Moldova: Criză de Mediu – #AllinforClimateAction

Moldova: Criză de Mediu – #AllinforClimateAction

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Gabriel Gribincea started this petition to World Leaders and

Această petiție face parte din campania internațională All In for Climate Action. Obiectivul global este livrarea a 1.000.000 semnături la summitul pentru climă și sustenabilitate al Națiunilor Unite în septembrie, la New York. Obiectivul național este 10.000 semnături și declarerea unei Crize de Mediu și în Republica Moldova. 

--

Clima se află într-o situație critică iar acțiunile de astăzi vor determina ziua de mâine, așa cum acțiunile din trecut au generat problemele din prezent. Suntem într-o adevărată Criză de Mediu și trebuie să acționăm corespunzător. Următorii ani vor rămâne în istorie, fie  pentru că am reușit să ne distrugem, fie pentru că am reușit să ne salvăm planeta. Suntem activiști ai climei și al mediului iar împreună dorim să contribuim la rezolvarea crizei climatice la nivel internațional.

Criza de mediu este o problemă globală care necesită a fi abordată la nivel internațional din diverse perspective. Acum însă, avem o oportunitate unică și adică: Climate Action Summit 2019 de la New York, la care își dau întâlnire liderii lumii. Ne-am săturat de scuze și discursuri în vânt. Oamenii protestează peste tot în lume și vor continua să se facă auziți și în perioada summitului global din septembrie. Cerem acțiuni reale și cerem ca ele să se întâmple ACUM.

Semnați această petiție dacă sunteți de acord cu următoarele revendicări:

 1. Declarați ‘criză de mediu’ la nivel național drept o modalitate de a mobiliza și de a educa marea majoritate a populației pentru a acționa conform unei urgențe climatice și promovând responsabilitatea pentru planetă. Acesta se poate începe de a fi realizat prin convocarea și decizia respectivă a Consiliului Suprem de Securitate, de aceea cerem membrii acestuia să se adune într-o ședință urgentă pentru a realiza acest obiectiv. 
 2. Ne adresăm către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, să utilizeze ocazia adresării sale către Adunarea Generală a ONU ca să confirme aderența țării noastre la o agendă ambițioasă de măsuri elaborate la nivel internațional pentru a contracara consecințele negative a schimbărilor climatice.
 3. Încetați imediat susținerea industriilor combustibililor fosili, îndeosebi concesii pentru extragerea petrolului pe teritoriul Republicii Moldova. Opriți subvențiile pentru combustibilii fosili și faceți ca orice instituție financiară ori guvernamentală să nu poată finanța sau garanta proiecte legate de extragerea petrolului, promovarea combustibililor fosili, defrișări sau distrugerea ecosistemelor, în special cea a rîului Nistru.
 4. Transformați economia printr-o tranziție justă, inclusiv în ceea ce privește combustibilii fosili și industriile cu impact negativ asupra climei. Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte la COP26 în Glasgow în 2020 niște progrese clare în realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova la semnarea Acordurilor Climatice de la Paris. Asigurați-vă că cei care muncesc se află în centrul acestei transformări și respectați-le demnitatea muncii, plătite și neplătite, pentru femei și pentru bărbați.
 5. Permiteți dezvoltarea energiilor din surse regenerabile. Îndepărtați toate piedicile în calea dezvoltării energiilor alternative și creați programe de finanțare care să permită accesul tuturor la energie curată, din surse regenerabile. Republica Moldova are un potențial masiv de dezvoltare a energiei solare și din vînt, care va asigura prețuri mai mici pentru consumatorii finali și mai puțină presiune asupra fluviului râului Nistru.
 6. Implementați sisteme viabile de transport public și privat fără emisii.
 7. Asigurați-vă că sistemele noastre alimentare sunt sustenabile. Promovați metode agricole și hrană cu impact relativ mic asupra mediului și emisii reduse de carbon. Încurajați reducerea consumului alimentelor cultivarea cărora prezintă risc pentru degradarea solului și sănătate publică. Reduceți drastic risipa și deșeurile alimentare.
 8. Aveți grijă de plămânii planetei și adică de păduri. Spuneți stop despăduririlor și analizați impactul asupra fondului forestier pe liniile de producție. 
 9. Luați în considerare rolul vital al naturii la nivel global, dar și în localitățile noastre, și reevaluați rolul omenirii ca parte a naturii.
 10. Susțineți o economie circulară și cu zero deșeuri. Țara noastră, și îndeosebi capitala ei, n-au sisteme și tehnologii moderne să asigure asta, lăsînd deșeuri să contamineze aer, sol și apa în zonele unde sînt depozitate.
 11. Implementați planuri de adaptare la impactul negativ cauzat de climă, în special pentru cei mai vulnerabili. Învățați lecțiile inundațiilor de pe Prut din 2010 ca să planificați mai bine pentru calamități ulterioare, pentru că schimbarea climatică le face mai puternice și frecvente.
 12. Implicați-vă în elaborarea unei planificări atente, bazată pe anticiparea impactului, participați la planificarea globală pentru contracararea acestor schimbări și finanțați în mod adecvat procesul de adaptare la schimbările climatice.

Liderii lumii nu ar mai trebui să ignore milioanele de activiști ai climei de pe străzi. Până la summitul din septembrie, ne vom mobiliza pe plan internațional pentru a convinge liderii lumii să ia măsuri cu privire la schimbările climatice. Când liderii lumii se vor reuni la New York, în septembrie, vom fi acolo și vom livra cel mai mare apel global.

Până atunci, îi urmărim cu atenție și nu ne vom da bătuți fără să luptăm. Vom continua să protestăm și să ne implicăm civic până când guvernele și oamenii politici vor acționa. Iar când summitul din septembrie va avea loc, noi vom fi acolo!

Prin semnătura ta, Republica Moldova își face parte în comunitatea globală a țărilor care se împlică totalmente în acțiuni pentru a contracara schimbările climatice care au loc acum și care pot deveni ireversibile foarte curând.

“Trebuie să acționăm acum atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Este periculos să credem că Moldova nu este și nu va fi mai afectată de schimbările climatice. Efectele negative deja se văd și se vor amplifica rapid.”

"Suntem ultima generație care poate preîntâmpina o catastrofă climatică, până când nu va fi prea târziu și schimbările vor deveni ireversibile. Trebuie să reducem emisiile cu 50% până în 2030 și să ajungem la un nivel 'carbon neutral' până în 2050. Aceasta este misiunea noastră comună și avem această responsabilitate atât ca cetățeni Republicii Moldova, cât și ca cetățeni europeni și locuitori ai acestei planete."

Prin presiune publică punem obține politicile publice de care avem nevoie pentru a atinge acest obiectiv comun și pentru a nu face din fenomenele extreme ceva obișnuit în următorii zeci de ani. Consecințele neglijenței noastre se văd deja. Pentru a acționa, trebuie în primul rând să avem o discuție despre schimbările climatice în spațiul public și să abordăm consecințele, nevoia și soluțiile. Putem câștiga această luptă, dar trebuie să acționăm repede, ambițios și inteligent.”

Te invităm să sprijini campania noastră internațională #AllinforClimateAction și să te alături demersului nostru! Semnează și tu dacă ești #AllinforClimateAction!

#UrgentaClimatica #CrizaDeMediu #AllinforClimateAction #ClimateEmergency #ClimateChange #1millionSignatures 
 
 

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!