Petition update

Update k 2500 podpisům

Václav Vymětalík
Zlin, Czechia

May 9, 2017 — Dobrý večer, jak jsem slíbil, tak činím. S úderem 2500 podpisů jsme připravili otevřený dopis českému zastoupení Sony Playstation, který zašleme na jejich pobočku emailem a o jejich odpovědi vás budeme následně informovat. Zde je přepis emailu:

Vážené české zastoupení společnosti Sony,
z iniciativy zanícených hráčů videoher na vašich herních zařízeních – zejména tedy na Playstation 3 a 4, vznikla petice

směrem k vám, která vyjadřuje náš zájem na lokalizaci obslužného prostředí zmíněných konzolí do českého jazyka.

Aktuálně jsme dosáhli mety 2500 podpisů, což považujeme za pozoruhodný úspěch, zejména s ohledem na následující

skutečnosti:

1. Většina lidí má odpor cokoliv podepisovat.
2. Placená propagace petice probíhala na náklady samotných hráčů – konkrétně pak dvou lidí a bylo do ní investováno 400 Kč.
3. Pasivní propagace petice se zpočátku odehrávala na diskuzním fóru jednoho nejmenovaného herního magazínu, kde je ve špičce aktivních cca 50 registrovaných hráčů a také sdílením petice na sociálních sítích od samotných petentů.
4. Do propagace se nezapojil žádný velký internetový magazín, tištěné médium a ani žádný youtuber sledovaný velkou skupinou odběratelů.

Jako vedlejší produkt petice, také jako reflexe tristního stavu informovanosti o češtině v konzolových hrách, vznikla facebooková stránka s názvem Čeština ve videohrách, která za velmi krátký čas přinesla dvě následující zajímavá čísla:

1. Články o petici směrem k Sony četlo 29.000 lidí (investováno cca 400 Kč).
2. Články zabývající se problematikou češtiny ve videohrách četlo 27.000 lidí.

Je tedy naprosto očividné, že dosah sociálních sítí je obrovský a i s minimem úsilí a finančních prostředků lze oslovit

masu lidí. Zájem o češtinu ve videohrách je také zcela zřejmý. Co by pak asi dokázala samotná Sony při propagaci

češtiny ve svých zařízeních a videohrách, které na těchto konzolích běží ?

My bohužel nevíme, co BY dokázala Sony při propagaci našeho rodného jazyka v jejích produktech, ale víme naprosto přesně, co dokázala doposud:

1. Uživatelské prostředí všech konzolí Sony není v českém jazyku.
2. Absence českého jazyka v uživatelském prostředí konzolí Sony prokazatelně aktivně blokuje český jazyk ve hrách, které jej obsahují a tudíž snižuje užitnou hodnotu produktů, které si český zákazník zakoupil za cenu srovnatelnou se zbytkem trhu.
3. Při vstupu na online obchod společnosti Sony se český zákazník dočte následující větu: „Obchod Playstation@Store je pro registrované české uživatele momentálně dostupný pouze v anglickém jazyce.“ Tato věta je tam již více jak 10 let, tudíž působí lehce jako výsměch do tváře českých

zákazníků. Je ale zjevné, že nějakou formu češtiny je Sony schopna do svého prostředí

zakomponovat.
4. Na online obchodu Sony není zmínka o češtině dokonce ani v těch hrách, které ji obsahují a dokáží ji předložit hráčům i navzdory pro češtinu nepřátelskému uživatelskému prostředí. Kromě ignorace českých hráčů, je toto zjevná ignorace i vývojářů her.

Závěrem tohoto prvního otevřeného dopisu, který je adresován českému zastupení herní divize Sony, bychom se vás jako vaši zákazníci, a zejména jako fanoušci vašich konzolí a her, rádi zeptali na klíčovou otázku a požádali vás o otevřenou odpověď:

„Co udělalo, nebo dělá, české zastoupení Sony pro implementaci českého prostředí do herních produktů Sony a tedy i podpory vývojářů a zákazníků, kterým by tento krok násobně zlepšil uživatelský komfort a kdy se češtiny dočkáme ?“

Pevně věříme, že dokážete více, než jen přeposílat emaily na evropské zastoupení Sony, na naše dotazy odpovídat

šablonovitou odpovědí a odblokovávat uživatele, kterým Sony zablokovala IP adresu.

My také chápeme, že angličtina je světový jazyk, a že umět anglicky je fajn a člověku to otevírá nové obzory + (doplňte

si spoustu dalších výhod). Zkusili jste to vysvětlit všem ostatním národům, které se benefitu v podobě uživatelského

prostředí v rodné řeči již dočkali ?

My jsme vaši loajální zákazníci - za vaše produkty jsme utratili desítky tisíc korun a určitě je nás tolik, že další vynaložená péče naším směrem se vám bohatě vyplatí.

S pozdravem za všechny české a slovenské hráče Václav Vymětalík, Gabriel Nowe a ostatní sdílející.

Opět děkuji všem, kteří tuto petici podepsali a sdíleli. Samozřejmě ji sdílejte dál, ať naše síla dále roste :-)
S pozdravem
Vašek Vymětalík

Keep fighting for people power!

I'll power Change with $5 monthlyPayment method

Discussion