Kampanya Kapatıldı

Bilateral Koklear İmplant İmkanı Sağlanmasını İstiyoruz.

Bu kampanya 1.227 destekçiye ulaştı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA

İşitme bozukluğu tedavisinde şu an en ileri çözüm olan koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı uygulanan bir çok ülkede bilateral implant (çift taraflı implant) hakkı ilgili ülkelerin sosyal güvenlik kurumları tarafından araştırılmış ve kabul edilmiş bulunmaktadır.

Ülkemizde tek taraflı koklear implant başarılı bir şekilde uzun yıllardır yapılıp verim alınsa da bilateral implant Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamaktadır. Koklear implantın uygulandığı hasta üzerinde olumlu etkisi ve aldığı verim ortalama 2-3 yıl içerisinde kanıtlanabilmektedir. Erken dönem implant olmuş bir çocuğun konuşma dilini koklear implant ile kazanması, konuşma dilinin yaşıtları gibi normal işiten çocukların seviyesine gelebilmesi de yine ortalama 2-3 yıllık bir sürede anlaşılabilmektedir. Yetişkin koklear implant kullanıcıları da rehabilitasyon eğitiminde aldıkları işitsel eğitimler ve ayarların oturması sonrasında verim aldıklarını ifade etmektedirler.

Çok ileri derecede işitme kaybından dolayı koklear implant ameliyatı olmuş hastaların, tek kulak / tek taraflı koklear implant ile yaşam kaliteleri düşüktür. Tek taraflı implant ile sesin yönünü bulmakta, dış mekanda veya kalabalık ortamda işitsel olarak anlamakta zorlanmaktadır. İşitme duyusu tam olan her birey gibi "yüksek yaşam kalitesine" sahip olmak ve "tam duymak" istemeleri en doğal haklarıdır.

Özellikle eğitim ve iş hayatında bilateral koklear implantın gerekliliği daha çok ortaya çıkmaktadır. İkinci koklear implanta ihtiyaç duyan bazı hastalar ikinci koklear implant ameliyatını Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılamaması sebebi ile özel olarak yaptırtmaya çalışmakta ve maddi - manevi olarak yıpranmaktadırlar. Türkiye şartlarında cerrahi operasyonun, iç parçanın ve dış cihazın çok pahalı oluşu dolayısı ile evlerini satma, bankadan kredi çekme gibi yollara başvurarak hem ağır borçlar, külfetler altına girmekte hem de psikolojik olarak etkilenmektedirler. İmkanı olmayan tek koklear implant kullanıcıları ve aileleri ise tek kulak - tek koklear implant ile yarım işitmeye, düşük yaşam kalitesine mahkum kalmaktadırlar.

Bütün bunlardan dolayı bilateral implantın SGK tarafından karşılanmasını, çift implanta ihtiyaç duyan koklear implant kullanıcısının ve adayın (bebek, çocuk, yetişkin) SGK SUT ortez / protez tebliğinde yer alması gereğini saygılarımla arz ederim.

Bugün İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği imzanı bekliyor!

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu: Bilateral Koklear İmplant İmkanı Sağlanmasını İstiyoruz.». İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ve imza atan diğer 1.226 kişiye katıl.