Drop or dismiss all charges against Russian human rights activist Maria Butina

0 have signed. Let’s get to 1,000!

Don’t Let Maria Butina Go To Prison For Supporting American 2nd Amendment Values!

Right to Bear Arms, Russia’s premier gun rights organization, wishes to express its grave concern at what we see as the politically-motivated prosecution of our founder, Maria Butina, and calls on the relevant authorities in the United States to immediately drop or dismiss all charges against her.

Right to Bear Arms has played an active role in Russian civil society under Maria Butina’s leadership. Since our founding in 2011, we have lobbied for a Russian equivalent of the Second Amendment, organized public educational seminars, promoted “castle doctrine” laws such as the ones that exist in many US states, and provided free legal defense for people facing criminal charges for self-defense. Like most civil society organizations, in Russia or elsewhere, we have encountered both support and opposition on the part of our government.

Maria Butina has never made a secret of her conservative and patriotic pro-Russian political views. This is not the behavior of a spy or an agent of influence trying to worm her way into American political organizations. Although not everyone might agree with them, in Russia as in the United States, she has a right both to her opinions (freedom of speech), and to network with people who share said opinions (freedom of association) in both countries. We express particular concern over the timing of Maria Butina’s arrest, which occurred just hours after the Helsinki Summit between Russian President Vladimir Putin and US President Donald J. Trump, as well as the prosecution’s request to withhold evidence from the public. This raises questions about the fairness of the trial and its freedom from political influence.

Right to Bear Arms broadly agrees with Maria Butina’s goals of improving relations between Russia and the United States, and all of us (by definition) support expanded gun rights. However, you don’t exactly have to be a “gun nut” to be concerned about the implications of this case for free speech in the United States, as well as the potential impact on public diplomacy between Russia and the United States - public diplomacy that is arguably needed more than ever, given the current state of relations between the two nuclear superpowers. But given this precedent, how can we reasonably expect ordinary citizens to practice public diplomacy - to learn, network, and exchange ideas with each other - when Russians face the real risk of arrest and imprisonment in the United States for having had associated with officials from both countries?

We reiterate our belief that this case only serves to raise mutual suspicions and constrict civil rights to the detriment of both Russians or Americans.

We repeat our call to the relevant American authorities to immediately drop or dismiss all charges against Maria Butina!

----------

Нельзя отправлять Марию Бутину в тюрьму за поддержку Второй Поправки к американской конституции!

Движение «Право на оружие» – общероссийская правозащитная организация, объединяющая владельцев гражданского оружия и лиц, заинтересованных в совершенствовании нормативного регулирования оружия и самообороны. Мы выражаем свою серьезную обеспокоенность политическим преследованием нашего основателя Марии Бутиной и призываем власти США немедленно снять с нее все обвинения.

Движение «Право на оружие» играло активную роль в российском гражданском обществе под руководством Марии Бутиной. С момента нашего основания в 2011 г. мы лоббировали российский эквивалент Второй Поправки, организовали публичные образовательные семинары, занимались популяризацией «доктрины крепости» наподобие тех, которые существуют во многих штатах США, и обеспечивали бесплатную юридическую защиту для людей, преследуемых из-за несовершенства российского законодательства за фактически правомочную и уместную самооборону. Как и большинство организаций гражданского общества, в России или в других странах, мы сталкивались как с поддержкой, так и с оппозицией со стороны нашего правительства.

Мария Бутина никогда не скрывала своих консервативных и патриотических, пророссийских политических взглядов – это не поведение шпиона или агента влияния, пытающегося проникнуть в крупные политические организации. Хотя и не все могут соглашаться с Бутиной, в России и в Соединенных Штатах она имеет право на свое мнение (свободу слова) и на общение с людьми, разделяющими данные мнения (свобода ассоциации).

Движение «Право на оружие» солидарно с позицией Марии Бутиной по улучшению отношений между Россией и Соединенными Штатами, поскольку многие из нас поддерживают американский опыт, и все мы (по определению) поддерживаем расширение прав граждан России на оружие. Тем не менее, даже не согласные с нами могут задуматься о последствиях этого дела для свободы слова в Соединенных Штатах. Важно и потенциальное влияние на отношения между Россией и Соединенными Штатами. Сегодня как никогда важна общественная дипломатия, поскольку отношения между двумя ядерными державами рискуют обернуться «новой холодной войной».

Учитывая этот прецедент, мы обоснованно сомневаемся, что активные граждане будут заниматься общественной дипломатией – поддерживать личные контакты поверх государственных границ на основе общих ценностей – когда гражданам РФ грозит реальная опасность ареста и тюремного заключения в Соединенных Штатах за то, что они имели контакты с должностными лицами из обеих стран. Это не обязательно затронет только граждан России – многие американские организации, которые действуют в РФ, также могут столкнуться с негативными последствиями в результате такого нарушения доверия.

Мы уверены, что это дело послужит только дальнейшему росту взаимных подозрений и ограничит гражданские права как для русских, так и для американцев.

Мы повторяем наш призыв снять обвинения против Марии Бутиной!

Today: Dmitry is counting on you

Dmitry Gubanov needs your help with “United States Attorney General: Drop or dismiss all charges against Russian human rights activist Maria Butina”. Join Dmitry and 798 supporters today.