UNESCO Adayı Yesemek Heykel Atölyesi Açık Hava Müzesi Geç Hitit Kenti Gölet Alanı Oluyor!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve tarafına Bilal Dal bu kampanyayı başlattı

Gaziantep'in İslahiye ilçesi sınırları içinde bulunan,  Birinci derecede SİT alanı ve deprem riski altındaki bölgede gölet yapılmaya başlanması tepkiyle karşılandı.

YESEMEK TAŞ OCAĞI VE HEYKEL ATÖLYESİ AÇIK HAVA MÜZESİ'NİN: "UNESCO DÜNYA GEÇİCİ MİRASI LİSTESİNDEN, KALICI LİSTEYE GEÇMESİNE, PEYZAJINA BİRİNCİ DERECEDE SİT ALANINA SIFIR KONUMDAKİ GÖLETİN YAPILIYOR OLMASI CİDDİ BİR ENGEL"

YESEMEK GÖLET ALANI, AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ ve HEYKEL ATÖLYESİ 712 m2'sini, GEÇ HİTİT KENTİ 200 ha'nı KAPSIYOR!

Birinci derece deprem bölgesi ve SİT alanı Yesemek Açık Hava Heykel Müzesi ve Atölyesi üzerinde 712 metrekare arkeolojik alan, gölet yapılan bölgede kaldı. Kepçe ile kazı yapılırken heykeller çıkarıldı ve bu heykeller yolun kenarına dizildi.

Ahmet KAYA,
01/09/2021

GEÇ HİTİT "ANTİK KENTİN YAKLAŞIK 200 HEKTARLIK ALANI GÖLET ALTINDA KALACAK"

Gaziantep’in İslahiye ilçesi sınırları içinde bulunan ve UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi'nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi'n 3.5 kilometre uzaklıkta Hitit dönemine ait yarım kalmış bir antik kent bulundu.

Gaziantep Kent Konseyi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, bulunan antik kentin dünya için son derece önemli arkeolojik buluş olduğunu belirterek şunları söyledi:

* Ancak, 1. derecede deprem tehdidi altındaki bu bölgeye sulama amaçlı bir gölet inşaatı başlatıldı. Baştan beri karşı olduğumuz bu proje için ilgili her yere başvurduk. Ama, sonuç alamadık. Antik kentin yaklaşık 200 hektarlık alanı gölet altında kalacaktır. Hem, birinci derece deprem bölgesi, hem de dünyada bir benzeri olmayan bu tarihi eser üzerine gölet yapılmasının amacını hiç kimse izah edemez. Kaldı ki göletin hemen altında Yesemek Köyü bulunmaktadır. Yakın zamanda Karadeniz'de yaşadığımız taşkınların bir benzerinin burada da yaşanması durumunda meydana gelecek can kaybının hesabını kim verecek? Olası bir depremde göletten boşanacak suların hem Yesemek Köyü, hem buradaki tarihi yok etmesi kaçınılmaz bir son.

"TAHTAKALE BARAJINDAN KANALLAR İLE KOLAYCA SU GETİRİLEBİLİR"

"TARİHSEL DOKUYA -ONARILMAZ ZARAR- YAPILIYOR”

Yapılan göletin sulama amaçlı kullanılacağı vurgulayan Sıtkı Severoğlu, şu anda hizmette olan Tahtakale Barajı'nın suyunun kanallar ile hem de çok az bir masrafla bu bölgeye getirilip arazinin sulanmasında kullanılabileceğini belirtti.  Severoğlu, “Göletten yıllık 200 bin-300 bin TL yıllık gelir sağlanacakmış, oysa bu bölge turizme kazandırılsa yıllık geliri en az 5 milyon dolar olur. Bu amaçla kurduğumuz Yesemek Platformu, tıpkı Zeugma'da olduğu gibi kamuoyu desteği almak için çalışmalara başlıyor. Şu anda,  bölgede iş makineleri, kamyonlar ile tarihsel dokuya   - onarılmaz zarar- yapılıyor. Kepçe ile kazı yapılırken heykeller çıkarılmış ve bu heykeller yolun kenarına dizilmiş. Bu onarılmaz zarardır. Bu nedenle hemen gölet inşaatının durdurulması için suç duyurusunda bulunacağız. Yetkililerden de bu skandal inşaatın durdurulmasını istiyoruz.” dedi.

“712 METREKARE ARKEOLOJİK ALAN YOK EDİLDİ”

Yesemek'te buldukları M.Ö 13. Yüzyıla ait olduğu değerlendirilen Hitit Antik Kenti'nin heykel ve diğer eserlerinin Yesemek Atölyesi'nde üretildiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Engin ise, o bölgeye gölet yapılmasının tarihin bağrına hançer vurulması olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"UNESCO DÜNYA GEÇİCİ MİRAS LİSTEDE ADAYLIĞININ, KALICI LİSTEYE  GEÇİŞİ, PEYZAJIN BİRİNCİ DERECEDE SİT ALANINA SIFIR KONUMDAKİ GÖLET CİDDİ BİR ENGEL"

* Burası birinci derecede SİT alanı, aynı zamanda da birinci derecede deprem tehdidi altında. Yesemek'te yapılan bu gölet ile ilgili çalışmalar derhal durdurulmalıdır. Aksi halde, Yesemek'in UNESCO süreci ciddi bir engelle karşı karşıya kalacaktır. Çünkü, Yesemek UNESCO  tarafından peyzaj alanında değerlendirilmekte olup, birinci derecede SİT alanına sıfır konumdaki gölet nedeniyle peyzaj açısından kabulü mümkün değildir. Şu ana kadar maalesef,  burası iş makineleriyle tahrip edildi.

* 712 metrekare arkeolojik alan yok edildi. Gölet nem açısında da  heykeller için ciddi bir tehdit. Ben yapılan bu işi kendi ayağımıza kurşun sıkmak olarak görüyorum. Yesemek'ten dünyada bir tane daha yok.

****

İslahiye' deki Hititlere ait 3 bin yıla dayanan bir tarihe sahip Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel atölyesinde 518 bazalt taşından oluşan aslan, dağ yaradanı, savaş arabası olmak üzere  1-10 ton ağırlıktaki bitmemiş heykeller sergileniyor.

18 Haziran 2021-DHA

******

Yesemek Heykel Atölyesi, Anadolu Kültür Mirası envanteri için antik çağın eşsiz ve çok önemli bir merkezi ve Antik Ön Asya Dünyası'nın en büyük heykel atölyesidir.Dünyanında eski -bu büyüklükte alanda, tamamlanmamış-(Heykellerinin ince işçilikleri, konulacakları son yer olan Zincirli, Sakçagözü gibi Hitit kentlerinde yapılırdı) bazalt heykellerine ve atölyesine, zenginliğine sahip olanlar için de birinci sıradan iddiaya sahiptir. Göbeklitepe'deki heykellerdeki, kabartmalar Urfa taşından, bazalta göre daha yumuşak taş bloklardan. Obsidyen bıçaklarla ustalaşanlar tarafından sanatsal yontulabilen sonra sertleşip beyazlaşan tonlarca ağırlıkta taş bloklardan yapılmış dünyanın en eski büyük yapıtları arasında iddiasını sürdürmektedir.

Kaynak: UNESCO ve Urfa taşı sayfası, Bazalt heykelcilik hakkında tarama.

YESEMEK HEPİMİZİN.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.