli ATM yönündeki çabalarımızın gerçeğe dönüşmesine yardımcı ol.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Engelsiz Erişim Derneği

Letter to
Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aydın
Ziraat Bankası Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ömer Muzaffer Baktır
Ziraat Bankası Operasyonel İşlemler Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar
*Bu bölüme muhatapların isimleri ve konumları sistemden otomatik olarak çekilecek*
Engelsiz Erişim Derneği tarafından size yönelik başlatılan kampanyayı imzalayarak sizden ATM’lerinizi hem görme engelliler için hem de toplumun çeşitli kesimlerinin faydalanabileceği erişilebilir ATM’lere dönüştürmenizi talep ediyorum.
Engellilerin sosyal hayattaki küçük düzenlemelerle engellenmişliklerinden kurtulduklarında, yaşantılarını herkes kadar engelsiz sürdürebilecekleri gerçeğinin bilincinde olan bir müşteriniz ya da müşteri adayınız olarak, sizleri tüm ATM'lerinizi sesli hale getirmeye davet ediyorum. Kurucu ve üyelerinin çoğunluğu görme engellilerden oluşan Engelsiz Erişim derneğince başlatılmış herkes için erişilebilir ATM kampanyasına olumlu bir yanıt vereceğinizi umuyorum.
Günümüzde, dünyada büyük bankaların görme engelli müşterilerine sunduğu erişilebilir ATM'ler kullanılmaktadır. Görme engelliler; tek başlarına bankaların mevcut ATM'lerine taktıkları bir kulaklıkla devreye giren ve ATM ekranındaki bilgileri kullanıcısına seslendiren bir program sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan para çekme ve bakiye inceleme gibi sıkça kullanılan işlemleri güvenli ve erişilebilir bir şekilde yapabilmektedir. Ülkemize de Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Halk Bank ve Son olarak da Garanti Bankası gibi bazı bankalar bu tür ATM’leri yaygınlaştırmaya başlamıştır.
Maalesef Türkiye’nin en büyük devlet bankası olan ve ülkemizin her yerinde en çok ATM’si bulunan Ziraat bankası bu konuda kayda değer bir düzenleme yapmamıştır. Görme engellilerle yapıllan görüşmelerde birçok kamu kurumunun zirraat bankasıyla çalışması, kredi ve burslar gibi birçok öğrenci işlerinin ziraat bankasıyla yürütülmesi nedeniyle en çok kullanılan bankanın ziraat bankası olduğu anlaşılmıştır. Buna karşın işlemler erişilebilir biçimde yürütülememektedir.
Her ne kadar bazı Ziraat Bankası ATM’lerinde kulaklık aparatı ve “lütfen kartınızı takın” benzeri anonslar yapan bir sistem olsa da, bunlar, bir görme engellinin tek başına, kimsenin yardımı olmadan para çekmesini sağlayacak Sesli ATM tanımını karşılamamaktadır. Çok seyrek de olsa, bazı ATM’lere kurulan kamera ve müşteri temsilcisi yardımıyla ATM işlemlerini gerçekleştirme çabası, iyi niyetlli olmakla birlikte gerçek anlamda tek başına işlem yapabilmeyi sağlamamaktadır. Bir kulaklık aparatı takarak konuşma programı yardımıyla ATM’leri görme engellilerin de kullanabileceği biçimde erişilebilir hale getirmek, çok ciddi bir maliyet getirmediği gibi diğer banka örneklerinde gördüğümüz üzere Türkçe olarak böyle bir çözümü üretmek günümüz imkanlarıyla mümkündür. Bu sebeple Ziraat Bankası’nın bir an önce karar verip adım atmasını bekliyoruz.
iraat Bankası, bir devlet bankasının sorumluluğunu üzerinde taşıyarak, gecikmiş olan bu hizmeti bir an önce tüm ATM'lerini sesli hale getirerek telafi etmelidir ve işlem erişilebilirliğini evrensel tasarım ilkesi çerçevesinde engelli engelsiz herkes için sağlamalıdır. Ayrıca ATM’lerini fiziksel engellilerin de kolaylıkla ulaşabileceği biçimde konumlandırmalıdır.
Görme engellilerin de Ziraat Bankası'nın tüm hizmetlerinden kolayca yararlanmasını sağlamak için gerekli değişikliklerin yapılması, aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve hemen hemen tüm ülkelerin imzaladığı "ayrımcılığın önlenmesi" ilkesinin gereğidir ve bu nedenle yasal zorunluluktur.
Ziraat Bankası'ndan, en fazla üç ay içinde sesli ATM'lerle ilgili bir
girişimde bulunmasını ve yıl sonuna kadar bir çok ATM'sini sesli hale
getirmesini istiyorum.

Saygılarımla