TA AITHMATA ΤΟΥ GÜNAY DAĞ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ. ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΜΕΣΑ!

62

Let’s get to 100 signatures!
Petitions with 1,000+ supporters are 5x more likely to win!

The Issue

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΑΡΝΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ GÜNAY DAĞ, ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.

Ο δικηγόρος Günay Dağ, μέλος του Λαϊκού Γραφείου Δικηγόρων και της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων, κατέφυγε στην Ελλάδα το 2020 και υπέβαλε αίτηση ασύλου λόγω των πολιτικών πιέσεων που δέχτηκε στην Τουρκία εξαιτίας των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, των πολιτικά υποκινούμενων αγωγών που ασκήθηκαν εναντίον του και των παράνομων ποινών φυλάκισης που του επιβλήθηκαν. Η αίτησή του έγινε δεκτή το 2022 και του χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, στις 28 Απριλίου 2025, ενημερώθηκε ότι το καθεστώς ασύλου του είχε ανακληθεί και ότι η διεθνής προστασία του είχε αρθεί. Ο λόγος που δόθηκε για την απόφαση αυτή ήταν ο ισχυρισμός ότι ο Günay Dağ «αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στην πολιτική πίεση που ασκεί το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας κατά του Günay Dağ και στη συνεργασία του με το ελληνικό κράτος. Ως εκ τούτου, η ανάκληση του καθεστώτος πολιτικού ασύλου του Günay Dağ αποτελεί πολιτική απόφαση και αντίκειται στο νόμο. Η απόφαση αυτή παραβιάζει σαφώς τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυώνται το δικαίωμα στο άσυλο. 

Εάν ανακληθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας του Günay Dağ, η ελευθερία του θα περιοριστεί παράνομα και θα διατρέχει τον κίνδυνο να επιστραφεί στην Τουρκία, όπου θα υποβληθεί σε παρατεταμένη κράτηση και βασανιστήρια. (Εννέα από τους συναδέλφους του, οι οποίοι δικάστηκαν μαζί με τον Günay Dağ, κρατούνται από το 2017 λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και καταδικάστηκαν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μετά από μια πολιτική δίκη που παραβίασε το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη.) 

Ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράφουν την παρούσα δήλωση, καλούμε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που διατρέχει ο δικηγόρος Günay Dağ και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ποινική δίωξη εναντίον του στην Ελλάδα, και να προστατεύσουν το καθεστώς του ως πρόσφυγα.

Petition Updates

Share this petition

Petition created on June 1, 2025