Petition Closed

Emniyet Kemeri ve Çocuk Koltuğu ihlalleri ile ilgili cezalar arttırılsın! #GucluYasaYasamaBaglar

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Emniyet Kemeri ile İlgili 78. maddesinin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak değiştirilmesini istiyoruz!

Türkiye'de her yıl trafik çarpışmalarında yaklaşık 8.700 kişi (200’ü çocuk) hayatını kaybetmekte, 200.000 (39.000’i çocuk) kişi ise yaralanmaktadır. Bu yaralanmaların çoğu kalıcı engeller veya uzun süreli sağlık sorunlarıyla sonuçlanmaktadır. Bu yönüyle insan eliyle oluşan bir afet niteliği kazanan trafik çarpışmaları, doğal afetlerden daha fazla sayıda can ve mal kaybına yol açmaktadır.

Günde ortalama 10 aileyi yıkan 700’den fazla aileyi yaralayan çarpışmalar konusunda gereken tedbirlerin güçlü bir yasa ve beraberinde sıkı denetimler ile gerçekleştirilmesi ve trafik sorununun ülke gündeminde öncelikli sıraya taşınması gerekmektedir.

Emniyet kemeri ile ilgili yasalarımızda eksiklik ve boşluklar bulunmaktadır. Bu eksiklik ve boşluklar yol kullanıcıları için hayati risk oluşturmaktadır.

Siz de atacağınız bir imza ile ülkemiz yollarında risk altındaki binlerce yaşamı kurtarmak adına gerekli kanun değişikliği için karar alıcıları harekete geçirebilirsiniz.

EMNİYET KEMERİ VE ÇOCUK KOLTUĞU İLE İLGİLİ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre emniyet kemeri kullanmak bir çarpışma anında ön koltuktaki sürücü ve yolcuların ölüm riskini %50 oranında azaltmakta, arka koltuktaki yolcuların ölüm riskini ise %70 oranında azaltmaktadır. Çocuk koltuğu kullanımı ise çarpışmalarda ve ani frenlerde çocukların yaralanma riskini %70 oranında azaltmaktadır.

PEKİ EMNİYET KEMERİ YASALARIMIZDAKİ EKSİKLİKLER NELER?

Hali hazırdaki 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. maddesinde;

• Emniyet kemeri kullanmayan sürücü ve yolculara ön ve arka koltuk ayrımı olmaksızın getirilen 80,00-TL para cezası caydırıcı olmaktan çok uzaktır. Bu cezanın diğer kural ihlallerinde uygulanan cezalarla paralellik göstermesini istiyoruz.
  • Emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanımı açıkça ifade edilmemektedir. Bu durum yasanın bağlayıcılığını azaltmaktadır.
  • Çocuk koltuğu kullanmayarak çocuğunun hayatını tehlikeye atan sürücülere daha ağır cezalar bulunmamaktadır.  Oysa çocukların güvenliği söz konusu olduğunda cezaların daha caydırıcı olması gerekmektedir. (Örneğin çocuk koltuğu kural ihlalinde emniyet kemeri kural ihlaline verilen cezaların 2 katının uygulanması gibi)
  • Ayrıca, bilindiği üzere yeni üretilen araçlarda bulunan emniyet kemeri ikaz sinyallerini durdurmak amacıyla değişik yöntemler ve çeşitli aparatlar kullanılmakta, bu aparatlar ölüm saçmaktadır. Söz konusu aparatları kullanan ya da emniyet kemerini uygun şekilde kullanmayan sürücü ve yolculara yüksek para cezası, ceza puanı getirilmelidir.
  • 1995 yılı ve öncesinde üretilmiş olup ve arka koltuklarında emniyet kemeri bulunmayan 2 milyona yakın araç trafiğe çıkmaktadır.  Aynı şekilde 1998-2009 yılları arasında üretilen şehirlerarası minibüs ve otobüslerin tüm koltuklarında emniyet kemeri bulunmamaktadır. Üretim aşamasında emniyet kemeri bulunmayan bu araçlar Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesi ile emniyet kemeri kullanımdan muaf tutulmuştur. Bu araçların karıştığı çarpışmalarda pek çok insan araçtan fırlayarak hayatını kaybetmekte ya da kalıcı sakatlıklar yaşamaktadır.

This petition was delivered to:
  • Turkiye Buyuk Millet Meclisi
  • EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • T.C. İçişleri Bakanlığı

Türk Kızılayı & Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği started this petition with a single signature, and now has 505 supporters. Start a petition today to change something you care about.