

Görme engelli bir öğretmenim. Hayatım boyunca sayısız engelle karşılaştım. Bu engelleri kısmen de olsa ortadan kaldırabilmek, yaşamı daha da kolaylaştırmak için sürekli çaba gösterdim. Şüphesiz ki birçok gönüllünün bir arada bulunduğu, hepimizin yaşadığı ortak sorunlara çare aradığı platformlar çok önemli oluyor. Bu bağlamda özünde değişimi ve birleşmeyi amaçlayan, yaşadığımız sorunlara güçlü bir şekilde vurgu yaparak ortak ses çıkarmayı amaçlayan ve bunu yapabilmek için birçok kişiye ulaşmaya çalışan Change.org platformu benim için çok değerli.
Biz görme engelliler, toplumda belli bir yer edinebilmek ve kendimizi kanıtlayabilmek için uzun zamandır çaba gösteriyoruz. Bunun için de yaptığımız işleri mümkün olduğunca kimsenin yardımı olmadan kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Bu sayede daha bireysel ve daha özgür olduğumuza inanıyoruz. Banka ATM’lerinden kimseden yardım almadan para çekme, para yatırma gibi işlemleri yapabilmek de bunlardan biri. Sizlere çok basit gibi görünen bu işlemler banka ATM’lerinde gerekli donanım ve yazılım olmadan bizim için çok zor oluyor. Yaşadığım bölgede Ziraat Bankası’na ait bir ATM cihazı vardı. Fakat cihaz hiçbir şekilde erişilebilir olmadığı için ATM üzerinde para çekme, para yatırma gibi işlemleri kimsenin yardımı olmadan yapamıyordum. Bu da beni rahatsız ediyordu. Bunun için Ziiraat Bankası’na defalarca ulaşmaya çalıştım, fakat sorunumu bir türlü çözemedim. Daha önce farklı konularda Change.org’daki imza kampanyalarına rastlıyordum. Sonrasında Change.org’da bir imza kampanyası başlattım.
“SESİMİ BİRÇOK KİŞİYE DUYURABİLDİM”
Kampanya kısa zamanda çok ses getirdi ve çok kısa zaman içerisinde yaklaşık 20.000 kişi kampanyamı imzaladı.
Bu sayıyı görünce önce inanamadım, çünkü bu kadar çok kişinin kampanyamı desteklemesini ve bu kadar çok kişiye ulaşabilmeyi beklemiyordum. Aradan birkaç gün geçti. Bir gün telefonum çaldı. Arayan kişi Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nden aradığını söyledi. “Sizi başlatmış olduğunuz imza kampanyası için arıyorum, sorununuzu çözmek için ne yapabiliriz?” dedi.
Aradan kısa bir zaman geçti ve sonrasında ATM’nin erişilebilir olduğunu, sorunsuz çalıştığını fark ettim. Kimseye ihtiyaç duymadan işlemlerimi kendim yapabildim. Telefondaki yetkiliye bunun için teşekkür ettim. O da bana “İyi ki böyle bir kampanya başlatmışsınız. Sizin sayenizde görme engelli müşterilerimizin bir sorununu çözmüş olduk” dedi. Benim sorunum çözüldü ve artık ATM cihazlarında kendi işlemlerimi kimsenin yardımı olmaksızın kendim yapıyorum. Bunun için Change.org ailesine çok teşekkür ediyorum. Onlar sayesinde kampanyamı sorunsuzca yetkililere ulaştırabildim. Sesimi birçok kişiye duyurabildim. Birçok kişinin bu konuda farkındalık kazanmasını sağladım. Tek başıma olsa bütün bunları yapamazdım. Change.org sayesinde kısa zamanda kampanyam geniş kitlelere ulaştı ve sorunum çözüldü. Yeryüzünde yaşadığımız sorunları çözmek için çalışan ve Change.org platformundaki imza kampanyalarına destek veren milyonlarca duyarlı insan var. Change.org’daki kampanyaları desteklemeye devam edelim.