Kampanya Kapatıldı

Türk Dil Kurumu "Genç" tanımını değiştirsin

Bu kampanya 1.405 destekçiye ulaştı

TDK sözlüğünde "Genç" sözcüğü tanımında

Madde 2: "Gelişmesini tamamlamamış olan"

Madde 4. "Zihin bakımından yeterince gelişmemiş

Madde 5: "Yeni gelişmekte olan..."

açıklamaları yer almaktadır.

Aşağıda açıklayacağımız nedenlerle TDK sözlüğünde "Genç" tanımından yukarıdaki açıklamaların çıkartılmasını talep etmekteyiz.

Öğrenme yeteneği 3-10 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ancak ömür boyu devam eder.
Zeka, yaşamın ilk 10 yılında büyük bir gelişme kaydeder. Bu süre içinde en hızlı gelişme ilk 2 yılda gerçekleşir. 12 yaştan sonra zekanın hızında azalma olsa da gelişmeye devam eder.
Gelişmenin en üst düzeyine 14-18 yaşlar arasında varılır. Zihinsel güç, 30 yaşa kadar bu düzeyde kalır. Daha sonraki yaşlarda yeni malzeme öğrenmedeki başarı yavaş olarak azalmaya başlar.
ABD’de Virginia Üniversitesi tarafından yapılan ve sağlıkla ilgili bir internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, en fonksiyonel ve mükemmel haline 22 yaşında ulaşan insan beyni, 27 yaşından itibaren ’’düşüşe geçmeye’’ başlıyor.

Yukarıdaki bilimsel açıklamalar dikkate alınarak TDK sözlüğünde yer alan "Genç" tanımındaki

Madde 2: "Gelişmesini tamamlamamış olan"

Madde 4. "Zihin bakımından yeterince gelişmemiş"

Madde 5: "Yeni gelişmekte olan..."

ifadelerinin çıkartılmasını,  talep etmekteyiz.

Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi önerilirken,  TDK sözlüğünde "Gençlerin" tanımında yer alan ifadelerle gençlerin "geri zekalı" , "gelişimi eksik insan" olarak algılanmasına, yorumlanmasına yol açacak şekilde açıklanmasını biz aşağıda imzası olan yetişkinler ve gençler kabul etmiyoruz.
Bu talebimizi yaygınlaştırmak amacıyla change.org sayfasında başlattığımız imza kampanyasını ve bu talebi destekleyenlerin sayısını da izlemenizi rica ederiz.
Lütfen bu tanımı değiştirin.

Bugün ibrahim imzanı bekliyor!

ibrahim Betil bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Türk Dil Kurumu Başkanlığı: Türk Dil Kurumu "Gençlik" tanımını değiştirsin». ibrahim ve imza atan diğer 1.404 kişiye katıl.