Els artistes escènics denuncien l’abús de la UEFA

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 150.000!


No es construeix un sector sostenible convocant un càsting per oferir voluntariat en un acte de l’envergadura de la Cerimònia d’Obertura de la Final de la UEFA Champions League.

Aquesta denúncia sorgeix arran de la publicació d'aquesta audició per una productora ja veterana en l'organització de produccions artístiques, SoldOUT, convocant a un càsting per a 200 artistes "voluntaris", "majors de 16 anys", amb disponibilitat per a "assajar entre el 15 de maig i l'1 de juny", acompanyant en aquesta Cerimònia a "un artista musical de fama mundial i un coreògraf de reconegut prestigi internacional".

Les associacions APDCM [1] i ConARTE [2], amb l'Adhesió de l'APdC, només poden denunciar l'atemptat contra la dignitat i els drets de les i els artistes escènics. Com ja van fer davant les ofertes de feina no remunerada "a canvi d'esment en crèdits" per participar al 080 Barcelona Fashion Week (una iniciativa de la Generalitat de Catalunya), o a la Gala dels Goya (organitzada per l'Acadèmia del Cinema Espanyol) i notificar a la Inspecció de Treball l'alarmant proliferació d'aquestes males pràctiques.

Volem que la Cerimònia d'Obertura de la Final de la UEFA Champions League, el gran esdeveniment del futbol professional europeu, sigui un exemple de bones pràctiques per al sector de l'entreteniment. I que des de les institucions esportives es respectin les condicions laborals i salarials d'un sector ja prou depauperat i fràgil: el sector dels artistes escènics.

Considerem un insult i un menysteniment de la capacitat professional de tots els treballadors i del col·lectiu d'artistes, quan no se'ls vol pagar per la seva feina. Avui parlem de ballarins, demà podrien demanar voluntaris per a qualsevol altra professió.

Reclamem que una entitat com la UEFA sigui un exemple de bones pràctiques, en defensa dels artistes escènics, rebutjant enèrgicament aquest tipus de conductes, que atempten contra la dignitat dels treballadors, vulneren la normativa laboral vigent i suposen un frau a la Seguretat Social.

Reclamem al Ministerio de Educación Cultura y Deporte i a la Real Federación Española de Fútbol, com a membre de la UEFA, que donin suport a les bones pràctiques d'aquesta entitat Europea al nostre país. Reclamem a les entitats privades que patrocinen l'esdeveniment que exigeixin, tant a la UEFA com a la productora SoldOUT i a qualsevol altra empresa subcontractada, el compliment de la legalitat laboral vigent i una inversió ètica de l'esforç econòmic que realitzen donant suport a aquest esdeveniment.

Els artistes de la Dansa es troben avui dia al nostre país amb una situació que detalla l'anuari SGAE: "La Dansa, comparant els resultats obtinguts el 2017 amb els de 2008, té importants pèrdues en els tres indicadors: 56% en nombre de representacions, 46,3% en l'assistència i 54,6% en la recaptació". Amb aquests índexs, caient durant 10 anys més que en qualsevol altre sector de les arts escèniques, les tímides recuperacions que la dansa del nostre país està experimentant en l'últim exercici, ens parlen de situacions humanes que es poden endevinar complicades, tant que, segons l'Estudi sociolaboral del col·lectiu d'actors i ballarins a Espanya, el 92% dels intèrprets tenen ingressos inferiors als 12.000 euros anuals. Estem parlant d'un perfil professional majoritari de dones de 33 anys amb educació superior i 600 € d'ingressos mensuals, quan tenen feina...

En aquesta ocasió no es tracta de cap esdeveniment benèfic per als quals es podria plantejar una col·laboració desinteressada. No hi ha res pitjor que plantejar aquests assumptes com dicotomies excloents entre futbolers i artistes, entre professionals i aficionats, quan la qüestió és molt diferent: si la UEFA reivindica el respecte com a valor, ha de començar per respectar als professionals que vol que treballin en l’esdeveniment esportiu de la lliga europea, en lloc de presentar una oferta de feina com a voluntariat...

Atentament,

Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC)

 

[1]Asociación de Profesionales de la Danza en la Comunidad de Madrid (APDCM)

[2]Confederación de Artistas-Trabajadores del Espectaculo (ConARTE)

 

APDCM és un sindicat de la confederació ConARTE, i ConARTE és membre de FIA (Federació Internacional d’Actors)

 

Aquesta Campanya internacional parteix d’una idea original de N.M.

 

Traducció al català de A.B.D.