Kampanya Kapatıldı

Bu kampanya 183 destekçiye ulaştı

Son günlerde gerek dünyada gerek Türkiye'de bir çok yayın organı yazılı yayın hayatına son vererek dijital yayıncılığa yönelmektedir. Bu yönelim bir yandan günün şartlarına göre medyanın teknolojiye yönelmesinden diğer yandan da işverenlerin maliyet azaltma çabalarından kaynaklanıyor.

Günümüz şartlarında elektronik yayıncılığın habercilik açısından önemini biliyoruz. Elbette bu yönelim kaçınılmaz. Elektronik yayıncılık bir yandan da insanların kendilerini özgürce ifade edebileceği bir ortam sunuyor.

Ancak basın emekçileri açısından bu yönelim yeni bir sömürü yöntemine dönüşüyor. Devlet basın davalarında, haber portallarını Basın Yasası kapsamında değerlendirse de çalışma yaşamına gelince iş değişiyor. Elektronik yayıncılık yapanlar Basın İş Kanunu kapsamında kabul edilmiyor. Bu bir çifte standartdır. Yayın şeklinin değişmesi, gazetecinin yaptığı işin niteliğini değiştirmez. Yapılan iş gazeteciliktir ve Basın İş Kanunu kapsamında çalıştırılmaları gerekir.

Sendika işkolları yönetmeliğinde de tüm internet siteleri "web portalları" diye değerlendirilmiş ve İletişim işkoluna alınmıştır. Bir şirketin kendisini tanıttığı internet sitesi ile bir haber portalını, internet gazetesini aynı kapsamda değerlendirmek yanlıştır. Basın-Yayın çalışanlarının örgütlülüğünü bölme çabasıdır.

İnternet gazetecileri Basın İş Kanunu kapsamında çalıştırılmalı,

Yazılı, görsel ve işitsel Basın-Yayın organları ile aynı nitelikte yayıncılık yapan elektronik yayınların çalışmaları Basın-Yayın işkolunda değerlendirilmelidir.

Bugün DİSK imzanı bekliyor!

DİSK Basın-İş bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: İnternet habercileri gazetecidir, Basın İş Kanunu'na tabi çalıştırılmalı, sendika işkolu yönetmeliğinde Basın-Yayın işkolunda değerlendirilmelidir». DİSK ve imza atan diğer 182 kişiye katıl.