Pozwólcie mojej rodzinie zostać w Polsce!

0 have signed. Let’s get to 35,000!

Po 6 latach życia w Polsce moja rodzina nie jest w stanie uzyskać pozwolenia na pobyt. Urzędnicy mogą jedną decyzją przekreślić nasze marzenia i zburzyć to, co budowaliśmy latami.

Mam na imię Davit, mam 22 lata i pochodzę z Armenii. Od 6 lat mieszkam w Polsce, zdałem tu egzamin gimnazjalny i maturę. Tutaj dostałem się na uczelnię wyższą. Obecnie jestem studentem Uniwersytetu Gdańskiego (2 rok, kulturoznawstwo). Odkąd otrzymałem pozwolenie na pracę utrzymuję się sam i uczciwie płacę podatki.

Z Armenii uciekliśmy całą rodziną z powodów politycznych w 2011 roku. 6 lat temu przyjechaliśmy do Polski. Ja, moi rodzice i moje 2 siostry (9 i 19 lat) od 6 lat budujemy swoje życie w Polsce. Przez te lata zbudowaliśmy liczne przyjaźnie, poznaliśmy język i kulturę, znaleźliśmy swoje miejsca i nie wyobrażamy sobie swojej przyszłości gdzie indziej.Dla mnie Gdańsk i Trójmiasto stały się domem.

Niestety, Urząd do Spraw Cudzoziemców może przekreślić nasze marzenia….

Staramy się o nadanie nam statusu uchodźców w Polsce. Od 6 lat, ani jednego dnia nie szedłem spać z myślą, że wszystko jest dobrze, ponieważ ciągle grozi nam powrót tam, gdzie jesteśmy już obcy. Niedawno otrzymaliśmy odmowną decyzję w sprawie pozwolenia na pobyt w Polsce. Urząd twierdzi, że nie jesteśmy zasymilowani i że nasza psychika nie ucierpi jeśli wrócimy do Armenii.

Bardzo kocham swój kraj pochodzenia, jestem dumny z tego kim jestem, ale nie wyobrażam sobie powrotu do Armenii. To tu jest moje życie. Tu są moi przyjaciele. Tu mam swoje miejsca. Tu jest moja uczelnia.

Dlaczego miałbym po raz kolejny zaczynać wszystko od nowa? Co będzie z moimi siostrami, które nawet nie pamiętają Armenii?! Jak można twierdzić, że są słabo zasymilowane z Polską, jeśli innej ojczyzny nie znają? Co będzie z moimi rodzicami, którym w Armenii nadal grozi niebezpieczeństwo.

Dlatego właśnie założyłem petycję i proszę Was o wsparcie i podpisy. Dzięki ludzkiej solidarności niejedną taką historię udało się doprowadzić do pozytywnego zakończenia. Wierzę, że będzie tak i tym razem! Bardzo proszę, pomóżcie mojej rodzinie pozostać w Polsce!