Petitsioon Tartu Ülikooli raamatukogus söökla avamiseks

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Isabel Jezierska started this petition

Tartusse tudengitele taskukohased lõunad – nagu ülikoolilinnale kohane!

Tartu Ülikooli üliõpilastel puudub endiselt odav koht lõunatamiseks. Selle asemel tegutseb näiteks raamatukogus kõrgete hindadega kohvik, mille toidud on paljudele tudengitele liiga kallid ning suunatud valele sihtgrupile.

Eesti koolisüsteem suudab pakkuda gümnasistidele lõunaid 1.70 euro eest. Miks ei võiks Ülikool pakkuda tudengitele midagi sarnast?

Ülikooli raamatukogus tegutsev söögikoht peaks olema suunatud üliõpilasperele ja võimaldama taskukohast kõhutäit ka neile, kes endale mujal kuue-eurost päevapraadi lubada ei saa. See peaks olema ruum, kus on lubatud tarbida ka kaasavõetud toitu. Peenemat sorti kalleid kohvikuid leiab kesklinnast mujalt, Ülikooli raamatukogu söögikoht peaks aga ennekõike olema tudengitele mõeldud ruum, kus nad saavad näiteks seminariteemasid arutada ja grupitöid teha.

Paljudes ülikoolides üle Euroopa on taskukohane ülikoolisöökla, -einestusala või -kohvik iseenesestmõistetav nähtus. Miks Tartus midagi sellist ei ole?

Helsingis on üliõpilastele ainuüksi kesklinnas 9 sööklat – salatit saab võtta ükskõik kui palju, variante on mitmeid, toit on maitsev, vegan toit maksab tudengitele vaid 2.60 eurot ning tavatoit on vaid kümme senti kallim. Itaalias Milano Ülikoolis maksab lõuna, jook ja magustoit 3.30 eurot. Austrias Innsbrucki Ülikoolis on päevapakkumised 2-5 eurot. Prantsusmaal Sorbonne’i Ülikoolis maksab lõuna 3.30 eurot ja kui tudeng on stipendiumi saaja või vaene, siis maksab lõunapakkumine 1 eurot.

Saksamaal pakuvad üliõpilasliidud odavat toitu ja majutust, Müncheni ülikooli sööklas maksab lõuna 2.40 eurot, Berliinis on tudengitele avatud ülikooli peahoones einestusala, kus päevaprae hind on 2.50 eurot. Valikus on nii taimne, vegan- kui ka lihatoit. Seejuures täidab einestusala olulist rolli üliõpilaste sotsiaalses elus.

Belgias on ülikoolisöökla odavaks oaasiks muidu kallite hindade keskel – ülikoolisööklas maksab suur portsjon kodust toitu 3.80 eurot, samas kui kõrval olevate restoranide lõunapakkumised on kolm korda kallimad.

Briti ülikoolides tegutsevad ülikoolikohvikud, kus tudengid saavad lõunasöögi, joogi ja puuvilja nelja naela eest. Kohvikutes töötavad tudengid ning sinna on tudengid oodatud ka oma kaasavõetud toiduga. Isegi Briti eliitülikoolides nagu Oxford, Cambridge ja St Andrews toimivad sööklad, kus praed maksavad 3-4 naela. See on ruum, kus tudengid kohtuvad, einestavad, vahetavad mõtteid ning seovad end seeläbi ülikoolikogukonnaga.

Ootame Tartu Ülikooli panust luua sarnaseid kohti Tartu tudengitele. Seda saaks kõige paremini lahendada nii, et Ülikool teeb piirhinnaga riigihanke ning ei võta toitlustajalt renti – nii nagu teevad koolid üle Eesti ja ülikoolid mujal maailmas.

Seega paneme ette:

Ülikooli raamatukogu üliõpilassöökla päevapakkumised peavad olema taskukohased kõigile tudengitele.
Raamatukogu söökla peab lubama kaasavõetud toidu tarbimist.
See võiks olla ruum, mis soodustab ennekõike tudengite sotsialiseerumist.

Tudengilinn tudengisõbralikuks!

*Loe veel Postimehes ilmunud artiklist: https://tartu.postimees.ee/7546795/andres-reimann-igor-ahmedov-isabel-mari-jezierska-ja-laura-vilbiks-tudengilinn-vajab-taskukohast-sooklat#_ga=2.156562866.809323758.1655294974-1954295497.1655294974

Petitsiooni algatajad kuuluvad Tartu Analytica nimelisse sõpruskonda, mis koosneb Tartu Ülikooli endistest ja praegustest tudengitest:

Andres Reimann, TÜ riigiteaduste bakalaureus, St Andrewsi ülikooli mõtteajaloo magistrant

Daniel Tamm, Lancasteri ülikooli diskursuse uuringute magister, TÜ semiootika doktorant

Igor Ahmedov, Winchesteri ülikooli haridusfilosoofia magister, TÜ usuteaduse doktorant

Isabel Mari Jezierska, Sheffieldi ülikooli filosoofia bakalaureus, TÜ poliitika ja valitsemise magistrant

Laura Vilbiks, TÜ riigiteaduste bakalaureus, KU Leuveni ülikooli filosoofia magistrant

Mikael Raihhelgauz, TÜ matemaatika bakalaureus, TÜ matemaatika magistrant

Mona Tärk, Helsingi ülikooli filosoofia bakalaureus, TÜ filosoofia magistrant

0 have signed. Let’s get to 1,500!