Petition update

Adana’daki termik santral inşaatı kural tanımıyor!

Doğu Akdeniz Çevre Platformu

Aug 28, 2020 —

Hunutlu Termik Santrali’nin baca tasarımında değişiklik yapıldığı ve yeni tasarımda bacanın soğutma kulesi içine alındığı ortaya çıktı; ancak yapılan bu değişiklikler ÇED Raporu’nda yer almıyor.

Oysa ki, termik santralin neden olacağı hava kirliliğini, kıyıya ve denize etkilerini öngörüp buna göre önlemler öneren bir belge olan ÇED raporu, santral projesinde yapılan en küçük değişiklikle bile geçersiz kalıyor: ÇED sürecinin yeniden başlaması gerekiyor!

Hava kirliliği daha geniş bir alana yayılacak!

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air - CREA) tarafından yapılan analize göre yeni baca ile sağlık etkileri azalmıyor hatta bir miktar artış bile söz konusu. Ayrıca bacaların soğutma kulesinin içerisine alınması hava kirletici ikincil partikül maddelerin miktarını artırabilir ve hava kirletici emisyonlar çok daha geniş bir alana yayılabilir.

Bu değişiklik nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve yeni bir ÇED raporu hazırlanana kadar santral inşaatının durdurulmasını talep ediyoruz.

Ayrıca inşaat devam ederken santrale ait imar planları da yeniden değiştirildi. Plan değişikliğinde santralin su alma ve su deşarj yapıları iptal edilmiş görünüyor. Bu şartlar altında soğutmayı gerçekleştirebilmek için santralin nereden su temin edeceği belli değil. Termik santral gibi etkileri sadece bulunduğu yörede değil, çok daha geniş bir bölgede hava, su ve toprakta hissedilen bir tesisin, bu şekilde plansız ve kuralsız şekilde ilerlemesi son derece endişe verici.

Keep fighting for people power!

I'll power Change with $5 monthlyPayment method

Discussion

Please enter a comment.

We were unable to post your comment. Please try again.